Povestea miliardarului care și-a donat toată averea, pentru ca noi ”să trăim într-o lume mai bună”
Un filantrop a decis să trăiască în condiții modeste, într-un apartament cu chirie, după ce și-a donat toată averea de 8 miliarde de dolari.
Potrivit Irish Times, bărbatul se numește Chuck Feeney, iar acum stă împreună cu soția sa, Helga, într-un apartament închiriat în San Francisco, fără mașină și fără alte produse de lux.
”De fapt, el are chiar un ceas foarte drăguț la mână. Este de plastic și costă aproximativ 15 dolari”, scrie Irish Times.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În apartamentul său nu există fotografii sau alte trofee care să arate că și-a donat averea de 8 miliarde de dolari pentru ca noi să trăim într-o lume mai bună.
Feeney este un antreprenor care a devenit miliardar prin compania pe care a fondat-o, Duty Free Shoppers, în anii '60.
Însă el nu a iubit nicioodată luxul: a zburat întotdeauna la ”economic”, a locuit în apartamente mici și a comandat al doilea cel mai ieftin vin în restaurante.
Pe 23 noiembrie 1984, el a semnat o serie de documente și tot felul de acte prin care dona tot ce avea - bani, business și proprietăți - fundației pe care tocmai o lansase, Atlantic Philanthropies. Totul a fost făcut în mare secret, în Bahamas, în prezența doar a unor avocați, după care Feeney a continuat să administreze afaceri, să cumperee și să vândă proprietăți - astfel că toată lumea a crezut că este în continuare miliardar, inclusiv cei de la Forbes.
Întrebat de câteva ori de ce a luat această decizie, el a spus, simplu: ”A fost un lucru bun, care trebuia făcut.”
În prezent, Feeney are 86 de ani și este un exemplu de generozitate în lumea întreagă. La un moment dat, el a primit o scrisoare de la miliardarul indian Amit Chandra, care a mărturisit că s-a inspirat din povestea lui Feeney și că și-a folosit mult din averea sa pentru construirea de școli, spitale și universități.
El i-a mulțumit lui Chuck Feeney pentru această ”călătorie a bucuriei” pe care a lăsat-o moștenire.
După cum spunea și Chuck Feeney la un moment dat, este decizia celor bogați ce fac cu banii lor, însă satisfacția va fi mult mai mare dacă vor face donații atunci când sunt în viață, și nu după moarte. ”În plus”, a mai adăugat el, ”este mai distractiv”.
Viața miliardarului Chuck Feeney este și subiectul unei biografii, ”Miliardarul care n-a fost miliardar”, scrisă de Conor O’Clery.