"Ostași, vă ordon să treceți Prutul”. Monument pentru jertfa celor 10.000 de ostași români

Dată publicare: 24-06-2018 09:30
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Un monument ridicat în memoria celor 10.000 de soldați români, morți în Bătălia de la Țiganca, a fost inaugurat în localitatea Fălciu din județul Vaslui. 

Astfel, generațiile viitoare nu vor uita jertfa celor care, în urmă cu 77 de ani, au făcut din trupurile lor pod între cele două maluri ale Prutului.

Eduard Popica, prefectul județul Vaslui: "Ostași, vă ordon să treceți Prutul! Cuvintele consacrate, rostite de generalul Antonescu, care visa la o Bucovina și o Basarabie liberă de sub jugul bolșevic."

Atunci, peste 10.000 de ostași au murit sau au fost dispăruți. În semn de recunoștință, autoritățile din comuna Fălciu au construit un monument chiar în zona în care s-au dus luptele.

Când și-a pierdut tatăl, o localnică, Paulina Șerban, era doar un copil.

Paulina Șerban, urmașa unui ostaș căzut la Țiganca: "Și am stat și trenul nu mai venea și ne-a trimis acasă cu căruța. Când a venit trenul, țipa lumea și fugea după tren. A fost jale."

Preot Vasile Lăiu: "Azi am o împlinire sufletească pentru că ceea ce nu s-a putut face timp de peste 75 de ani, azi se face o reparație morală, o recunoștință."

Oamenii au depus coroane, iar una dintre localnice a primit titlul de cetățean de onoare al comunei.

Neculai Moraru, primar Fălciu: "Se acordă titlul de cetățean de onoare al comunei doamnei Marghiolița Huzum din Copăceana".

"Până în 89 nu s-a vorbit, cei ce au luptat în est erau considerați dușmanii poporului. Și nici după 89, s-a vorbit mai puțin de cei ce s-au jertfit în bătăliile de la Țiganca."

Monumentul inaugurat la Fălciu este primul ridicat pe pământ românesc, care amintește de bătăliile date aici în vara anului 1941.

În Republica Moldova există cimitirul românesc de onoare de la Țiganca.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO