Povestea prim-ministrului fara Bac. De ce examenele picate in liceu ii dau cosmaruri premierului "tehnocrat" al Moldovei

Chirila Gaburici, premierul Republicii Moldova

Avem mult mai multe lucruri in comun cu fratii de peste Prut decat ati crede. De pilda, stiati ca si premierul lor a ajuns in mijlocul unui scandal legat de una dintre diplomele sale de studii?

Chiril Gaburici este de o luna si jumatate omologul de la Chisinau al lui Victor Ponta. Si, la fel ca premierul roman, si cel moldovean a ajuns sa fie implicat intr-un scandal iscat de una dintre diplomele sale. Doar ca nu cea de doctorat, ci diploma de Bac. Un scandal in care s-a ajuns in situatia in care, de 1 Aprilie, Guvernul de la Chisinau a anuntat oficial ca seful sau nu are bacalaureatul luat.

-► Fara frecventa si fara diploma
-► Nu si-a luat Bacul fiindca nu era musai
-► Ministrul pro-european care iubeste Rusia
-► Premierul exmatriculat
-► Semne de falsificare pe o diploma inexistenta

Fara frecventa si fara diploma
Suna ca o farsa, dar nu e cazul. Totul a inceput la scurt timp dupa investirea guvernului condus de “tehnocratul” Chiril Gaburici, cand saptamanalul de investigatii Ziarul de Garda a descoperit ca premierul nu a sustinut examenul de bacalaureat, insa are diploma de studii superioare.

Nu a reusit sa sustina examenul de bacalaureat in anul 1995, perioada in care invata la Colegiul Republican de Microelectronica si Tehnica de Calcul. Cu toate acestea, in 2004, la 28 de ani (!), avand deja o functie de conducere la Moldcell, actualul premier a obtinut diploma de studii superioare, absolvind la „fara frecventa” Universitatea Slavona din R. Moldova, institutie care abia in 2003 primise acreditarea de la Ministerului Educatiei si abia in 2005, peste un an de la luarea diplomei de catre Gaburici – licenta”, scria publicatia de la Chisinau la inceputul lunii martie.

Citește și
iPhone
Ce si-ar fi gravat pe un iPhone de 6.000 de euro un parlamentar din Republica Moldova
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Nu si-a luat Bacul fiindca nu era musai
Reporterii au mers si la Colegiul Republican de Microelectronica si Tehnica de Calcul, institutia unde teoretic ar fi trebuit sa-si ia diploma actualul premier. Reprezentantii Colegiului nu au putut gasi insa nicio mentiune in registrul diplomelor emise de institutie, dar directorul adjunct a spus ca Gaburici a participat sigur la examenele de Bac, dar nu le-a sustinut pe toate, astfel ca nu i s-a eliberat diploma fiindca – simplu – nu-si luase bacalaureatul.

In replica la afirmatiile jurnalistilor, Guvernul Moldovei a emis un comunicat afirmand practic ca premierul nu are Bac-ul luat, fiindca nu avea nicio nevoie de el. “Cu referire la examenele de bacalaureat, precizam ca in perioada respectiva acestea nu erau obligatorii pentru a fi admis in institutiile de invatamant superior. Mai mult ca atat, cea mai mare parte a candidatilor era admisa la studii in baza atestatului si a examenelor de admitere”. Chiril Gaburici nu a binevoit insa sa raspunda personal.

Ministrul pro-european care iubeste Rusia
Intre timp, insa, un membru al guvernului sau, seful Biroului Relatii Interetnice, si-a dat demisia la o zi dupa numire. Un eveniment aparent fara legatura cu studiile premierului. Aparent, fiindca de fapt respectivul demnitar, Oleg Babenco (foto sus), a fost rectorul Universitatii Slavone la care a studiat Gaburici, iar acum e presedintele aceleiasi institutii. Numirea sa a starnit reactii aprinse peste Prut, fiind considerata nepotrivita din mai multe motive: Babenco a fost deputat comunist (din partea PCRM) si a devenit cunoscut de-a lungul timpului mai degraba pentru pozitiile sale rusofile, nu tocmai compatibile cu presupusa orientare pro-europeana a guvernului Gaburici. De pilda, in 2014 se declara impotriva predarii in limba romana si cerea intr-un articol publicat in Komsomolskaia Pravda, editia de Moldova, ca si rusa sa devina limba de stat.

Mai mult, Babenco este, dupa cum el insusi a recunoscut intr-un interviu, var de gradul trei cu liderul separatistilor transnistreni, Evghenii Sevciuk. Lucru care nu-l face foarte popular la Chisinau, mai ales ca cei doi se mai si intalnesc din cand in cand, potrivit tot declaratiilor lui Babenco. Ca urmare, presa moldoveneasca a speculat imediat ca presedintele Universitatii Slavone a fost adus in Guvern pentru rolul jucat in studiile premierului Gaburici.

Premierul exmatriculat
Scandalul a reizbucnit la mijlocul lunii martie, cand un deputat a cerut mai multe lamuriri privind studiile sefului Guvernului. Ministerul Educatiei a raspuns ca Gaburici a picat la Bac pentru ca nu s-a prezentat la probele de matematica (oral) si engleza (scris), dar s-a inscris la facultate. Mai bine zis, la doua facultati, fiindca inainte de a studia la Universitatea Slavona, actualul premier a fost student si la Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM) de unde a fost exmatriculat „deoarece a plecat la munca peste hotare si nu a frecventat orele”. Iar apoi, in baza dosarului de la ASEM s-a inscris direct in anul III la institutia patronata de Oleg Babenco.

Totul legal, dat fiind ca in perioada respectiva in Moldova se putea intra la facultate si fara diploma de Bac. Doar ca intre timp diploma de Bac a premierului a aparut. Mai precis, a fost mentionata intr-un dosar penal. Potrivit celor de la ASEM, care au primit vizita politistilor, dosarul este deschis de IGP pentru detinerea „de catre prim-ministrul Republicii Moldova Chiril Gaburici a diplomei de bacalaureat care poarta semne de falsificare”.

Semne de falsificare pe o diploma inexistenta
Biroul de presa al Guvernului s-a grabit imediat sa faca precizari: premierul Chiril Gaburici nu detine o diploma de bacalaureat, iar dosarul ridicat de oamenii legii de la ASEM ar fi fost inlocuit cu unul fals, care ar contine acea diploma de bacalaureat cu „semne de falsificare”. Daca nu ati inteles: un rauvoitor i-a fabricat o diploma de Bac premierului Moldovei, ca sa-l compromita, facandu-l sa para mai destept.

Deputatul care a cerut informatiile are insa o alta teorie: "organele coercitive ale statului au primit comanda să corecteze dosarul de studii al Primului-ministru". Si asta pentru ca, asa cum spune Ziarul de Garda, la momentul inscrierii la ASEM Gaburici nu avea nicio diploma.

Autoritatile au raspunsuri destul de incurcate. Politistii spun ca s-au autosesizat in urma informatiilor din presa si a discutiilor din Parlament. Nici ministrul Educatiei din guvernul Gaburici nu a reusit sa arunce prea multa lumina asupra cazului. ”Din informatiile de care dispun, ei [n. red. politistii] au motivat ca exista semne de falsificare la diploma de bacalaureat, care nu exista. La acel moment se putea intra in baza diplomei de bacalaureat, diploma de scoala medie generala si diploma de colegiu.” Ministrul a recunoscut insa ca, in lipsa documentelor de studii, nu poate da "un raspuns foarte clar" iar dosarul cu documentele e la politisti, deci momentan e inaccesibil.

Ati inteles ceva? Daca nu, sunteti in aceeasi situatie cu moldovenii, care tocmai descopera cu stupoare ca premierul care le-a fost prezentat drept „tehnocrat” si „neafiliat” a ajuns aproape sa se laude ca nu are diploma de bacalaureat si ca a fost exmatriculat. Fiindca daca se dovedeste ca are, insemna ca a comis o fapta penala.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Reportaj Timpul despre un cuplu de cersetori din Chisinau. Castiga si 450 de lei pe zi si au conturi bancare
Reportaj Timpul despre un cuplu de cersetori din Chisinau. Castiga si 450 de lei pe zi si au conturi bancare

Cersetorii "de cariera" de pe strazile Chisinaului pleaca acasa cu venituri mai mari decat ale angajatilor de la stat din Rep. Moldova, este concluzia unui material realizat de jurnalistii de la www.timpul.md

Ce si-ar fi gravat pe un iPhone de 6.000 de euro un parlamentar din Republica Moldova
Ce si-ar fi gravat pe un iPhone de 6.000 de euro un parlamentar din Republica Moldova

Un deputat din Republica Moldova a aparut intr-o imagine publicata pe Facebook in timp ce vorbeste la ceea ce pare a fi un iPhone aurit.

Cum arata o interventie in forta a mascatilor din Moldova. VIDEO. Totul a durat mai putin de un minut
Cum arata o interventie in forta a mascatilor din Moldova. VIDEO. Totul a durat mai putin de un minut

 Un clip postat pe contul de YouTube al politiei din tara vecina arata in detaliu cum decurge o interventie a unitatilor speciale ale Ministerului de Interne de la Chisinau

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.