Trei banci europene care sunt si in Romania au picat testele de stres

Dată publicare: 16-07-2011 14:38
Dată actualizare: 10-08-2012 08:59


Banca

Opt banci europene, intre care doua din Grecia, cinci din Spania si una din Austria, nu au promovat testele de stres la care au fost supuse de Autoritatea Bancara Europeana.

In urma testelor, bancile au nevoie sa isi majoreze capitalul cu 2,5 miliarde de euro, potrivit Reuters.

Care sunt bancile prezente si in Romania:

• ATE Bank (Grecia). Este al doilea an consecutiv in care aceasta institutie pica examinarile.

Eurobank EFG (Grecia). In Romania detine Bancpost - si are nevoie de capital in plus in valoare de 58 de milioane de euro.

• Volksbank AG (Austria) - expunerea pentru tara noastra este mare doar in sectorul de creditare.

Institutiile de credit din Olanda, Marea Britanie, Franta, Italia, Germania si Portugalia au trecut testele, desi mai multe banci germane si portugheze au reusit la limita.

Grafic: Wall Street Journal

Testele de stres au fost aplicate pe 90 de banci din 21 de tari. Detaliile legate de bancile care nu au trecut testele vor fi publicate mai tarziu, potrivit EBA, institutia precizand ca toate bancile mari au promovat, in conformitate cu asteptarile.

Analistii au anticipat anterior ca un numar de banci elene, intre care EFG Eurobank, Piraeus si ATEbank, nu vor depasi testele, avand in vedere expunerea mare la datoriile suverane ale Greciei, potrivit CNBC.

Bancile spaniole Pastor si Catalunya Caixa au anuntat ca nu vor promova, dar ca ar fi reusit acest lucru daca ar fi avut voie sa includa provizioanele pentru pierderile anticipate din imprumuturi in capitalul de baza. Anul trecut, testele au permis acest lucru.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO