Noua "fortareata" a Statului Islamic. Orasul unde jihadistii au ridicat steagurile ISIS iar numarul mortilor a urcat la 103

Dată publicare: 29-05-2017 10:50
Dată actualizare: 01-06-2017 01:00


steag isis ridicat in filipine

Militantii ISIS au ridicat steagul negru al asa numitului Stat Islamic in Filipine, relateaza CNN care a ridicat la 103 numarul mortilor din orasul Marawi unde se dau lupte sangeroase de o saptamana.

CNN se intreaba daca Filipine va ajune noua "fortareata" a Statului Islamic dupa evenimentele din ultima saptamana.

Cel putin 103 oameni au murit in orasu Marawi, de pe insula Mindanao, unde a fost declarata legea martiala. Militantii islamisti au cucerit zone importante din oras si se confrunta de o saptamana cu armata.

Localnicii spun ca militantii au intrat in orasul cu 200.000 de locuitori, predominant musulmani, pe 24 mai, purtand cagule si arme de asalt. "Toti eram socati, am fugit in case" relateaza un martor. Focurile de arma s-au auzit pana a doua zi dimineata, iar multi localnici au parasit orasul.

Jihadistii au ridicat in mai multe zone din oras steagul ISIS cu mesajul: "Nu exista alt Dumnezeu in afara de Allah".

Militantii islamisti au ucis 19 civili, inclusiv 3 femei si un copil. De asemenea 15 soldati, 2 politisti si peste 60 de militanti au murit in lupte.

"Ce se intampla in Mindanao nu mai este o rebeliune a cetatenilor filipinezi. S-a transformat intr-o invazie a teroristilor straini. Vor sa includa insula in califatul lor" a declarat generalul filipinez Jose Calida.

Potrivit expertilor, este o chestiune de timp pana cand ISIS va declara un califat in sud-estul Asiei, cum a facut-o in Libia sau Arabia Saudita.

Influenta jihadistilor ISIS s-a raspandit in sud estul Asiei in ultimii ani, peste 60 de grupari din regiune depunand juramant de credinta lui Abu Bakr al-Bagdadi, numit calif al Statului Islamic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: CNN


VIDEO PROTVPLUS.RO