Romanii isi retrag economiile din banci si le joaca la bursa. Cat se castiga intr-un an la un depozit de 10.000 de lei
Banca Nationala a redus marti dobanda cheie la un nou minim istoric: 3%. Teoretic, imprumuturile in lei se vor ieftini. Pe de alta parte, insa, pastrarea economiilor in banci devine din ce in ce mai putin rentabila.
Unii romani au inceput sa se reorienteze catre bursa sau piata imobiliara, domenii mai riscante care pot aduce pierderi, dar si randament de pana la 10 ori mai mare.
In prezent, cine depune 10.000 de lei la banca castiga intr-un an 267 de lei, aproape de doua ori mai putin ca anul trecut, pentru ca dobanzile s-au injumatatit. Depozitele bancare sunt insa sigure, sumele pana in 100.000 de euro fiind garantate prin lege, iar dobanzile, chiar daca sunt mici, depasesc usor nivelul inflatiei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In prezent, in Romania sunt 14,7 milioane de depozite bancare, cu 700.000 de mii mai putine decat anul trecut. Semn ca unii romanii au inceput sa le lichideze de nevoie, iar altii si-au mutat banii in alte tipuri de investitii.
"Am mutat o parte din banii din banca pe bursa. Investitiile in bursa sunt undeva la 10% din economii", a spus Dorin Branza.
Dorin are 35 de ani si lucreaza la o firma de telecomunicatii. Din 2011 a inceput sa cumpere actiuni.
"Sunt actiuni care au randament de 20%-40%, sunt unele care ajung la 400% pe termen de 3 ani", explica barbatul.
La bursa insa, preturile pot sa si scada, iar investitorii isi pot pierde toti banii. Acesta este riscul asumat. Exista si cativa romani care traiesc strict din bursa.
"99% din activitatea mea s-a focusat pe piata de capital si nu am mai avut serviciu de 5 ani", a spus Dumitru Beze.
Dumitru Beze este presedintele asociatiei investitorilor pe bursa. A inceput in 1998 cu 3000 de lei, iar din 2009 isi castiga toti banii de acasa cu laptopul in fata. In aprilie, de exemplu, a cumparat cateva mii de actiuni Electrica.
Jumatate de an mai tarziu a vandut o parte cu 20% mai mult. Anul acesta, pentru prima data, Dumitru s-a hotarat sa investeasca si in piata imobiliara.
In primele 6 luni, pretul mediu al apartamentelor a urcat cu 1% in principalele orase, insa potentialul pe termen lung poate fi mai mare, daca isi revin creditarea si cresterea economica.
Sursa: Pro TV
Etichete: BNR, investitii, depozit, bursa, dobânda cheie,
Dată publicare:
30-09-2014 19:12