Profilul romanilor, realizat de un psiholog: extrovertiti, agreabili si nevrotici. Cum suntem in comparatie cu americanii

Ultima actualizare: 08-12-2014 07:08
oameni fluturand steaguri ale Romaniei

Un profesor universitar de la Cluj lucreaza la un profil psihologic al poporului roman si a publicat deja primele date

Este vorba despre o avanpremiera a lucrarii „Psihologia Poporului Roman”, pe care Daniel David, profesor universitar doctor la Universitatea Babes-Bolyai. Publicat initial in revista Sinteza, materialul a fost reprodus pe blogul sau cu ocazia Zilei Nationale si prezinta o mica parte din rezultatele cercetarilor facute in ultimii doi ani de Daniel David si de echipa sa.

Un astfel de profil general este foarte informativ daca doresti sa gandesti politici publice si proiecte de tara”, scrie profesorul clujean despre cercetarea sa. „Este greu de conceput un proiect de tara care sa aiba succes, dar care sa nu fie bazat pe intelegerea profilului psihologic al oamenilor acelei tari”.

Profesorul Daniel David spune ca psihologia romanilor s-a schimbat fundamental dupa 1989 si identifica principalele caracteristici ale profilului psihologic al poporului nostru:

"1. Extraversiunea este mai ridicata la romani decat la americani, atunci cand este evaluata de altii (heteroevaluare), dar este fara diferente semnificative statistic cand este vorba de autoevaluare. La acest nivel o componenta importanta este Spiritul Gregar, care este mai ridicat la romani decat la americani [...];
2. Deschiderea psihologica este mai ridicata la americani decat la romani, cand este autoevaluata, si este mai ridicata la romani decat la americani, cand este vorba de evaluarile facute de altii (heteroevaluare);
3. Constinciozitatea este mai ridicata la americani decat la romani;
4. Agreabilitatea este mai ridicata la americani decat la romani;
5. Nevroticismul este mai ridicat la romani decat la americani."

Nu suntem nici mai grozavi, dar nici mai rai decat alte popoare, indiferent ce am crede despre noi, sustine cercetatorul clujean. In opinia sa, intrebarea cheie este cum poate societatea romaneasca sa creeze moduri de exprimare a trasaturilor pozitive si sanatoase ale psihologiei romanilor? Iar raspunsul, spune Daniel David, ne vine de peste hotare.

"Uitandu-ma la diaspora romaneasca in stiinta si/sau la muncitorii romani din strainatate pot vedea performanta si respectul de care se bucura acolo cei mai multi (ex. daca in tara se mai contamineaza cu reguli ca „las’ ca merge si asa”, acolo devin adesea modele de urmat!). Cine face diferenta? De ce au putut performa acolo, dar nu si in tara, in conditiile in care este putin probabil ca profilul psihologic de adancime sa se fi modificat la plecarea din tara?

Ei bine, este contextul socio-cultural de acolo cel care scoate din profilul nostru de adancime tot ceea ce este mai bun si limiteaza expresia aspectelor negative. Asadar, daca ne pasa de tara aceasta si de poporul acesta, atunci eu cred ca este sarcina unei noi generatii de intelectuali (definita nu prin varsta, ci prin valorile asumate!) de a construi un nou „Ethos” al poporului roman, care sa foloseasca maximal potentialul din profilul psihologic de adancime, determinand printr-un context socio-cultural modern un profil psihologic de suprafata care sa ne transforme intr-un popor fericit si respectat, cu contributii cheie la civilizatia umana. Pentru asta este nevoie insa de o schimbare de paradigma la toate nivelurile, schimbare care poate sa fie facuta in beneficiul tuturor doar de cei care gandesc altfel si carora le pasa! Nu va fi usor – vechile paradigme prin oamenii lor aflati in pozitii de putere sociala se vor opune explicit sau prin inselatorii suave -, dar este o datorie a oricarui om care este patriot sa-si asume riscurile si sa duca reactiile negative si mizeriile care vor veni asupra lui din partea establishment-ului, in numele unor valori care vor servi tara si pe cei mai multi cetateni romani.”

Citeste si: Psihologii au identificat secretul fericirii la locul de munca. Salariul sau promovarile nu se afla in "formula magica"

Daniel David este profesor “Aaron T. Beck” de psihologie clinica si psihoterapie (stiinte cognitive clinice) la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, presedintele International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, al Colegiului Psihologilor din Romania, filiala Cluj (2004-2012) si al Asociatiei de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania (2000-2011).

Studiul sau a fost realizat pe un esantion de 2.200 de persoane intre 14 si 62 de ani iar forma integrala va aparea in primavara anului 2015. Inspiratia i-a oferit-o o serie de lucrari din perioada interbelica ale academicianului Constantin Radulescu-Motru, care a studiat psihologia poporului roman, folosind insa metode mai putin riguroase. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO