REZULTATE ALEGERI IN REPUBLICA MOLDOVA. Partidele proeuropene au castigat scrutinul si vor forma o coalitie

×
Codul embed a fost copiat

LIVE UPDATE. Partidele proeuropene au castigat scrutinul parlamentar din Republica Moldova, conform rezultatelor anuntate de Comisia Electorala Centrala dupa numararea a 98 la suta din voturi.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, dupa numararea a 98% din voturi, pe primul loc se mentine Partidul Socialist (PSM), cu 20,95% din voturi. 

Partidul Liberal-Democrat a obtinut 19,75% din voturi, Partidul Comunistilor (PCRM) - 17,83%, iar Partidul Democrat (PDM) - 15,94%.

Partidul Liberal (PLM) a obtinut 9,45% din voturi.

Partidele proeuropene - PLDM, PDM si PLM - au, impreuna, peste 45 % din voturi, devansand formatiunile proruse - PSM si PCRM -, care au 39%. 

Citește și
Klaus Iohannis, Moldova
Partidul Comunistilor din Moldova considera ca este inadmisibil ca Iohannis "sa se amestece in procesul electoral"
Marian, un tânăr de la casa de copii, e dator fiscului cu 1,54 milioane de lei. ANAF îi oprește o mie de lei din cei 3000 pe care îi câștigă

LIVE TEXT Alegeri parlamentare in Republica Moldova

ora 20:00 Jens Stoltenberg felicita Republica Moldova pentru organizarea scrutinului parlamentar

"Felicit poporul din Republica Moldova pentru scrutinul parlamentar, organizat, in linii mari, cu respectarea standardelor europene. Poporul moldovean a facut alegerea si toata lumea trebuie sa o respecte", a declarat Stoltenberg, conform unui comunicat oficial NATO.

"Republica Moldova este un partener valoros al Aliantei Nord-Atlantice, inclusiv un contribuabil la misiunea din Kosovo. Vom continua cooperarea cu Republica Moldova in cadrul Planului de actiune al parteneriatului individual si asteptam sa colaboram cu noile autoritati in sensul noilor initiative de parteneriat lansate cu ocazia summitului desfasurat in septembrie in Tara Galilor", a spus Stoltenberg.

ora 19:15 Partidul Socialistilor din R.Moldova nu vrea aliante cu formatiuni proeuropene

Partidul Socialistilor din Republica Moldova (PSRM) nu intentioneaza sa alcatuiasca aliante cu formatiuni proeuropene, a declarat liderul formatiunii, Igor Dodon.

"Cred ca in urmatoarele zile partidele proeuropene vor incerca sa ajunga la un acord. Partidul nostru a adoptat o pozitie clara, nu va intra niciodata intr-o coalitie cu partide proeuropene", a afirmat Dodon.

"Vom purta discutii si vom ajunge la un acord doar cu formatiuni care vor denunta Acordul de asociere cu Uniunea Europeana si vor accepta aderarea la Uniunea Vamala Rusia/Belarus/Kazahstan", a declarat Dodon pentru postul Rossiya-24.

Vlad Filat, liderul Partidului Liberal-Democrat din R.Moldova, a anuntat ca formatiunea sa va alcatui o coalitie cu Partidul Democrat si cu Partidul Liberal.

ora 18:35 Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, in cadrul receptiei de Ziua Nationala a Romaniei, de la Palatul Cotroceni, ca unirea natiunii romane intr-un singur stat romanesc este un ideal de care nu se va dezice niciodata si a felicitat cetatenii Republicii Moldova pentru succesul alegerilor.

Presedintele Traian Basescu a tinut sa felicite in mod special autoritatile si cetatenii Reublicii Moldova pentru succesul alegerilor generale de ieri ( duminica, nr) care au dat o noua majoritate pro-europeana.

”Sarbatoarea nationala a tuturor romanilor este cel mai bun moment pentru reinnoirea asigurarilor ca Romania va sustine in continuare implinirea aspiratiilor de integrare europeana ale romanilor de peste Prut, in timp ce unirea natiunii romane intr-un singur stat romanesc este un ideal de care nu am sa ma dezic niciodata”, a afirmat presedintele Traian Basescu.

ora 14.30 Partidul Liberal-Democrat din R. Moldova va forma o coalitie cu Partidul Democrat si cu Partidul Liberal, anunta liderul liberal-democrat, Vlad Filat, citat de Ziarul de Garda si preluat de Mediafax. "PLDM va face coalitie cu PD si PL. Am vorbit cu Lupu si Ghimpu", a declarat Filat. "Nu vom negocia integrarea europeana a Republicii Moldova, viitorul european al Republicii Moldova. Nu vin acum cu conditii. Ne stim foarte bine si cred ca aceasta cunoastere ne permite sa nu pierdem timpul cu tatonari, ci sa oferim substanta", a adaugat Filat.

"Nu pot spune ca sunt foarte bucuros de rezultatul PLDM, dar, daca faceti o analiza si vedeti prin ce am trecut in ultima perioada de timp, veti vedea ca rezultatul este onorabil. PLDM ramane cel mai mare partid politic din Republica Moldova. Nu doar proeuropean. Nu ma intereseaza institutiile, functiile. Alegerile nu au rezoltat problemele tarii, presiunile la care a fost supusa tara persista. Manipularea fara precedent din partea mass-media prorusa a fost evidenta. Rezultatul ne permite sa continuam drumul european", a subliniat Filat.

ora 14.00 Mesajul lui Traian Basescu referitor la alegerile din Republica Moldova, postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale:

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a luat nota cu satisfactie de rezultatul estimativ al alegerilor parlamentare desfasurate duminica, 30 noiembrie a.c., in Republica Moldova. Seful statului saluta victoria partidelor parlamentare proeuropene din Republica Moldova, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat si Partidul Liberal, si se bucura pentru cetatenii Republicii Moldova.

In acelasi timp, domnul presedinte Traian Basescu spera ca vor fi accelerate procesele de modernizare a Republicii Moldova si de apropiere de Uniunea Europeana si reitereaza faptul ca Romania va fi in continuare un partener in realizarea acestor obiective."

ora 11.30 Comisia Electorala a precizat ca alegerile s-au desfasurat fara incalcarea legislatiei, singurele dificultati fiind in cazul Registrului Electronic. Rata finala de participare a fost de 55,86 la suta, suficienta pentru validarea alegerilor.

In ceea ce priveste numarul de mandate, PSRM obtine 25, PLDM - 24, PCRM - 21 de mandat, PDM - 19 si PL - 12 mandate.

Potrivit numaratorii paralele a asociatiei Promo-Lex, PSRM si PLDM s-ar afla la egalitate, cu aproximativ 20 la suta din voturi. Astfel, PSRM ar fi obtinut 20,3 la suta, PLDM - 20,1 la suta, PCRM - 17,9 la suta, PDM - 16,2 la suta, iar PL - 9,5 la suta.

Conform acestei numaratori, PSRM si PLDM ar obtine fiecare cate 24 de mandate, PCRM - 21, PDM - 19, iar PL - 13 mandate.

Prin urmare, partidele proeuropene ar avea in total 56 de mandate, iar cele proruse 45. Marja de eroare este de maxim 1 la suta pentru fiecare candidat.

ora 09.50 Conform informatiilor Pro TV Chisinau, situatia este urmatoarea:

Din 88.33% procese verbale procesate: PSRM - 21.45%, PLDM - 19.46%, PCRM - 17.84%, PDM- 15.75%, PL - 9.4%.

Voturi anulate - 62.840.

ora 09.25 Conform informatiilor Pro TV Chisinau, situatia este urmatoarea:

Din 88.08% procese verbale procesate: PSRM - 21.52%, PLDM - 19.37%, PCRM - 17.82%, PDM- 15.74%, PL - 9.42%.

Voturi anulate - 62.776.

ora 09.00 In afara de socialisti, liderii partidelor din Republica Moldova sunt multumiti de felul in care s-au desfasurat alegerile. Liderii principalelor partide participante la alegerile parlamentare din Republica Moldova sunt de parere ca acest scrutin s-a desfasurat corect, fara incidente si tentative de frauda. In cadrul emisiunii in Profunzime de la PRO TV Chisinau, ei au declarat ca aceste alegeri s-au caracterizat printr-o buna organizare.

Presedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a declarat ca este multumit de modul cum s-au desfasurat alegerile, cu exceptia unor incidente. "Am ajuns la un final destul de promitator. Cat priveste faptul ca a iesit din functie sistemul informational, m-as fi mirat, daca nu se intampla ceva. Nu suntem Japonia si in conditiile noastre, cand in unele localitati nu lucreaza nici telefoanele mobile, era de asteptat. Cat priveste imbulzeala de la sectia de votare de la Moscova, s-a observat ca cei de acolo erau influentati", a declarat Diacov.

Mai multe detalii aici.

Ora 07:30 Rezultate surprinzatoare in Republica Moldova, dupa alegerile legislative de duminica. Desi Partidul Socialist pro-rus condus de Igor Dodon este castigatorul matematic al acestui scrutin, cu 21,5 la suta din voturi, formatiunile europene au majoritatea. In parlament a intrat si Partidul Comunist al lui Vladimir Voronin, aflat pe locul trei cu 17,9 la suta, in timp ce un al treilea partid prorus nu a trecut pragul electoral.

Totusi, cele trei partide proeuropene au strans impreuna peste 50 la suta din sufragii. Cifrele, care nu includ voturile din diaspora, arata asadar ca cei mai multi moldoveni au votat pentru mentinerea parcursului european al Republicii.

Ora 07:00 PSRM si PLDM, pe primele locuri in scrutinul din R.Moldova, dupa numararea a 80% din voturi. Partidul Socialistilor din Republica Moldova si Partidul Liberal-Democrat (PLDM) au obtinut 21,7% si, respectiv, 19% din voturi, clasandu-se pe primele pozitii la scrutinul parlamentar de duminica din Republica Moldova, dupa numararea a 80,1% din voturi, relateaza site-ul Unimedia.info.

De asemenea, Partidul Comunistilor (PCRM) a obtinut 18%, fiind urmat de Partidul Democrat (PD), cu 15,9% din voturi, Partidul Liberal - 9,1% si Partidul Comunist Reformator - 5,06% din voturi, anunta Comisia Electorala Centrala.Dupa anuntarea rezultatelor partiale, liderul PLDM, Vlad Filat a indemnat cetatenii sa-si pastreze calmul, subliniind ca Republica Moldova va fi un stat stabil."Vreau sa le multumesc alegatorilor pentru rezistenta. Rog cetatenii sa ramana increzatori. Totul va fi bine. Vom discuta in mod responsabil cu cei care vor fi in noul Parlament, pentru ca in R.Moldova sa existe stabilitate, sa fie pastrata suveranitatea, fara embargouri si presiuni", a declarat Filat.

Cronologia evenimentelor de duminica, 30 noiembrie

Ora 23:40 Rezultate partiale dupa numararea a 35.07% dintre voturi: PSRM - 22.91%, PCRM - 19.75%, PLDM - 17.50%, PD - 16,40%, PL - 6.59%, PCR - 5.93%, potrivit Publika.md

Ora 23:30 Primele rezultate partiale dupa numararea a  28.85% dintre voturi: PSRM - 23.8%, PCRM - 20.25%, PLDM - 16.69%, PSM - 16.27%, PCR - 6.13%, PL - 6%.

Ora 23:00 Peste 3000 de moldoveni NU au reusit sa voteze in Moscova si au fost trimisi acasa de fortele de ordine dupa ce cele doua sectii de vot s-au inchis, relateaza ProTv  Chisinau.

Ora 22:50 Rezultatele finale ale prezentei la vot: Prezenta la vot a fost de 55,86% pana la ora 21:00 (Comisia Electorala Centrala). Mai putin decat la scrutinul din 2010, cand rata de participare a fost de 63,37%, potrivit ProTV Chisinau.

Ora 22:30 Ambasadorul R. Moldova in Romania, Iurie Renita, a declarat pentru Mediafax ca la cele 11 sectii de votare au votat peste 10.000 de cetateni moldoveni, nefiind necesara prelungirea programului de vot la nicio sectie.

Ora 21:00 Militia transnistreana a incercat sa impiedice locuitorii din Corjova sa mearga la vot

Alegatorii moldoveni din Corjova, raionul Dubasari, au fost nevoiti sa voteze in satul vecin, pentru ca militia transnistreana a impiedicat deschiderea unei sectii de votare in localitatea lor, relateaza Jurnal de Chisinau in editia electronica. Echipe ale militiei separatiste, mobilizate in localitate, i-au intimidat pe cei care voiau sa participe la alegeri, in conditiile in care in localitatea Corjova sunt aproximativ patru mii de persoane cu drept de vot. Comisia Electorala Centrala a fost nevoita sa mute sectia de votare din localitatea Corjova la Cocieri, pentru a evita eventuale provocari din partea autoritatilor separatiste de la Tiraspol.Totusi procesul electoral a fost dificil, pentru ca militienii transnistreni opreau, fara niciun motiv, masinile care mergeau din Corjova spre sectia de votare din Cocieri.

Ora 21:00 Votul s-a incheiat in Republica Moldova. Urnele s-au deschis la ora 07.00 si s-au inchis la ora 21.00, urmand ca primele rezultate sa fie anuntate de Comisia Electorala Centrala la ora 23.00.

Ora 19:45 51.2% dintre cetatenii moldoveni cu drept de vot s-au prezentat la urne pana la ora 18:30 la alegerile parlamentare din Republica Moldova, arata datele prezentate de Comisia Electorala Centrala de la Chisinau, citate de Unimedia.

Ora 19:30 9.000 de cetateni moldoveni au votat in Romania pana la ora 18:00

Ambasadorul R. Moldova, Iurie Renita, a declarat ca 9.000 de cetateni moldoveni au votat, in cadrul alegerilor parlamentare, la cele 11 sectii de votare din Romania, pana la ora 18:00, cei mai multi votanti inregistrandu-se la sediul ambasadei, peste 2.300. "Pana la ora 18:00, si-au exercitat dreptul de vot in Romania, la cele 11 sectii de votare, 9.000 de cetateni ai Republicii Moldova (...). Cele mai multe persoane au votat la sediul ambasadei, e o cifra impresionata, peste 2.300 de persoane", a declarat, duminica, ambasadorul moldovean Iurie Renita.

Ora 19:00 Pavel Stratan si Catalin Josan au votat la Bucuresti

Daca la sectiile din Republica Moldova, votul a decurs normal, alta a fost situatia in capitala Rusiei. La Moscova sute de alegatori stau la o coada uriasa, in fata cladirii Ambasadei. Constienti ca nu vor ajunge sa voteze toti, au reclamat organizarea proasta a scrutinului.

Moldovenii cu drept de vot din Bucuresti au venit la sediul Ambasadei si al Consulatului. Printre ei, si cunoscutul cantaret Pavel Stratan. "E foarte important sa votam cu totii, pentru ca votul nostru conteaza, iar daca nu votam noi, decid altii in locul nostru. Asa ca mi-am facut datoria", a spus acesta.

Catalin Josan, artist: "Am votat, din cate vad coada nu e foarte lunga, asa ca ii indemn si pe cei care se gandesc ca afara e frig si gheata, nu dureaza foarte mult".

Oamenii aflati la studii sau la munca in Romania au avut o surpriza placuta cand au ajuns la gara. Au calatorit gratis cu trenul pana la cea mai apropiata sectie. Pentru cele doua sectii de votare deschise la Iasi, la Consulatul Republicii Moldova si in cadrul unei scoli generale, organizatorii au solicitat numarul maxim de buletine de vot : 6000. O premiera a fost faptul ca CNP-urile au fost introduse in calculator, fiind exclusa astfel fraudarea votului.

Ora 18:00 Participarea la alegerile din R.Moldova a depasit 39%, astfel ca scrutinul va putea fi validat

Rata de participare la scrutinul parlamentar de duminica din Republica Moldova era de 39,21 la suta la ora 15.30, a anuntat Comisia Electorala Centrala (CEC), ceea ce inseamna ca alegerile pot fi validate, relateaza Jurnal de Chisinau in editia electronica. Pana la ora 15.30 au reusit sa voteze 1.098.227 de cetateni, reprezentand 39, 21% din electorat. "Aceasta prezenta la vot ne permite sa spunem ca alegerile parlamentare de astazi sunt valabile din punct de vedere al prezentei la vot", a anuntat seful CEC, Iurie Ciocan.

Cea mai inalta rata de participare se mentine la Soldanesti - 45,83%, urmata de Ocnita cu 44%. Si locuitorii capitalei au devenit mai activi, rata de participare in Chisinau fiind mai mare decat media pe tara - 39,35%. La Balti este inregistrata o rata de participare de 35%, iar in Unitatea Teritoriala Autonoma Gagauzia – 34,78%. Cea mai mica prezenta de vot este in Basarabeasca - 30,8%. Pe liste suplimentare, pana la aceasta ora, au votat 47.331 de alegatori.

Peste trei milioane de cetateni moldoveni sunt asteptati duminica la urne pentru a-i alege pe cei 101 deputati, intr-un scrutin crucial care va decide daca tara continua pe calea europeana sau se apropie de Rusia.Urnele s-au deschis la ora 07.00 si se vor inchide la ora 21.00, urmand ca primele rezultate sa fie anuntate de Comisia Electorala Centrala la ora 23.00. Pentru validarea alegerilor, rata de participare trebuie sa fie de cel putin o treime din alegatorii inscrisi pe listele electorale.

Ora 16:00 Pro TV Chisinau: "Ceea ce e la Moscova ar putea fi o PROVOCARE". Cum comenteaza consulatul Moldovei in Rusia

Presedintele biroului electoral de la Moscova, consulul Anatol Patrascu, a sugerat, intr-o interventie telefonica pentru PRO TV Chisinau, ca agitatia din fata ambasadei ar putea fi o provocare."Anatol Patrascu nu exclude ca moldovenii au venit in mod organizat si asta pentru ca, odata intrand in sectii, ei sunt dezorientati si s-ar comporta de parca ar primi ordine. Ca si in celelalte sectii, moldovenii de la Moscova vor vota de la ora 7 dimineata pana la ora 21, dar oricum mai mult de 3 mii nu vor putea sa voteze.Potrivit lui, mai mult de 250 de alegatori pe ora nu este posibil sa voteze, dezmintand informatia aparuta in presa ca voteaza in jur de 5 oameni pe ora" relateaza ProTv Chisinau.

Ora 15:50 Cetateni moldoveni spun ca au votat pentru ca tara lor sa urmeze mai departe calea europeana

Cetateni moldoveni care au votat, duminica, la Galati spun ca vor ca tara lor sa urmeze mai departe calea europeana, sa se integreze in Uniunea Europeana, sa se schimbe in bine, ”cu realizari corecte, fara coruptie”, iar toti cei care au plecat peste hotare sa se intoarca.La Galati, pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova, a fost organizata o singura sectie de votare la sediul central al Universitatii ”Dunarea de Jos”, transmite Mediafax. Procesul electoral se desfasoara fara incidente, existand totusi momente in care se formeaza grupuri de sase-sapte persoane care trebuie sa astepte la rand cateva minute pentru a vota.

O tanara din Republica Moldova, studenta la universitatea din Galati, a declarat ca a votat pentru o schimbare in tara sa, pentru ca doreste sa se intoarca.”Vreau o schimbare in tara mea, vreau sa ma intorc acasa neaparat, vreau ca parintii mei sa traiasca bine in tara de unde am plecat. Am votat cu oamenii despre care stiu ca pot sa schimbe tara mea. A fost un vot pentru parcursul european. Fiecare poate sa faca astazi ceva pentru Republica Moldova si pentru el, exprimandu-si votul. Eu vreau sa ma intorc in Moldova sa fac teatru, sa fiu actrita si cantareata”, a spus Cristina, studenta la Facultatea de Arte de la Universitatea ”Dunarea de Jos” din Galati.
O alta tanara din Republica Moldova care studiaza la Galati a afirmat ca isi doreste ”un viitor mai bun pentru Republica Moldova” si din acest motiv a tinut neaparat sa voteze.

Printre studentii moldoveni care au votat pana acum s-a aflat si Andrei Jurcaneanu, presedintele Clubului Studentilor Basarabeni si Bucovineni ”Stefan cel Mare si Sfant” din cadrul Ligii Studentilor de la Universitatea ”Dunarea de Jos”. ”Am votat cu gandul sa avem o tara competitiva care sa urmeze mai departea calea europeana, in contextul in care exista deja un acord de asociere cu Uniunea Europeana. Sper sa facem cat mai curand parte din marea familie europeana”, a afirmat Adrian Jurcaneanu.

Potrivit acestuia, aproximativ 200 de studenti basarabeni au ramas in acest weekend in Campusul universitatii de la Galati, insa cei mai multi, circa 300, au plecat acasa pentru a profita de minivacanta prilejuita de Ziua Nationala a Romaniei. La Universitatea ”Dunarea de Jos” din Galati invata aproximativ 1.560 de studenti din Republica Moldova, iar mare parte dintre acestia apartin sectiei transfrontaliere de la Cahul a institutiei superioare de invatamant, in timp ce la facultatile din Galati studiaza circa 450 de tineri moldoveni.

Nu doar studenti se prezinta la vot la sectia de la universitatea galateana, ci si persoane mai in varsta, cu dubla cetatenie, romana si moldoveneasca. ”Eu am votat pentru ce trebuie sa voteze toata lumea normala la cap: pentru integrarea in Europa a Republicii Moldova. Cine nu stie ce a facut comunismul sa dea Dumnezeu sa mai traisca odata in acea perioada sau sa mearga in Coreea de Nord - acolo e un exemplu cunoscut de toata lumea ce inseamna comunismul”, a afirmat Jan Stefan Crivat, in varsta de aproximativ 60 de ani, cu dubla cetatenie, stabilit de mult timp in municipiul Galati.
O femeie de 40 ani, Silvia Neagu, a venit la vot impreuna cu sotul, afirmand ca isi doreste o schimbare in bine pentru Republica Moldova.

”Veau o schimbare in bine, cu realizari corecte, fara coruptie, copiii sa poata invata in tara, toti care au plecat peste hotare sa se intoarca in tara. Imi doresc sa avem cele mai bune realizari, iar investiitiile din tara, banii, sa se foloseasca corect. Va dau un exemplu - se organizeaza multe concerte, spectacole in R. Moldova, e bine, dar banii puteau fi indreptati si in alte parti: la gradinite, drumuri pentru sate, sunt multe. Politicienii trebuie sa stie ca nu pot cumpara votul poporului cu spectacole”, a spus femeia.

Si la Iasi, majoritatea celor care s-au prezentat la vot sunt tineri basarabeni aflati la studii in Romania. Ei au spus ca au votat pentru Europa si pentru un trai mai bun in Republica Moldova.La cele doua sectii de votare deschise la Iasi - la Consulat si la Scoala "Gheorghe Asachi - au fost distribuite in total 6.000 de buletine de vot. La sectia de votare de la Scoala ”Gheorghe Asachi” au votat, pana la pranz, aproximativ 200 de cetateni moldoveni. Si la Suceava, 179 de cetateni moldoveni, majoritatea studenti, au votat pana la ora 14.00 la sectia de votare 352 amenajata la Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava, potrivit presedintelui sectiei, Arghir Maxim.

La sectia de votare din Universitatea Suceava era liniste la orele pranzului, iar studentii vin in grupuri de cate cinci-sase. La vot a venit si un cetatean moldovean, fost absolvent al universitatii. El a declarat pentru Mediafax ca a studiat in urma cu mai multi ani la universitatea suceveana si ca nu mai recunoaste institutia dupa amplele modernizari aduse si ca a cautat mai multe minute locul unde a fost organizata sectia de votare."Am venit sa votez pentru ca m-a sunat sora mea care e in Franta si mi-a spus ca trebuie sa merg la vot", a spus barbatul. La Suceava este pentru prima data cand se infiinteaza o sectie de votare pentru cetatenii din Republica Moldova.

In judetul Suceava sunt 726 de rezidenti din Republica Moldova, din care 506 sunt la studii, iar 220 prin casatorie. Din cei aflati la studii, circa 300 sunt studenti, iar restul sunt liceeni. Ambasadorul Republicii Moldova, Iurie Renita, a declarat ca, pana la ora 12.00, in Romania au votat aproximativ 3.000 de cetateni moldoveni, cea mai mare prezenta inregistrandu-se la cele doua sectii organizate la Bucuresti, diplomatul subliniind, totodata, ca votul se deruleaza fara impedimente.

 

Ora 15:40 Renato Usatii a votat la ambasada R.Moldova din Moscova, fiind aclamat de multime

Controversatul om de afaceri Renato Usatii, al carui partid Patria a fost exclus din cursa electorala din Republica Moldova, a fost aclamat duminica de multimea de alegatori de la ambasada din Moscova, unde a mers sa voteze.Renato Usatii a votat la una dintre cele doua sectii de votare deschise la Moscova. Multimea l-a intampinat pe omul de afaceri cu aplauze si a scandat "Usatii", "Renato" si "Puterea e in adevar", relateaza site-ul Unimedia.info.

Chiar daca in fata ambasadei Republicii Moldova la Moscova era o coada imensa, oamenii si politia i-au permis lui Usatii sa voteze fara a tine cont de numarul de persoane care asteptau de cateva ore la usa sectiei de votare.De asemenea, Usatii a filmat momentul in care a pus stampila pe buletinul de vot. El a votat partidul Patria, care a fost exclus zilele trecute din cursa electorala. "Noi oricum vom castiga si ma bucur ca sute de mii de oameni ne sustin", a declarat Usatii, adaugand ca moldovenii nu au fost intrebati unde vor sa mearga, ci li s-a impus drumul spre UE, potrivit site-ului InProfunzime.md.

 

Ora 15:35 Liderul comunistilor, Vladimir Voronin a fost nevoit sa astepte cateva minute in fata sectiei de votare, intrucat si-a uitat buletinul de identitate la serviciu, iar cineva i l-a adus. Liderul comunistilor a venit insotit de sotia sa, Taisia, relateaza InProfunzime.md.

Ora 15:30 Potrivit site-ului Inprofunzime.md, care citeaza un alegator moldovean din Moscova, "intrarile si iesirile spre sectia de votare de la Moscova sunt blocate. Pentru a preveni haosul, acolo au venit si fortele speciale. O alta moldoveanca a declarat prin telefon pentru PRO TV ca situatia de astazi este bataie de joc. "Aici este mai mult de o jumatate de Moldova!” In Rusia, moldovenii pot sa voteze in 5 sectii".

Ora 15:00 Numerosi cetateni moldoveni stau la coada duminica pentru a putea vota in cadrul scrutinului parlamentar la sectia de votare deschisa la ambasada Republicii Moldova din Moscova, iar la sectiile de votare din Roma si Timisoara, desi s-au format cozi, procesul avanseaza rapid.

Un rand imens s-a format la sectia de votare de la Ambasada Republicii Moldova in Rusia, relateaza PRO TV Chisinau, adaugand ca intr-o inregistrare video postata pe o retea de socializare se poate vedea ca zeci de oameni asteapta sa-si exercite dreptul la vot.

"Rusine. Cu fiecare minut randul devine tot mai mare", a scris Aleoshka Ciukin pe Facebook, informeaza Jurnal de Chisinau, care precizeaza ca in Rusia au fost deschise in total cinci sectii de votare, dintre care doua la Moscova si celelalte trei la Sankt-Petersburg, Soci si Novosibirsk.

Potrivit postului mir24tv.ru, citat de site-ul inProfunzime.md, la Moscova, sute de moldoveni au stat la coada de la ora 5. Unii oameni au venit cu copii mici in fata ambasadei R. Moldova, formand o coada de zeci de metri. La un moment dat, acestia au incercat sa intre cu forta in cladire, transmite mir24tv.ru.

Pentru a evita altercatiile, la fata locului au venit echipe ale fortelor speciale ruse. "Unii alegatori au venit cu masinile, altii au fost adusi de autobuze". Potrivit vesti.ru, in fata sectiei de votare s-au adunat aproximativ 15.000 de alegatori.


PRO TV Chisinau informeaza de asemenea ca si la sectia de votare deschisa la Roma s-a format o coada, insa aceasta nu este nici pe departe atat de mare ca la Moscova.

Un moldovean, care a votat la sectia de la Ambasada Republicii Moldova in Italia, a postat o fotografie pe Facebook, unde arata ca deja s-a format rand, insa oamenii trec destul de repede. "Am votat alaturi de basarabenii din Diaspora, la sectia de vot de la Ambasada Republicii Moldova de la Roma, Italia. Cand am intrat, in fata mea erau vreo 10 persoane. Peste 15 minute, la iesire, coada era deja de peste 50 de persoane. Diaspora se mobilizeaza!", scrie Dorin Dusciac pe Facebook.

De asemenea, zeci de moldoveni asteapta in fata sectiei amenajate la Timisoara ca sa isi exercite dreptul la vot, potrivit unei inregistrari video postate pe Facebook de Ghenadie Rudei. Cativa dintre acestia flutura drapelele, iar unii chiar au inceput sa cante piese patriotice.

La sectia de votare din Paris, pana la ora 14.00 (ora Romaniei), au votat circa 700 de moldoveni, procesul decurgand in regim normal. La Atena, au votat peste 400 de alegatori. În prima jumatate a zilei au fost si momente in care s-au format cozi, dar acum nu mai este aglomeratie, transmite agentia de presa IPN.

In Ucraina, la sectia de votare de la Kiev, au votat peste 70 de cetateni moldoveni, iar procesul de votare se desfasoara in regim normal. La sectia de votare de la Ankara, au votat aproximativ 90 de moldoveni si nu au fost semnalate incidente.

21% dintre alegatori au votat pana la 12:30

Ora 14:00 - Aproape 21 la suta dintre alegatori au votat pana la ora 12.30 in cadrul scrutinului parlamentar de duminica din Republica Moldova, a anuntat presedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, citat de site-ul Unimedia.info.

Potrivit CEC, 587.930 de cetațeni (20,98 la suta) si-au exprimat optiunea de vot pana la ora 12.30. Pe listele suplimentare au votat 25.725 de alegatori.

Cei mai activi votanti sunt la Soldanesti -29.34% si Rezina - 29,01%.

Cea mai mica rata de participare a fost inregistrata in raionul Cantemir – 12,97%.

In municipiul Chisinau au votat 110.102 alegatori (17,78%), in municipiul Balti au votat 19.761 alegatori (18,73%), iar in Unitatea Teritoriala Autonoma Gagauzia – 24.280 alegatori (18,68 %).

Peste trei milioane de cetateni moldoveni sunt asteptati duminica la urne pentru a-i alege pe cei 101 deputati, intr-un scrutin crucial care va decide daca tara continua pe calea europeana sau se apropie de Rusia.

Urnele s-au deschis la ora 07.00 si se vor inchide la ora 21.00, urmand ca primele rezultate sa fie anuntate de Comisia Electorala Centrala la ora 23.00.

Forte speciale ruse, mobilizate in apropierea ambasadei Republicii Moldova la Moscova

Ora 13:15 - Fortele speciale ruse au fost mobilizate duminica in apropierea ambasadei Republicii Moldova la Moscova, pentru a asigura ordinea publica, in conditiile in care numerosi cetateni moldoveni stau la coada pentru a putea vota in cadrul scrutinului legislativ, relateaza PRO TV Chisinau.

Fotografii postate pe Facebook prezinta membri ai fortelor speciale (Omon) printre multimea de oameni veniti sa voteze.

"Rusii erau nevoiti sa aduca Omon-ul. Din cauza ca mii de moldoveni vor sa voteze dar nu pot", scrie Alex Sirbu pe Facebook. "Foarte multi oameni s-au adunat in Moscova dar nu vor avea sansa sa voteze. Fizic e imposibil ce se face. Organizare foarte proasta", adauga acesta.

Un vizitator al site-ului protv.md, care a trimis imagini video, afirma ca procesul de votare este anevoios, iar alegatorii adunati in fata ambasadei scandeaza pentru a intra sa voteze.

Informatia este confirmata si de site-ul Unimedia.info, care scrie ca mai multi cetateni ai Republicii Moldova, care se afla la Moscova, au postat pe retelele de socializare o serie de fotografii cu cozile imense de la sectiile de votare din Federatia Rusa.

"La ora 08.40, la sectia de vot din Moscova erau circa 1.500 persoane. La ora 10.00 am plecat de la sectia de vot si erau aproximativ 2.000-3.000 de persoane. Erau prezente trei autobuze cu militie rusa. Este o zona pietonala", a declarat cetateanul moldovean Andrei Turcanu, locuitor al capitalei ruse, contactat de Unimedia.

Turcanu a adaugat ca nu a reusit sa voteze din cauza ca numarul persoanelor a crescut considerabil, iar coada era mult prea mare. "La Moscova sunt minus 10 grade. Nu am mai putut astepta la coada. Din acest motiv am decis sa plec", a subliniat Andrei Turcanu.

Primele nereguli ale scrutinului 

Ora 13:00 - Observatorii nationali la alegerile parlamentare de duminica din Republica Moldova au anuntat primele nereguli in desfasurarea procesului electoral, in timp ce misiunea internationala de monitorizare a OSCE a precizat ca scrutinul se desfasoara fara probleme.

Potrivit reprezentantului Promo-LEX, Pavel Postica, 26 de sectii de votare din Republica Moldova s-au deschis cu o intarziere de pana la 55 de minute, in timp ce o sectie din Chisinau s-a deschis cu cinci minute mai devreme. Asociatia are cate un observator in majoritatea sectiilor de votare, transmite agentia de presa IPN.

Potrivit rapoartelor observatorilor, in unele sectii de votare iluminatul a fost slab, iar in doua sectii nu exista seif. De asemenea, in unele sectii lipseau agentul termic si energia electrica.

Referitor la registrul electronic, Pavel Postica a spus ca au fost intalnite deficiente tehnice imediat dupa deschiderea urnelor. De asemenea, in unele sectii de votare s-au creat cozi.

Pe de alta parte, potrivit observatorilor internationali ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), la primele ore ale diminetii, alegerile s-au desfasurat normal, fara probleme sau incalcari semnificative. "Am vizitat mai multe sectii de votare, era o atmosfera normala si am fost foarte bine primiti", a declarat Arta Dade, sefa Delegatiei de Observatori a Adunarii Parlamentare a OSCE.

"Totul este in regula, noi n-am observat nimic diferit sau vreo situatie mai rea", a confirmat si liderul misiunii de observare de scurta durata a OSCE la alegerile parlamentare din R. Moldova, Emin Onen. Acesta a declarat ca misiunea pe care o conduce se afla in tara pentru doua zile si a avut mai multe intalniri cu politicieni si ONG-uri, iar luni va organiza o conferinta de presa in care se vor anunta rezultatele prealabile ale monitorizarii si evaluarii scrutinului.

ORA 12:00 - Numerosi cetateni moldoveni stau la coada duminica pentru a putea vota in cadrul scrutinului parlamentar la sectia de votare deschisa la ambasada Republicii Moldova din Moscova, iar la sectiile de votare din Roma si Timisoara, desi s-au format cozi, procesul avanseaza rapid. Un rand imens s-a format la sectia de votare de la Ambasada Republicii Moldova in Rusia, relateaza PRO TV Chisinau, adaugand ca intr-o inregistrare video postata pe o retea de socializare se poate vedea ca zeci de oameni asteapta sa-si exercite dreptul la vot.

Votul din Romania se desfasoara in conditii optime

Ambasadorul Republicii Moldova, Iurie Renita, a declarat ca, pana la ora 12.00, in Romania au votat aproximativ 3.000 de cetateni moldoveni, cea mai mare prezenta inregistrandu-se la cele doua sectii organizate la Bucuresti, diplomatul subliniind, totodata, ca votul se deruleaza fara impedimente.

"Constat cu satisfactie trendul ascendent al participarii alegatorilor nostri, in mod special la ambasada, la sectia consulara, la Constanta, la Timisoara. (...) Cifra la ora 12.00 a participantilor la vot este de aproape 3.000 de alegatori", a declarat, duminica, ambasadorul Iurie Renita.

El a precizat ca cea mai mare prezenta, de aproape 1.000 de votanti, s-a inregistrat la sectia de la ambasada, iar la sectia consulara din Bucuresti este "o cifra aproape similara".

"Asteptam acelasi trend ascendent la Iasi, la Suceava, Bacau, Galati si Constanta", a spus Renita.

Ambasadorul a mai afirmat ca votul la cele 11 sectii din Romania decurge "fara impedimente". "Constat o calitate indubitabila a moldovenilor de a se misca incet, dar cand se misca bine sa stiti ca o fac foarte bine. Trendul este unul ascendent si in continuare fac un apel catre cetatenii nostri sa vina si sa voteze. Sper foarte mult ca spre sfarsitul zilei sa avem o cifra cat mai impresionanta, pe potriva asteptarilor si doleantelor cetatenilor nostri", a afirmat ambasadorul.

"Ne dorim ca sa partipe cat mai multi cetateni ai R. Moldova de a conferi segmentului preponderent care-si doreste o optiune clara, pe care cu totii o cunoastem, o stabilitate politica, o coalitie parlamentara stabila si majoritate care va decide viitorul R. Moldova", a mai spus Iurie Renita.

 

"Rusine. Cu fiecare minut randul devine tot mai mare", a scris Aleoshka Ciukin pe Facebook, informeaza Jurnal de Chisinau, care precizeaza ca in Rusia au fost deschise in total cinci sectii de votare, dintre care doua la Moscova si celelalte trei la Sankt-Petersburg, Soci si Novosibirsk. Potrivit presedintelui Consiliului electoral de circumscriptie Chisinau, Iulian Balan, peste 600 de moldoveni stau la coada la cele doua sectii din Moscova si cam tot atatia au votat deja. "Este un proces normal pentru ca oamenii ies cam in acelasi timp la vot", a declarat Balan, citat de site-ul InProfunzime.md. PRO TV Chisinau informeaza de asemenea ca si la sectia de votare deschisa la Roma s-a format o coada, insa aceasta nu este nici pe departe atat de mare ca la Moscova. Un moldovean, care a votat la sectia de la Ambasada Republicii Moldova in Italia, a postat o fotografie pe Facebook, unde arata ca deja s-a format rand, insa oamenii trec destul de repede. "Am votat alaturi de basarabenii din Diaspora, la sectia de vot de la Ambasada Republicii Moldova de la Roma, Italia. Cand am intrat, in fata mea erau vreo 10 persoane. Peste 15 minute, la iesire, coada era deja de peste 50 de persoane. Diaspora se mobilizeaza!", scrie Dorin Dusciac pe Facebook. De asemenea, zeci de moldoveni asteapta in fata sectiei amenajate la Timisoara ca sa iti exercite dreptul la vot, potrivit unei inregistrari video postate pe Facebook de Ghenadie Rudei. Cativa dintre acestia flutura drapelele, iar unii chiar au inceput sa cante piese patriotice.

ORA 9:00 - Comisia Electorala Centrala a anuntat duminica dimineata ca peste 43.000 de cetateni moldoveni si-au exercitat dreptul la vot pana la ora 08.00, relateaza Jurnal de Chisinau in editia electronica.  Presedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a anuntat de asemenea ca s-au inregistrat o serie de probleme tehnice la implementarea Registrului electronic al alegatorilor. Doua sute de computere nu au putut fi conectate din prima incercare la sistem, insa procesul electoral nu a fost periclitat. "La sistem au fost conectate 93 la suta dintre birourile electorale. Doua sute de computere nu au putut fi conectate din prima, dar ulterior s-a reusit. Este vorba de cateva localitati din raioanele Cimislia si Floresti. Au fost unele defectiuni ale computerelor sau pana de curent", a declarat Iurie Ciocan. "Procesul electoral nu este periclitat", a subliniat presedintele Comisiei Electorale Centrale. El a mai anuntat ca toate sectiile de votare de pe teritoriul Republicii Moldova s-au deschis, iar deocamdata nu a fost depusa nici o contestatie cu privire la eventuale nereguli. "O parte dintre cele 95 de birouri electorale de peste hotare au fost deschise. Altele vor fi deschise in conformitate cu ora locala", a pecizat Ciocan. Registrul electronic este implementat pentru prima data in Republica Moldova, astfel ca alegatorii care vor incerca sa voteze de mai multe ori vor putea fi identificati imediat. In cazul in care vor exista tentative de a vota repetat, sistemul electronic va da un semnal de alarma, iar operatorul va anunta politia.

24 de partide inscrise in cursa electorala

"A fi sau a nu fi pentru Republica Moldova, stat independent”, sunt cuvintele presedintelui PLDM Vlad Filat.

"Va fi sau nu, mai departe, statul nostru Republica Moldova", spune, in schimb, presedintele PCRM Vladimir Voronin.

Asa descriu liderii de partid scrutinul crucial care are loc duminica in Republica Moldova.

Desi in cursa electorala sunt inscrise nu mai putin de 24 de partide, batalia se da, de fapt, intre doua optiuni: cea pro-europeana, care are ca scop integrarea tarii in Uniunea Europeana, respectiv cea pro-rusa, care doreste virajul catre Moscova si aderarea Republicii la Uniunea vamala Rusia -Belarus-Kazahstan.

Indiferent de rezultat, va urma o perioada dificila, in care partidele vor purta negocieri intense, in incercarea de a forma o majoritate parlamentara.

Sondajele arata ca partidele pro-europene vor castiga laolalta cele mai multe locuri in parlamentul, insarcinat cu numirea unui premier si desemnarea presedintelui.

"Sunt convins ca aveam doar un singur scenariu: o majoritate confortabila pentru partidele europene, ceea ce inseamna continuarea dupa alegeri a acestui parcurs european", este de pararere Iurie Leanca, premierul Republicii Moldova,

Analistii nu exclud, in caz contrar, o coalitie intre pro-europeni si Partidul Comunistilor al lui Vladimir Voronin.

"Comunisti care apartin trecutului vor ramane in trecut", spune insa Vlad Filat, presedintele PLDM.

Si stanga pro-rusa, reprezentata de Partidul Socialistilor, cu Vladimir Putin pe afisele electorale, le face avansuri comunistilor, pentru o coalitie care sa schimbe radical conducerea tarii.

"Noi niciodata nu vom exporta in Europa acele volume pe care le exportam in Rusia, iar exporturile inseamna locuri de munca", afirma Igor Dodon, liderul PSRM.

Buletinul de vot, lung de jumatate de metru

Odata ajunsi in cabinele de vot, alegatorii se vor trezi fata in fata cu un buletin de vot lung de jumatate de metru.

In 2010, in cursa s-au inscris 39 de candidati. Dupa ce Comisia Electorala a inregistrat si ultimul concurent, putem spune ca buletinul de vot din acest an va fi aproape de doua ori mai scurt.

Comentatorii se tem ca un revers al tendintei pro-europene ar insemna aparitia unui focar de instabilitate la granita estica a Romaniei si a Uniunii Europene.

Sectiile de vot s-au deschis duminica, la ora 07:00

Sectiile de vot pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au deschis duminica dimineata, peste trei milioane de cetateni fiind asteptati la urne pentru a-i alege pe cei 101 deputati, intr-un scrutin crucial care va decide daca tara continua pe calea europeana sau se apropie de Rusia.

Urnele s-au deschis la ora 07.00 si se vor inchide la ora 21.00, urmand ca primele rezultate sa fie anuntate de Comisia Electorala Centrala la ora 23.00.

Pe parcursul zilei de duminica, in total, 3,2 milioane de alegatori pot vota in una dintre cele 2.073 de sectii de votare, dintre care 95 se afla in strainatate.

Cetatenii pot vota in baza buletinului de identitate, indiferent daca este sau nu valabil, a actului de identitate provizoriu, precum si a legitimatiei de serviciu pentru militarii in termen.

Alegatorii din strainatate isi vor putea exprima dreptul la vot cu pasaportul sau livretul de marinar, dar nu inainte de a semna o declaratie pe proprie raspundere.

Alegerile parlamentare din Republica Moldova, in urma carora vor fi desemnati 101 deputati pentru un mandat de patru ani, se desfasoara in baza scrutinului proportional, pe liste. Numarul participantilor era, miercuri, de 20 de partide si coalitii si patru candidati independenti, dar o decizie a Curtii de Apel din Chisinau, confirmata de Curtea Suprema de Justitie, a exclus in ultimul moment din cursa electorala Partidul Patria al lui Renato Usatii, la solicitarea Comisiei Electorale Centrale. Aceasta din urma a acuzat formatiunea ca a primit bani din strainatate.

Scrutinul, monitorizat de observatori

Scrutinul este monitorizat de circa 4.000 de observatori nationali si internationali. Observatorii internationali vor prezenta declaratia preliminara post-electorala in cadrul unei conferinte de presa luni, la ora 15.00. Misiunea internationala de observare a alegerilor cuprinde aproximativ 420 de observatori din 43 de tari, relateaza Jurnal de Chisinau in editia electronica.

Registrul electronic, noutatea alegerilor parlamentare din Republica Moldova

O noutate a acestui scrutin este registrul electronic, implementat pentru prima data in Republica Moldova. Astfel, alegatorii care vor incerca sa voteze de mai multe ori vor putea fi identificati imediat. In cazul in care vor exista tentative de a vota repetat, sistemul electronic va da un semnal de alarma, iar operatorul va anunta politia.

Aceste alegeri pot fi declarate valabile doar daca la urne se vor prezenta cel putin 33,3 la suta dintre alegatori. Daca in procesul alegerilor sau la numararea voturilor vor fi comise incalcari ale Codului Electoral, alegerile pot fi declarate nule de Curtea Constitutionala.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Arbitră de 24 de ani din Turcia suspendată pe viață după ce a apărut într-un sex tape cu un fost arbitru FIFA!
FOTO Arbitră de 24 de ani din Turcia suspendată pe viață după ce a apărut într-un sex tape cu un fost arbitru FIFA!
Citește și...
ALEGERI IN REPUBLICA MOLDOVA. Automobilul cu care se deplasa Vlad Filat, implicat intr-un accident rutier
ALEGERI IN REPUBLICA MOLDOVA. Automobilul cu care se deplasa Vlad Filat, implicat intr-un accident rutier

Automobilul cu care se deplasa presedintele Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, Vlad Filat, si o alta masina care il insotea au fost implicate sambata intr-un accident rutier, fiind lovite de un autovehicul care venea din sens opus.

Partidul Comunistilor din Moldova considera ca este inadmisibil ca Iohannis
Partidul Comunistilor din Moldova considera ca este inadmisibil ca Iohannis "sa se amestece in procesul electoral"

Partidul Comunistilor din Republica Moldova si-a exprimat ingrijorarea fata de vizita pe care a efectuat-o la Chisinau Iohannis, apreciind ca "este inadmisibil ca un reprezentant al puterii din tara vecina sa se amestece in procesul electoral".

Alegeri in Moldova. Curtea Suprema de Justitie examineaza sambata dosarul excluderii Partidului Patria din alegeri
Alegeri in Moldova. Curtea Suprema de Justitie examineaza sambata dosarul excluderii Partidului Patria din alegeri

Curtea Suprema de Justitie din Republica Moldova examineaza sambata dosarul excluderii Partidului Patria din cursa electorala, fara prezenta participantilor la proces, informeaza site-ul InProfunzime.md.

Recomandări
Doar 1.100 de români au declarat la ANAF că dețin case și mașini scumpe. Statul speră să obțină un total de 70 milioane lei
Doar 1.100 de români au declarat la ANAF că dețin case și mașini scumpe. Statul speră să obțină un total de 70 milioane lei

Doar 1.100 de români au declarat la ANAF că dețin case și mașini scumpe. Asta după ce, din primăvară, a fost introdusă o taxă suplimentară - o taxă pe lux - pentru cei care au case de peste 500.000 de euro și mașini mai valoroase de 75.000 de euro.  

Lista finală a candidaților pentru alegerile prezidențiale din România. Sunt 14 candidați, dintre care 4 independenți
Lista finală a candidaților pentru alegerile prezidențiale din România. Sunt 14 candidați, dintre care 4 independenți

Biroul Electoral Central a stabilit cum va arăta buletinul de vot pentru pentru primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie.

„A fost o mică atenție, atât. Nici nu i-a refuzat”. Nelu Tătaru ar fi primit între 100 și 500 de lei mită
„A fost o mică atenție, atât. Nici nu i-a refuzat”. Nelu Tătaru ar fi primit între 100 și 500 de lei mită

Fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru este acuzat de procurorii anticorupție de luare de mită în formă continuată. Medic chirurg la Spitalul din Huși, el ar fi luat de la peste o sută de pacienți bani, între 100 și 500 de lei, ouă și găini.