Planul UE in lupta impotriva terorismului: o "alianta" cu tarile arabe. De ce este pericolul terorist foarte mare in Belgia

×
Codul embed a fost copiat

Statele europene vor o cooperare mai buna intre ele, dar si cu tarile arabe in lupta impotriva terorismului.

Citeste in acest material:

-► UE pregateste actiuni pentru combaterea terorismului impreuna cu Turcia si cu tari arabe
-► Bogdan Aurescu: Masurile de combatere a terorismului nu trebuie sa afecteze libera circulatie in UE

O asemenea "alianta extinsa" a fost discutata la Bruxelles de ministrii de externe din Uniunea Europeana, printre care si Bogdan Aurescu. In timp ce intreg continentul este in alerta impotriva terorismului, in lumea musulmana continua protestele. 55 de biserici crestine au fost incendiate in Nigeria si sute de mii de persoane au manifestat la Groznaii, capitala Ceceniei.

"Iata ceva ce nu s-a mai vazut de mai bine de 30 de ani: soldati din fortele armate patruleaza in doua orase belgiene: Bruxelles si Anvers, dupa ce politia a destructurat o celula de de jihadisti in orasul belgian din est, Verviers", a relatat Ivan Watson, corespondent CNN.

Membrii comunitati evreiesti se tem ca ar putea deveni urmatoarea tinta a atacurilor teroriste. "Oamenii nu se mai simt in siguranta pe strada. Se tem sa vina la sinagoga, sa-si trimita copii la scoala evreiasca", a explicat Menahem Mergolin, rabin, Asociatia evreiasca europeana.

Citește și
Arme - COVER
The Telegraph: Armele folosite de teroristi in atacurile din Franta, POSIBIL fabricate in Romania
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Citeste si: Manifestatie uriasa impotriva caricaturilor cu Mahomed. Rusii sustin ca un milion de oameni au iesit in strada in Cecenia

De ce este pericolul foarte mare in Belgia? Pentru ca, desi este o tara mica, acolo s-ar afla cei mai multi suspecti de jihadism, din Europa Occidentala, raportat la numarul de locuitori.

Un algerian de 33 de ani - arestat sambata in capitala Greciei si banuit ca a avut legaturi cu celula jihadista destructurata saptamana trecuta in Belgia - a fost prezentat luni in fata parchetului de la Atena, dupa ce autoritatile belgiene au cerut extradarea lui.

"Dar Bruxellesul nu e doar capitala Belgiei, este, de asemenea, capitala Uniunii Europene. O Europa in situatie limita pentru ca apar tot mai multe relatari despre europeni care au calatorit in Siria pentru a se alatura califatului islamic si revin in tarile lor", a relatat Ivan Watson, corespondent CNN.

"Nu mai e ca pe vremea atentatelor din 11 septembrie, cand exista o structura de comanda si control usor de identificat. E mult mai greu acum, deoarece teroristii se misca cu perfidie in comunitatile noastre", a sustinut Rob Wainwright, directorul Europol.

Ministrii de externe din Uniunea Europeana s-au intalnit luni la Bruxelles pentru a cauta modalitati care pot intari cooperarea in lupta impotriva terorismului. Nu doar in Europa. "Nu ne confruntam doar cu atacuri de genul celor comise la Paris, amenintarile teroriste apar in tot mai multe parti ale lumii, incepand cu tarile musulmane", a explicat Federica Mogherini, inalt reprezentant UE pentru politica externa.

Cooperarea in privinta schimbului de informatii in lupta impotriva traficului de arme sau pentru crearea unui registru comun al pasagerilor curselor aeriene - au devenit prioritati pentru responsabilii din Uniunea Europeana.

Aurescu: Masurile de combatere a terorismului nu trebuie sa afecteze libera circulatie in UE

Ministrul Bogdan Aurescu a declarat, luni, ca, masurile care se vor lua in privinta combaterii terorismului nu trebuie sa afecteze realizari importante ale procesului de integrare europeana, precum libera circulatie in interiorul UE, subliniind necesitarea respectarii drepturilor fundamentale.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, la Bruxelles, ca la reuniunea Consiliului Afaceri Externe au fost discutate o serie de masuri care ar putea fi luate la nivelul ministrilor de Externe din UE in vederea obtinerii "unor rezultate mai eficiente" in combaterea terorismului pe fondul evenimentele din Franta, precum o angajare mai puternica a statelor din regiunea Orientului Mijlociu si incurajarea abordarii comunitatilor musulmane si a comunitatilor de limba araba din Orientul Mijlociu si din interiorul UE.

El a precizat ca trebuie luate in considerare si "cauzele fenomenului terorist avand in vedere ca exista o serie de probleme de incluziune si integrare sociala, economica si culturala care trebuie sa fie abordate nu numai prin intermediul masurilor de aplicare a legii", care sunt utile dar nu suficiente. "E necesar sa fie gandite programe si initiative alternative care sa aiba in vedere tocmai aceste probleme care tin de integrarea economica, sociala, culturala a comunitatilor care sunt vulnerabile pentru radicalizare si recrutare in cadrul unor initiative teroriste", a declarat Aurescu, intr-o conferinta de presa.

Seful diplomatiei a explicat ca, in cadrul interventiei sale la CAE, a subliniat necesitatea ca setul de masuri pe care il va lua Consiliul Justitie si Afaceri Interne in acest sens "sa aiba in vedere necesitatea respectarii depline a drepturilor si libertatilor fundamentale". Totodata, Bogdan Aurescu a subliniat ca prin masurile privind combaterea terorismului nu trebuie sa fie afectate "realizari importante ale procesului de integrare europeana, cum este libera circulatie a cetatenilor europeni in interiorul UE".

UE pregateste actiuni pentru combaterea terorismului impreuna cu Turcia si cu tari arabe

Uniunea Europeana pregateste actiuni pentru combaterea terorismului impreuna cu Turcia si cu tari arabe, dupa atentatele de la Paris, anunta Federica Mogherini, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

"Pregatim proiecte specifice pe care le vom lansa in urmatoarele saptamani pentru sporirea nivelului de cooperare in combaterea terorismului", a declarat Mogherini, citata de AFP. "Pregatim actiuni de colaborare cu Turcia, Egipt, Yemen, Algeria si state din zona Golfului Persic", a precizat Mogherini dupa reuniunea ministrilor de Externe din cele 28 de tari UE.

Inaintea reuniunii, Mogherini pleda pentru o alianta intre Uniunea Europeana si tari musulmane in ofensiva pentru combaterea terorismului. "Amenintarea nu este doar cea cu care ne-am confruntat la Paris, ci este vorba de amenintari care se raspandesc si in alte tari ale lumii, incepand cu tarile musulmane", declara Federica Mogherini. "Trebuie sa intensificam cooperarea in primul rand cu tarile arabe, in al doilea rand in cadrul Uniunii Europene. Trebuie sa intensificam schimbul de informatii, trebuie sa cooperam mai mult", a spus Mogherini.

La reuniunea pe teme de securitate de la Bruxelles a participat si secretarul general al Ligii Arabe.

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Gruparea islamista terorista Boko Haram vrea sa cucereasca noi teritorii. Zeci de localnici din Camerun au fost rapiti
Gruparea islamista terorista Boko Haram vrea sa cucereasca noi teritorii. Zeci de localnici din Camerun au fost rapiti

Militantii din gruparea extremista Boko Haram au rapit zeci de oameni, in urma unor raiduri organizate in tara vecina, Camerun.

The Telegraph: Armele folosite de teroristi in atacurile din Franta, POSIBIL fabricate in Romania
The Telegraph: Armele folosite de teroristi in atacurile din Franta, POSIBIL fabricate in Romania

O parte dintre armele folosite de teroristii care au infricosat Franta saptamana trecuta, ar fi putut fi fabricate in Romania. Este vorba despre pistoale-automat Kalashnikov AKS-74.

Daily Beast: Statul Islamic castiga tot mai mult teren in Siria, in ciuda atacurilor aeriene ale SUA, lansate inca din 2014
Daily Beast: Statul Islamic castiga tot mai mult teren in Siria, in ciuda atacurilor aeriene ale SUA, lansate inca din 2014

Desi avioanele americane de lupta au lansat pana acum aproximativ 800 de atacuri in anumite zone din Siria, gruparea Statul Islamic continua sa castige teren, adunand tot mai multi oameni sub steagul sau negru.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.