The Telegraph: Armele folosite de teroristi in atacurile din Franta, POSIBIL fabricate in Romania

Ultima actualizare: 21-01-2015 04:11

O parte dintre armele folosite de teroristii care au infricosat Franta saptamana trecuta, ar fi putut fi fabricate in Romania. Este vorba despre pistoale-automat Kalashnikov AKS-74.

Cum si de unde si-au procurat aceste arme si cine a platit pentru ele? Sunt doar cateva dintre aspectele cruciale pe care anchetatorii incearca sa le clarifice.

Jurnalistii de la The Telegraph au incercat sa lamureasca traseul prin care Amedi Coulibaly si fratii Kouachi si-au procurat impresionantul arsenal detinut.

Pistoale Kalashnikov, Tokarev, Skorpion, dar si un lansator de grenade i-au ajutat, saptamana trecuta, sa ucida 17 oameni si sa paralizeze Franta timp de trei zile. Este vorba de arme masive, pe care nu le poti cumpara de la un colt de strada, ci era evident ca vor fi folosite pentru actiuni de anvergura.

Expertii consultati de publicatia britanica sunt convinsi ca armele teroristilor proveneau cam toate din spatiul balcanic, mai ales din Bosnia si Albania. Totusi, pistoalele AKS-47, poreclite si Ben Laden, pentru ca fostul lider Al Qaida avea mereu cate un exemplar langa el, ar fi putut fi fabricate in Romania. Aceste arme nu sunt atat de populare precum Ak-47, iar, dintre tarile balcanice, doar Bulgaria si Romania au o istorie in ceea ce priveste fabricarea lor - mai spun cei de la The Telegraph.

In timp ce anchetatorii francezi se straduiesc sa reconstituie filiera prin care armele au ajuns in mainile teroristilor, Parisul inca se resimte dupa trauma majora suferita la inceputul anului. De la distanta, principalele atractii ale metropolei par lipsite de forfota obisnuita.

Turist din Coreea de Sud: "Sunt putin ingrijiorat, insa prietenii mei francezi mi-au spus ca astfel de lucruri nu se intampla de obicei. Mi-a putina teama, dar cred ca va fi in regula."

Pentru altii, emotiile au fost spulberate de prezenta masiva a militarilor si politistilor, peste tot in oras.

Turista din Marea Britanie: "Nu sunt foarte ingrijorata si m-am gandit sa le arat sprijinul meu prin decizia de a nu anula vacanta."

Autoritatile franceze au decis si masuri sporite de securitate pe aeroporturi. Un numar suplimentar de soldati s-a alaturat militarilor care pazeau deja aeroportul Charles de Gaulle, cel mai mare din Paris.

Colonelul Benoit Brulon: "Prezenta soldatilor este menita sa le ofere un plus de siguranta oamenilor care vin in vizita."

In total, 122.000 de politisti si soldati au fost desfasurati in locuri considerate sensibile, printre care gari importante si scoli evreiesti.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO