Turcia respinge orice ofertă de parteneriat cu U.E: „Nu luăm în considerare”


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 19 Ianuarie 2018 12:00
Categorie: Stiri externe
Erdogan și Omer Celik

Turcia va respinge orice ofertă de parteneriat cu Uniunea Europeană care nu presupune calitatea de membru deplin, a declarat ministrul turc pentru afaceri europene, Omer Celik, într-un interviu pentru Reuters.

El a atras totodată atenţia că actuala situaţie nu îi oferă Turciei nici un motiv de a-şi menţine acordul privind migraţia cu blocul comunitar, scrie Agerpres.

"Un parteneriat privilegiat sau abordări similare - nu luăm în considerare în mod serios nici una dintre ele. Turciei nu i se poate oferi aşa ceva", a spus Celik. "Indiferent cum s-ar numi, un parteneriat privilegiat sau cooperare împotriva terorismului, o astfel de ofertă nici măcar nu va fi luată în considerare de Turcia", a adăugat el.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a spus în urmă cu două săptămâni că evoluţiile din Turcia nu permit progrese în tentativa sa, veche de decenii, de a adera la Uniunea Europeană. El a afirmat că discuţiile ar trebui să se concentreze pe altceva, menţionând posibilitatea unui parteneriat, nu a unei apartenenţe depline.

Uniunea Europeană şi-a exprimat îngrijorări în legătură cu campania de reprimare din Turcia împotriva susţinătorilor puciului eşuat din 2016. Aproximativ 50.000 de persoane au fost arestate şi aşteaptă să fie judecate, iar alte 150.000, printre care profesori, jurnalişti şi judecători, au fost date afară sau suspendate din posturi.

Celik a spus că Uniunea Europeană nu îşi respectă toate prevederile din acordul care urmăreşte să oprească fluxul de imigranţi dinspre Turcia spre Occident, în schimbul unui ajutor financiar de 3 miliarde de dolari pentru Ankara şi al altor forme de sprijin.

Ajutorul financiar "nu funcţionează bine", nu a fost deschis niciun nou capitol în discuţiile de aderare ale Turciei cu UE şi nu s-au înregistrat progrese în extinderea acordului de frontieră Turcia-UE.

"Tehnic, Turcia nu mai are niciun motiv să menţină acest acord", a afirmat Celik.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO