Povestea unui "esec jurnalistic" rasunator. Revista Rolling Stone si-a cerut scuze si a sters articolul "Viol in campus"

Rolling Stone

Fratia Phi Kappa Psi din cadrul Universitatii Virginia din SUA va da in judecata celebra publicatie Rolling Stone, din cauza publicarii unui articol despre comiterea unui viol in campus.

Conform BBC News, aceasta masura vine la scurt timp dupa ce o ancheta independenta a concluzionat ca revista Rolling Stone a incalcat reguli elementare de jurnalism prin publicarea acelui articol. Acel asa-zis reportaj descria comiterea unui viol in grup in cadrul unei actiuni organizate de o fratie a Universitatii Virginia, in 2012. Insa o investigatie a politiei, care a durat 4 luni, nu a gasit nicio dovada ca acest incident s-ar fi produs cu adevarat. Cu toate acestea, seful politiei, Timothy Longo, a declarat ca "asta nu inseamna ca nimic groaznic nu s-ar fi intamplat" victimei - adica studentei care si-a luat pseudonimul de Jackie.

Intr-un comunicat de presa al fratiei Phi Kappa Psi se anunta faptul ca "se vor lua toate masurile legale impotriva publicatiei", in conditiile in care membrii sai ar fi fost "ostracizati", iar sediul fratiei ar fi fost vandalizat din cauza articolului, care a fost citit de milioane de oameni.

De altfel, Scoala de Jurnalism Columbia, un organism independent, a realizat un raport asupra acestui caz chiar la comanda publicatiei Rolling Stone si a concluzionat ca articolul este "povestea unui esec jurnalistic". Astfel, revista nu a reusit sa respecte "nici macar regulile primare ale jurnalismului", ca sa verifice detaliile, dupa ce autorul articolului nu a contactat pe niciunul dintre cei acuzati.

Materialul a fost scris de Sabrina Erdely si are drept unica sursa pe o tanara care si-a luat pseudonimul Jackie, care a povestit ca a fost violata la sediul fratiei Phi Kappa Psi. Ulterior, investigatiile altor jurnalisti si chiar a autorului au gasit numeroase erori in aceasta poveste. Din acest motiv, Rolling Stone si-a cerut scuze in mod public si a scos de pe website articolul "Un viol in campus". In plus, managerul publicatiei, Will Dana, si-a cerut scuze cititorilor, precum si "tuturor celor care au fost afectati de articolul nostru si de ceea ce a urmat".

Citește și
jokar tarnaev
Imagini dure cu Jokar Tarnaev, lansate in semn de protest ca "teroristul" apare in Rolling Stone
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Mai mult decat atat, in raportul Scolii de Jurnalism Columbia se arata ca articolul ar submina actiunile de stopare a violentei sexuale, deoarece "se induce ideea ca multe femei inventeaza acuzatii de viol." Managerul publicatiei a spus dupa aparitia acestui raport ca "textul sau este dureros" si ca revista se angajeaza sa urmeze cateva recomandari din acest document, insa nimeni din redactia Rolling Stone nu va fi concediat in urma acestui scandal. El si-a cerut scuze tuturor celor afectati de acest articol, "inclusiv membrilor fratiei Phi Kappa Psi si administratorilor si studentilor Universitatii".

Columbia a mai aratat ca Jackie a refuzat sa raspunda la intrebari, iar avocatul ei a spus ca "este in interesul ei sa ramana tacuta in perioada aceasta".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Primul Papa care apare pe coperta revistei Rolling Stone.
Primul Papa care apare pe coperta revistei Rolling Stone. "S-a proclamat un papa al oamenilor"

Papa Francisc a devenit primul Suveran Pontif care apare pe coperta celebrei reviste Rolling Stone.

Imagini dure cu Jokar Tarnaev, lansate in semn de protest ca
Imagini dure cu Jokar Tarnaev, lansate in semn de protest ca "teroristul" apare in Rolling Stone

Un ofiter de politie din Massachusetts, Statele Unite a trimis presei americane imagini nemaivazute pana acum cu Jokar Tarnaev, unui dintre cei doi frati acuzati de organizarea atentatelor din Boston, in luna martie.

Imaginea care a incins SUA: Rolling Stone, acuzata ca
Imaginea care a incins SUA: Rolling Stone, acuzata ca "transforma un terorist intr-un star rock"

Coperta revistei Rolling Stone pentru numarul din august nu a ajuns insa pe tarabele de ziare, insa starneste controverse aprinse in Statele Unite, relateaza businessinsider.com.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.