Presedintia a anuntat Strategia Nationala de Aparare pentru urmatorii 5 ani. Amenintarea Rusiei a luat locul celei teroriste

Ultima actualizare: 15-06-2015 07:07
soldati romani la parada de 1 decembrie

Administratia Prezidentiala a facut publica vineri Strategia Nationala de Aparare a Tarii pentru perioada 2015-2019. Un document de peste 20 de pagini, pe care l-am sintetizat in cele ce urmeaza.

Documentul a fost trimis vineri de presedinte Parlamentului Romaniei. De asemenea, Klaus Iohannis si-a anuntat intentia de a adresa camerelor reunite un mesaj pe acest subiect in sedinta din 22 iunie. Strategia a fost elaborata de Administratia prezidentiala si discutata la inceputul acestei saptamani atat in CSAT, cat si cu liderii partidelor parlamentare.

Cine sunt dusmanii Romaniei
O mare diferenta fata de vechea strategie, elaborata in timpul mandatului lui Traian Basescu, este ca presa nu mai apare printre punctele slabe. In strategia din 2010, la capitolul „Vulnerabilitati” se mentiona „fenomenul campaniilor de presa la comanda cu scopul de a denigra institutii ale statului”, dar si „presiunile exercitate de trusturi de presa asupra deciziei politice”. In schimb, in documentul administratie Iohannis apar la vulnerabilitati probleme cu absorbtia fondurilor europene, „precaritatea resurselor” institutiilor statului si coruptia.

Accentul s-a mutat in cei cinci ani care au trecut de la elaborarea vechii strategii de la terorism la amenintarea de la esti. In 2010, Rusia era mentionata doar in treacat, conflictele inghetate fiind considerate o amenintare mai putin semnificativa decat terorismul. Se vorbea inca de pe atunci despre „crizele gazului” iar razboiul dintre Rusia si Georgia era vazut ca o amenintare, insa mai degraba o problema de viitor decat una a prezentului.

In schimb, in 2015 Rusia apare frecvent in paginile Strategiei de Aparare. „Astazi regiunea este marcata de conflicte active si de o deteriorare a relatiilor dintre NATO si Federatia Rusa”, se arata inca din introducere. Se precizeaza ca „garantul principal al securitatii Romaniei este Alianta Nord‐Atlantica, relatia transatlantica reprezentand liantul strategic care confera coerenta si consistenta actiunilor NATO”.

Cum ne aparam
O alta diferenta interesanta este cea legata de servicii. Acestea erau mentionate frecvent in documentul din timpul presedintiei lui Traian Basescu. In schimb termenul nu apare in noua Strategie, unde se vorbeste doar despre „activitatea” sau „dimensiunea” de informatii si contrainformatii. Iar directiile de actiune mentionate in cazul acestor activitati includ si probleme care tin mai degraba de DNA.

In ceea ce priveste actiunile concrete, documentul administratiei Iohannis vorbeste despre "continuarea procesului de transformare, modernizare si inzestrare a Armatei Romaniei, prin alocarea anuala a minimum 2% din PIB bugetului apararii, timp de 10 ani, incepand cu anul 2017”, „dezvoltarea capabilitatilor necesare pentru a reactiona in cazul unor amenintari asimetrice si de tip hibrid” si „aprofundarea dimensiunii de securitate a Parteneriatului Strategic cu SUA, prin consolidarea cooperarii militare, inclusiv pe teritoriul national si in regiunea Marii Negre”.

Este mentionata insa si lupta impotriva coruptiei si asigurarea securitatii energetice. In document se vorbeste si despre „cunoasterea obiectivelor, resurselor si directiilor de dezvoltare a programelor clandestine de inarmare conventionala sau cu arme de distrugere in masa si vectori purtatori, precum si contracararea transferurilor ilegale de produse strategice”.

Cine a redactat Strategia de Aparare
Strategia a fost elaborata de Departamentul Securitatii Nationale. Initial, cand s-a inceput redactarea Strategiei in februarie anul acesta, departamentul era condus de George Scutaru, caree intre timp si-a dat demisia iar in prezent este urmarit penal.

Din martie 2015, Departamentul Securitatii Nationale este in sarcina consilierului prezidential Ion Oprisor, general in rezerva si fost secretar al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Inca din 2003, cand presedinte era Ion Iliescu, Oprisor a asigurat expertiza pentru Administratia Prezidentiala.

Radu Pirca

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Lecții de viață
Lecții de viață - sez. 6, ep. 64

42:30
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!