CAMERA ASCUNSA. Cum au ajuns zilierii sa ceara mai mult ca un medic sau dascal pentru munca la camp


Ultimul update: Duminica 08 Septembrie 2013 00:32
Data publicarii: Joi 05 Septembrie 2013 19:28
Categorie: Stiri actuale

"Munca l-a creat pe om, dar nici lenea n-a omorat pe nimeni". Aceste vorbe se potrivesc perfect, acum, in plin sezon de recoltat.

Fermierii nu au cu cine sa mearga la camp pentru ca, desi sunt nevoiasi cu miile, acestia cer pentru ziua de lucru, pe langa mancare si bautura, dublu fata de cat castiga un medic.

Majoritatea traiesc doar din ajutorul social de la stat, dar prefera sa astepte linistiti postasul pe prispa sau la barul din sat.

In comuna Tarlungeni din judetul Brasov, 60% dintre locuitori sunt asistati social. Primesc in medie 500 lei lunar, adica 22,7 lei pe zi. Am incercat sa facem rost de zilieri pentru culesul fructelor. Le oferim 50 de lei pe zi, adica dublu fata de ajutorul social.

Camera ascunsa
Zilier: "Stiti cum e, la 60 de lei, incepe de la 7 pana la 7 maxim. Mai mult nu. Nu-ti vine nimeni."

Acceptam sa marim si plata dar, surprinzator, oamenii ridica si ei nivelul pretentiilor.

Zilier: Normal ar veni la 80 de lei, noi asa luam aicea, la cartofi, la orice. Auzi domnita, uite cum e treaba: ne dati 100 de lei, fara mancare, fara tigari.
Reporter: Pe zi?
Zilier: Da, si transportu'.

Altfel spus un zilier cere cel putin 2000 de lei pe luna, mai mult decat ia un medic rezident sau un profesor cu 10 ani vechime.  Insa, incredibil, chiar si la 100 de lei e aproape imposibil sa faci rost de oameni harnici daca vrei sa ii angajezi legal. Prefera sa stea sau sa munceasca la negru decat sa piarda ajutorul social.

Camera ascunsa

Reporter:Eu fac acte.Trebuie sa scriu in registrul de zilieri.
Zilier:Aoleooou! Pai asa nu! Nu va vine nimeni.
Zilier:Sa nu imi iau ajutorul. 4, 5 milioane sa ii pierd pentru o luna, doua cat e de munca. Pai ce fac?

Si totusi... "Orice familie sau persoana poate sa depuna o noua cerere de ajutor social", spune Diana Bors directorul Agentiei de Plati si Inspectie Sociala Brasov.

In aceste conditii e de inteles de ce fermierilor, in plin sezon de cules in livezi sau podgorii, le este greu sa gaseasca mana de lucru. In unele cazuri muncitorii sunt si mai pretentiosi: vor, pe langa bani si mancare, ceva bautura si, culmea, tigari. Multi asteapta la barul din sat sau in fata casei sa pice ceva.

Fermier: "Nu vor sa lucreze! Astazi vine, lucreaza si le dai de seara 50 de lei si fuge. Vine peste 5 zile cand nu mai are bani si mancare, iar sta o zi, iar fuge. Nu-i place, ca zice ca e multa munca."

In judetul Brasov s-au inregistrat in luna iulie 1100 de zilieri. In schimb, numarul celor care au primit ajutor social este de sase ori mai mare.
 

Proiectul care va schimba agricultura in Romania. Cumperi pamant doar daca ai studii agricole
Paradox romanesc: cele mai bogate recolte din ultimii 20 de ani baga in faliment agricultorii
VIDEO PROTVPLUS.RO