Barack Obama asigura Republica Moldova, Georgia si Ucraina de sprijinul total al SUA impotriva agresiunii ruse

obama

Strategia de Securitate Nationala prezentata vineri de presedintele american, Barack Obama, prevede consolidarea relatiei cu Uniunea Europeana, sprijinirea Republicii Moldova, Georgiei si Ucrainei si contracararea agresiunii ruse.
 

Statele Unite isi mentin angajamentul profund pentru o Europa libera, unitara si in pace, se arata in documentul publicat pe site-ul Casei Albe, potrivit Mediafax. SUA vor sprijini aspiratiile tarilor din Balcani si Europa de Est in vederea integrarii europene si euroatlantice, vor continua sa transforme relatia cu Turcia, vor consolida relatiile cu tarile din Caucaz si vor incuraja rezolvarea conflictelor regionale.

NATO este cea mai puternica alianta din lume, iar Articolul 5 privind apararea colectiva ramane un angajament important pentru Statele Unite, care se vor asigura ca Alianta este pregatita si capabila sa raspunda la situatii de criza si sa asigure securitatea. Washingtonul va continua aprofundarea relatiilor cu Uniunea Europeana precum si a relatiei NATO-UE, se mai arata in document.

Agresiunea Rusiei in Ucraina arata clar ca securitatea europeana si regulile internationale impotriva agresiunilor teritoriale sunt puse sub semnul intrebarii. Prin urmare, SUA conduc eforturile internationale pentru sprijinirea poporului ucrainean, ofera asigurari aliatilor prin antrenamente si exercitii, precum si printr-o prezenta dinamica in Europa Centrala si de Est, subliniaza Strategia de Securitate.

De asemenea, SUA vor coopera cu Europa pentru a-si imbunatati securitatea energetica pe termen scurt si lung si vor sustine parteneri ca Georgia, Ucraina si Republica Moldova pentru a-si asigura apararea.

Citește și
kim jong un
Kim Jong Un, dupa ce Obama a vorbit despre o posibila prabusire a regimului sau: Nu ramanem pasivi in fata "cainilor turbati"

Washingtonul va continua sa impuna costuri Rusiei prin sanctiuni si alte mijloace, concomitent cu contracararea propagandei inselatoare a Moscovei. In acelasi timp, Statele Unite vor lasa deschisa posibilitatea cooperarii cu Rusia in diferite domenii de interes comun, daca va alege un drum diferit, acela al cooperarii pasnice care respecta suveranitatea si dezvoltarea democratica a statelor invecinate, mentioneaza documentul.
 

Citește și...
Obama vrea 168 milioane dolari pentru blocarea actiunilor ruse contra R.Moldova, a Ucrainei si Georgiei
Obama vrea 168 milioane dolari pentru blocarea actiunilor ruse contra R.Moldova, a Ucrainei si Georgiei

Barack Obama propune in proiectul de buget pe anul 2016 fonduri de 117 milioane de dolari pentru contracararea actiunilor "agresive" ale Rusiei in Ucraina si 51 de milioane de dolari pentru Moldova si Georgia.

Kim Jong Un, dupa ce Obama a vorbit despre o posibila prabusire a regimului sau: Nu ramanem pasivi in fata
Kim Jong Un, dupa ce Obama a vorbit despre o posibila prabusire a regimului sau: Nu ramanem pasivi in fata "cainilor turbati"

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat ca Phenianul nu va sta cu bratele incrucisate in fata "cainilor turbati", reactionand aparent la afirmatiile presedintelui american Barack Obama, care a vorbit despre o posibila prabusire a regimului sau.

Cum aratau Barack si Michelle Obama in copilarie:
Cum aratau Barack si Michelle Obama in copilarie: "Nu esti tanar si invincibil pentru totdeauna"

Presedintele Barack Obama si sotia sa, Michelle, au dat publicitatii fotografii din copilaria lor pentru a promova programul privind asigurarile de sanatate ”Obamacare”.

Recomandări
Delirul propagandei ruse la adresa Germaniei:
Delirul propagandei ruse la adresa Germaniei: "Scholz ar trebui să fie privit ca un al doilea Adolf Hitler"

Trei persoane au murit şi 14 au fost rănite, după ce o rachetă rusească a lovit, sâmbătă, o zonă rezidențială din raionul Kramatorsk, în estul Ucranei.

Vremea extremă a blocat drumurile din România. Ninsorile și viscolul au ținut mii de oameni ostatici în mașini, în frig
Vremea extremă a blocat drumurile din România. Ninsorile și viscolul au ținut mii de oameni ostatici în mașini, în frig

Ninsorile și viscolul au blocat și sâmbătă-noapte drumuri din jumătatea estică a țării și au ținut mii de oameni ostatici în noapte și frig.

Novak Djokovic a câștigat Australian Open pentru a zecea oară. Sârbul revine pe primul loc în clasamentul ATP | VIDEO
Novak Djokovic a câștigat Australian Open pentru a zecea oară. Sârbul revine pe primul loc în clasamentul ATP | VIDEO

Novak Djokovic a câștigat duminică al zecelea său Australian Open, după ce l-a învins în minim de seturi pe Stefanos Tsitsipas și va reveni pe prima poziție a clasamentului ATP, începând de luni, 30 ianuarie, scrie Sport.ro.