Cine a fost Boris Nemtov, adversarul lui Putin. Ce a declarat intr-un interviu la radio, chiar inainte sa fie ucis

Ultima actualizare: 03-03-2015 06:58
Boris Nemtov

Boris Nemtov, care a fost impuscat mortal la Moscova la varsta de 55 de ani, a fost o figura carismatica a politicii ruse, un reformator liberator care s-a remarcat in timpul lui Boris Eltin si care a devenit un critic inversunat al lui Vladimir Putin.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

El era, de asemenea, cercetator domeniul nuclear, un ecologist si tatal a patru copii. Nemtov a fondat numeroase miscari de opozitie dupa ce a parasit Parlamentul rus in 2003 si a fost copresedintele Partidului Republican - Partidul Libertatii Poporului din 2012.

El a fost un critic vocal si proeminent al lui Putin, denuntandu-l pentru participarea Rusiei la criza din Ucraina, pentru deteriorarea situatiei economice si pentru coruptia care a inconjurat pregatirea Jocurilor Olimpice de la Soci din 2014. Nemtov era un membru de seama al miscarii liberale Solidarnost.

Alaturi de alte figuri de opozitie, Aleksei Navalnii si Gary Kasparov (fost campion la sah), Nemtov a jucat un rol proeminent in marsurile opozitiei din Moscova dupa alegerile controversate din 2011. El a fost arestat pentru participarea la aceste proteste si a fost detinut in 2011 timp de 15 zile.

In pofida faptului ca era un membru proeminent al opozitiei, el nu era mereu de acord cu opozitia liberala fracturata a Rusiei. In 2011, potrivit unor inregistrari, el ii numea pe sustinatorii opozitiei "hamsteri" si "pinguini speriati", dar aceste afirmatii ale sale nu au provocat scindari masive.

Nemtov a candidat pentru prima data in 1989, fara succes, inainte de a fi ales in Parlamentul rus in 1990. El i-a fost alaturi lui Boris Eltin atunci cand presedintia acestuia era vizata de critici in 1991, iar Eltin l-a recompensat pentru loialitatea lui cu un post de guvernator regional la Nijnii Novgorod. Nemtov era tanar si elocvent, vorbea fluent engleza si stia cum sa se descurce in fata presei, iar Nijnii Novgorod a devenit un model pentru investitorii straini in Rusia.

Nemtov a devenit rapid unul dintre cei mai proeminenti politicieni din Rusia si observatorii speculau ca Eltin il vede drept succesorul sau. In 1997, Eltin l-a numit vicepremier pentru reforma economica, dar Nemtov a ajuns sa regrete numirea, pentru ca aceasta prevestea inceputul declinului sau politic. Orice ambitii prezidentiale pe care le avea au fost subminate de criza economica din august 1998, care l-a costat postul in Guvern.

CITITI SI: Reactia lui Vladimir Putin, dupa moartea lui Nemtov: Este un asasinat!

In 1999, Nemtov a fondat Uniunea Fortelor de Dreapta (SPS), alaturi de cativa liberali ca Anatoli Ciubais si Igor Gaidar. Initial, partidul parea sa aiba un succes moderat, obtinand aproximativ 10 la suta din voturi la alegerile din decembrie si formand o factiune influenta in Parlamentul rus. Dar in urmatorii ani, atitudinea SPS fata de noul presedinte al Rusiei, Vladimir Putin, a evoluat de la sprijinul conditionat la opozitie deschisa, iar partidul si-a pierdut sustinatorii.

In alegerile din 2003, SPS nu a mai reusit sa obtina 5 la suta din voturi pentru a intra in Parlament. Nemtov a demisionat din functia de lider al SPS si a urmat o cariera in afaceri, incercand zadarnic sa reuneasca liberalii rusi, dezorganizati total dupa catastrofa din alegeri. El a devenit o figura proeminenta a opozitie inca o data in 2011, dar a iesit din luminile reflectoarelor in ultimii ani. Cu toate acestea, desi nu mai este considerat o parte a politicii de prim-plan a Rusiei, uciderea lui a socat multe persoane in tara.

Un miting al opozitiei planificat pentru duminica va avea loc, dar moartea lui Nemtov este vazuta in mod indubitabil drept o avertizare de catre criticii lui Putin. Kasparov a declarat ca varsarea de sange era inevitabila in "atmosfera de ura si violenta" creata de presedintele Putin. Mesajul este clar, a adaugat el: "Opune-i-te lui Putin si viata ta valoareaza mult prea putin".

El a fost unul dintre organizatorii protestului programat pentru duminica si intitulat Marsul Primaverii, care are loc pe fondul unor probleme economice in Rusia generate de scaderea pretului la petrol si de sanctiunile occidentale. Nemtov a declarat in timpul unui interviu la radio, chiar inainte de a fi ucis, ca este greu sa traiesti intr-o intimidare si o presiune constante. "Nu vreau sa ascund faptul ca opozitia se afla sub o presiune puternica", a declarat el. "Sunt raspandite minciuni despre oameni si trebuie sa fii foarte puternic pentru a face fata. Stiu acest lucru din propria mea experienta", a explicat el.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO