Profilul romanilor, realizat de un psiholog: extrovertiti, agreabili si nevrotici. Cum suntem in comparatie cu americanii

oameni fluturand steaguri ale Romaniei

Un profesor universitar de la Cluj lucreaza la un profil psihologic al poporului roman si a publicat deja primele date

Este vorba despre o avanpremiera a lucrarii „Psihologia Poporului Roman”, pe care Daniel David, profesor universitar doctor la Universitatea Babes-Bolyai. Publicat initial in revista Sinteza, materialul a fost reprodus pe blogul sau cu ocazia Zilei Nationale si prezinta o mica parte din rezultatele cercetarilor facute in ultimii doi ani de Daniel David si de echipa sa.

Un astfel de profil general este foarte informativ daca doresti sa gandesti politici publice si proiecte de tara”, scrie profesorul clujean despre cercetarea sa. „Este greu de conceput un proiect de tara care sa aiba succes, dar care sa nu fie bazat pe intelegerea profilului psihologic al oamenilor acelei tari”.

Profesorul Daniel David spune ca psihologia romanilor s-a schimbat fundamental dupa 1989 si identifica principalele caracteristici ale profilului psihologic al poporului nostru:

"1. Extraversiunea este mai ridicata la romani decat la americani, atunci cand este evaluata de altii (heteroevaluare), dar este fara diferente semnificative statistic cand este vorba de autoevaluare. La acest nivel o componenta importanta este Spiritul Gregar, care este mai ridicat la romani decat la americani [...];
2. Deschiderea psihologica este mai ridicata la americani decat la romani, cand este autoevaluata, si este mai ridicata la romani decat la americani, cand este vorba de evaluarile facute de altii (heteroevaluare);
3. Constinciozitatea este mai ridicata la americani decat la romani;
4. Agreabilitatea este mai ridicata la americani decat la romani;
5. Nevroticismul este mai ridicat la romani decat la americani."

Citește și
Hotnews
Iubirea de tata. Copilaria are efecte asupra maturitatii unei persoane?
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Nu suntem nici mai grozavi, dar nici mai rai decat alte popoare, indiferent ce am crede despre noi, sustine cercetatorul clujean. In opinia sa, intrebarea cheie este cum poate societatea romaneasca sa creeze moduri de exprimare a trasaturilor pozitive si sanatoase ale psihologiei romanilor? Iar raspunsul, spune Daniel David, ne vine de peste hotare.

"Uitandu-ma la diaspora romaneasca in stiinta si/sau la muncitorii romani din strainatate pot vedea performanta si respectul de care se bucura acolo cei mai multi (ex. daca in tara se mai contamineaza cu reguli ca „las’ ca merge si asa”, acolo devin adesea modele de urmat!). Cine face diferenta? De ce au putut performa acolo, dar nu si in tara, in conditiile in care este putin probabil ca profilul psihologic de adancime sa se fi modificat la plecarea din tara?

Ei bine, este contextul socio-cultural de acolo cel care scoate din profilul nostru de adancime tot ceea ce este mai bun si limiteaza expresia aspectelor negative. Asadar, daca ne pasa de tara aceasta si de poporul acesta, atunci eu cred ca este sarcina unei noi generatii de intelectuali (definita nu prin varsta, ci prin valorile asumate!) de a construi un nou „Ethos” al poporului roman, care sa foloseasca maximal potentialul din profilul psihologic de adancime, determinand printr-un context socio-cultural modern un profil psihologic de suprafata care sa ne transforme intr-un popor fericit si respectat, cu contributii cheie la civilizatia umana. Pentru asta este nevoie insa de o schimbare de paradigma la toate nivelurile, schimbare care poate sa fie facuta in beneficiul tuturor doar de cei care gandesc altfel si carora le pasa! Nu va fi usor – vechile paradigme prin oamenii lor aflati in pozitii de putere sociala se vor opune explicit sau prin inselatorii suave -, dar este o datorie a oricarui om care este patriot sa-si asume riscurile si sa duca reactiile negative si mizeriile care vor veni asupra lui din partea establishment-ului, in numele unor valori care vor servi tara si pe cei mai multi cetateni romani.”

Citeste si: Psihologii au identificat secretul fericirii la locul de munca. Salariul sau promovarile nu se afla in "formula magica"

Daniel David este profesor “Aaron T. Beck” de psihologie clinica si psihoterapie (stiinte cognitive clinice) la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, directorul fondator al Departamentului de Psihologie Clinica si Psihoterapie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, presedintele International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, al Colegiului Psihologilor din Romania, filiala Cluj (2004-2012) si al Asociatiei de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania (2000-2011).

Studiul sau a fost realizat pe un esantion de 2.200 de persoane intre 14 si 62 de ani iar forma integrala va aparea in primavara anului 2015. Inspiratia i-a oferit-o o serie de lucrari din perioada interbelica ale academicianului Constantin Radulescu-Motru, care a studiat psihologia poporului roman, folosind insa metode mai putin riguroase. 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Escrocheriile de pe Facebook carora nu le poti spune NU.
Escrocheriile de pe Facebook carora nu le poti spune NU. "Oricine poate ajunge sa fie victima"

Specialistii BitDefender au analizat psihologia utilizatorilor de Facebook pentru a intelege de ce si cum sunt pacaliti de diverse escrocherii online, asa numitele “Facebook scams”

Iubirea de tata. Copilaria are efecte asupra maturitatii unei persoane?
Iubirea de tata. Copilaria are efecte asupra maturitatii unei persoane?

Se spune ca multe se trag din copilarie si cred ca in mare parte este adevarat.

Ce se intampla in creierul tau cand te uiti intr-un weekend la toate sezoanele unui serial. Efectele pot fi devastatoare
Ce se intampla in creierul tau cand te uiti intr-un weekend la toate sezoanele unui serial. Efectele pot fi devastatoare

Stiati deja ca sedentarismul are efecte negative asupra sanatatii. Insa stiti ce efecte poate avea urmaritul unui serial asupra creierului? Vorbim de situatia cand pierdeti ore intregi, urmarind episod dupa episod.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.