Scandal în Germania. S-a descoperit că Turcia folosește tancuri germane ca să ucidă kurzi

24-01-2018 14:37


operatiune militara a Turciei in Siria

Guvernul Germaniei este ținta unui scandal, după ce s-a descoperit că tancurile nemțești Leopard au fost folosite de Turcia în operațiunea militară pe care a declanșat-o împotriva kurzilor din Siria.

Astfel, potrivit BBC News, unii politicieni germani au cerut oprirea acestor exporturi, după ce Turcia a început asaltul în Siria, asupra grupării de kurzi YPG.

Conform unor informații apărute recent în spațiul public, citate de BBC, puterea de la Berlin plănuia recent să aprobe o solicitare venită din partea Turciei - către producătorul german Rheinmetall - de a beneficia de un upgrade la tancurile nemțești Leopard 2, pentru a le face mai rezistente la explozibili.

Până acum se știa că acest tip de tancuri sunt folosite de Turcia în ofensiva militară împotriva Statului Islamic din Siria. Însă experți din domeniul apărării au afirmat în presa din Germania că în imaginile recente obținute din operațiunea Turciei din Siria, numită ”Ramura de măslin”, se vede că aceste tancuri sunt folosite de fapt pentru uciderea kurzilor.

Atât politicienii de dreapta din Germania, cât și cei de stânga, s-au arătat revoltați de această situație, cerând guvernului să își afirme public poziția în privința ofensivei turcești din nordul Siriei.

Norbert Röttgen, membru al partidului Uniunii Creștinilor Democrați, condus de cancelarul german Angela Merkel, a declarat că este ”evident” faptul că Germania nu ar trebui să furnizeze aceste upgrade-uri pentru tancuri. De asemenea, el este de părere că Turcia nu poate să susțină că acționează în autoapărare, deoarece ”nu a existat niciun atac comis în Turcia de către forțele kurde din Siria”.

În schimb, Röttgen a lăudat Statelor Unite, care au condamnat ofensiva Turciei: ”Americanii sunt singurii aliați NATO care știu cu adevărat ce se întâmplă. Deseori am critica administrația Trump, însă în acest punct ei sunt mult mai curajoși decât alții, iar noi ar trebui să-i urmăm.”

Turcia s-a lăudat că a ucis în 4 zile cel puțin 260 de kurzi și teroriști ISIS

Armata turcă a comunicat marţi că operaţiunea militară pe care o desfăşoară de patru zile în regiunea Afrin din Siria s-a soldat până acum cu moartea a cel puţin 260 de luptători din miliţiile kurde YPG şi din forţele Statului Islamic, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a anunţat că intervenţia turcă în Siria se va extinde în curând şi la Manbij. El a cerut Statelor Unite să nu mai sprijine YPG, iar marţi seara a discutat despre criza din Siria cu omologul său american, secretarul de stat Rex Tillerson, cu ocazia unei conferinţe la Paris.

Tot în aceste zile ar urma să aibă loc o convorbire telefonică pe aceeaşi temă între preşedintele SUA, Donald Trump, şi şeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan.

Prin secretarul apărării, Jim Mattis, Statele Unite au avertizat că operaţiunile Turciei în Siria îngreunează eforturile împotriva Statului Islamic.

Ankara consideră însă că YPG are legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), inclus pe lista organizaţiilor teroriste atât de Turcia, cât şi de UE şi de SUA.

SUA și Rusia nu sunt de acord cu acțiunea militară a Turciei împotriva kurzilor

Statele Unite şi Rusia au făcut apel la Turcia să dea dovadă de reţinere în recenta sa campanie militară intitulată "Operaţiunea Ramura de Măslin" şi care vizează încetarea controlului exercitat de gruparea kurdă YPG în regiunea siriană Afrin.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis că luptătorii kurzi vor fi alungaţi şi din oraşul predominant arab Manbij, la est de Afrin. Manbij şi Afrin fac parte dintr-o zonă mai largă din nordul Siriei controlată în principal de forţele kurde.

Ankara consideră YPG 'organizaţie teroristă', strâns legată de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), grup care poartă un sângeros război de gherilă pe teritoriul turc din 1984.

FOTO: Luptător kurd în Siria

Însă kurzii YPG sunt susţinuți de SUA, care văd în această miliţie o forţă care luptă în mod eficient împotriva grupării Stat Islamic (SI). YPG au fost vârful de lance în recucerirea, anul trecut, a oraşului Raqqa, bastion al jihadiştilor în Siria.

Ministrul de externe turc a subliniat că "teroriştii din Manbij lansează constant tiruri provocatoare" şi "dacă SUA nu pun capăt acestor acţiuni o vom face noi".

"Viitorul relaţiilor noastre depinde de ce vor face în continuare SUA", a adăugat şeful diplomaţiei turce.

"Trebuie să iau toate măsurile necesare. În caz contrar, va fi în joc viitorul nostru ca ţară. Nu ne e frică de nimeni în acest scop, suntem hotărâţi. Nu vom trăi în frică şi ameninţări", a insistat el.

Ori, obiectivul Washingtonului este tocmai să împiedice Turcia să alunge Forţele Democratice Siriene (SDF, alianţa dominată de YPG şi susţinută de SUA) din Manbij, explică oficiali americani. SUA speră să se folosească de controlul exercitat de YPG în nordul Siriei pentru a-şi asigura forţa diplomatică necesară relansării discuţiilor sub auspiciile ONU de la Geneva în vederea unui acord care să pună capăt conflictului civil sirian.

Sursa: Agerpres, BBC NEWS

VIDEO PROTVPLUS.RO