Statele Unite si Marea Britanie exerseaza "cea mai mare CRIZA bancara din istorie". Scenariul unei simulari unice
Americanii si britanicii desfasoara luni un exercitiu comun de aparare impotriva celui mai temut dusman: criza financiara
Lumea financiara e in colaps in urma prabusirii unei banci de investitii britanice ale carei operatiuni se intind pe tot globul, dar mai ales in SUA. Acesta este scenariul unei simulari unice in istorie care se desfasoara luni, 13 octombrie, in capitala americana, sub conducerea ministrilor de finante de la Washington si Londra, George Osborne si Jack Lew.
La exercitiu mai participa si seful Rezervei Federale a SUA si guvernatorul Bancii Angliei, iar scopul, potrivit Financial Times e acela de a testa capacitatea de reactie in cazul prabusirii unei mari banci internationale, cum ar fi Bank of America, Goldman Sachs, Barclays sau HSBC. Simularea nu se refera insa la o banca reala, ci la un caz ipotetic si, pentru prima data in istoria unor astfel de exercitii, rezultatele vor fi facute publice.
Citeste si: Romanii carora li s-au TRIPLAT ratele in 6 ani continua razboiul cu bancile
In 2004, Banca Angliei si Autoritatea de Supraveghere Financiara din Marea Britanie au desfasurat o simulare de acest tip in care au luat in considerare diverse scenarii de criza financiara. Unul dintre ele a pornit de la prabusirea pietei imobiliare si a fost extrem cu ceea ce s-a intamplat in realitate doar cativa ani mai tarziu. Simularea a fost pastrata insa secreta, astfel ca lectiile ei nu au fost utilizate la momentul potrivita.
Mai precis, finantistii din cele doua tari vor sa se asigure ca pot lua masuri pentru ca povara prabusirii unei mari banci nu va cadea tot pe umerii contribuabililor, ca in 2008-2009. Astfel ca exercitiul de luni simuleaza “cea mai mare criza bancara din istorie”, in incercarea de a gasit solutii sau macar de a limita pagubele produse de o astfel de situatie.
Ce salariu are Ministrul Finantelor din Romania
In vreme ce SUA si Marea Britanie simuleaza crize ipotetice, inca din noiembrie anul trecut, Banca Centrala Europeana a anuntat o noua metodologie a testelor de stres aplicate marilor bancilor din UE pentru a verifica soliditatea acestora. Rezultatele testelor vor fi facute publice pe 26 octombrie, dar presedintele BCE anunta inca din 2013 ca “Trebuie ca unele banci sa nu treaca”.
La precedentul test, in 2011, trei banci prezente si in tara noastra au picat – vezi aici care sunt acestea. Pentru noul test, insa, institutiile bancare se pare ca s-au “ingrasat in ajun”, capitalizand aproape 50 de miliarde de euro in acest an.
Sursa: Financial Times
Etichete: SUA, Marea Britanie, banci, criza, simulare, finante, colaps,
Dată publicare:
13-10-2014 13:04