Interviu exclusiv. Ministrul Comunicațiilor, despre revocările de la vârful Poștei Române și planul de reformare
Trei membri din CA al Poștei au fost revocați, joi. Ministerul Comunicațiilor a invocat „managementul defectuos, care a condus la acumularea de datorii mari, într-o scurtă perioadă” și, din cauza căruia, „compania se află în incapacitate de plată”.
Este vorba despre Dante Stein, Bogdan Florian Matei şi Bogdan Cristian Patriniche, așa cum se arată în comunicatul de presă al acționarului majoritar al companiei, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI).
„Decizia a fost luată având în vedere managementul defectuos care a condus la acumularea de datorii mari într-o perioadă scurtă de timp. Recent, compania a anunţat că se află în iminentă incapacitate de plată”, a precizat sursa citată.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Într-un interviu acordat ProTv, ministrul Lucian Șova a vorbit despre datoriile acumulate de Poșta Română, care se ridică la 400 de milioane de lei, despre planul de reorganizare al companiei, cât și despre nemulțumirile legate de managementul Poștei.
„La ultima întâlnire, managementul mi-a spus, de fapt, că Poșta înregistrează și profit, dar, din perspectiva mea, ca reprezentant al statului, nu pot sa privesc cu indiferență la faptul că un manager/managementul spune că Poșta este pe profit, iar ea acumulează datorii de 10 milioane de lei pe lună, dacă nu mai mult de atât”, a spus ministrul Comunicațiilor.
Mai mult, Lucian Șova a reproșat Consiliului de Administrație că „nu a implementat măsurile stipulative primite la Consiliul Concurenței”, după prima amendă, ceea ce a generat o a doua amendă din partea Consiliului.
Reacția președintelui demis al Consiliului de Administrație
Pe de altă parte, Dante Stein, care până la demitere a ocupat funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Poștei Române, nu este de acord cu argumentele invocate de Ministerul Comunicațiilor, și care a dus la demiterea celor trei membri ai CA. Astfel, el a reacționat susținând că „aceste acţiuni intempestive nu fac altceva decât să destabilizeze echilibrul, şi aşa fragil, al Poştei Române”.
„Nu înţelegem ce anume poate fi imputat unei echipe de profesionişti care, în ultimii ani, alături de managementul Poştei Române şi de cei peste 25.000 de salariaţi, au performat, reuşind să aducă în echilibru compania, după mulţi ani de pierderi”, a precizat Stein, într-un comunicat de presă remis redacției.
Totodată, el mai susține că, în primele opt luni din anul 2017, sub conducerea CA, a fost înregistrat un profit de 18,3 milioane de lei, cu 1,7 milioane de lei mai mult decât în perioada similară a anului trecut.
„Profitul realizat este rezultatul activităţii operaţionale, chiar şi cu lipsurile majore din zona investiţiior pe care Poşta Română le-a resimţit, în ultima perioadă. Intenţia noastră a fost să atragem atenţia atât asupra situaţiei cash flow-ului cât şi asupra importanţei urgentării procesului de capitalizare, apanaj exclusiv al acţionarilor. În acest sens am transmis acel document către MCSI, document care făcea parte dintr-o corespondenţă firească şi confidenţială între conducerea executivă a CNPR şi actionari, şi care s-a dorit a fi un puternic semnal de alarmă”, a mai precizat fostul președinte al CA.
În acest context, el a făcut apel ca ministrul Lucian Șova și condocerea Poștei Române să revină „la masa dialogului, calm, constructiv și fără caracter public”.
Cine va asigura interimatul
Ministerul Comunicațiilor a anunțat și numirea ca membri provizorii în Consiliul de Administraţie a lui Adrian-Daniel Găvruţă (secretar general adjunct în cadrul ministerului) şi a lui Carmen-Mihaela Dăneţ (director general al Direcţiei Generale Economice, Achiziţii Publice şi Administrativ din cadrul MCSI).
Alături de aceştia, din board-ul Poştei mai fac parte: Ioan Bejan şi Benoit Pleska, numiţi administratori luna trecută, precum şi Florin Luca, administrator din partea Fondului Proprietatea.
„Noul Consiliu de Administraţie al Poştei Române se va întruni în perioada imediat următoare pentru a-şi alege preşedintele şi pentru a stabili modul de îndeplinire a măsurilor prevăzute în planul strategic de redresare a companiei, aprobat ieri (miercuri, 27 septembrie, nr.) în Guvern”, au mai precizat reprezentanții Ministerului Comunicațiilor.
Măsuri de redresare a companiei
Miercuri, Guvernul a aprobat un memorandum, care presupune măsuri pentru redresarea activităţii companiei naţionale Poşta Română, precum: creşterea veniturilor, reorganizarea companiei prin înfiinţarea centrelor de profit la nivel regional, renegocierea contractelor existente.
Poşta Română este deţinută de statul român, prin Ministerul Comunicaţiilor si Societăţii Informaţionale, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%. Poşta a anunţat recent că a înregistrat, în primele şase luni din acest an un profit operaţional brut de 20,9 milioane de lei (4,6 milioane de euro), în creştere cu 6,6% faţă de perioada similară a anului trecut.
Rezultatul net s-a ridicat, în acelaşi interval, la 17,8 milioane de lei, în creştere cu 12,5% faţă de primele şase luni din 2016.
Ministrul Comunicațiilor, Lucian Șova, a vorbit despre măsurile care au dus la necesitatea adoptării unui plan de reorganizare a Poștei.
„Vorbim despre un plan aprobat, miercuri, în Guvern. Sigur, vorbim despre liniile strategice, dar el este mult mai detaliat. Am lucrat două luni la acest plan, după care l-am introdus în memorandumul supus aprobării Guvernului. Am avut discuții consistente cu Consiliul Concurenței și Ministerul de Finanțe și, până la urmă, l-am definitivat. Trebuie să menționez că am descoperit că sunt atâtea lucruri învechite, nefăcute sau făcute într-o manieră atât de rudimentară, încât nu trebuie să fii cine știe ce mare companie de audit să observi că sunt o serie de aspecte care pot fi corectate ușor, de exemplu prin mijloace administrative”, a spus ministrul Comunicațiilor, pentru ProTV.
El a enumerat că vor fi luate o serie de modificări importante, unele dintre ele în beneficiul clienților.
„Fără discuție, managementul, atât executiv, cât și neexecutiv, are o responsabilitate majoră privind organizarea. Dincolo de componenta fiscal-bugetară generată de amenzile primite de la Consiliul Concurenței – ce-a de-a doua mai mult tot din vina managementului, pentru că nu a implementat măsurile stipulate prin materialele date de Consiliu cu prilejul primei amenzi -, din perspectivă organizatorie, sunt câteva lucruri macro care trebuie făcute, ca de exemplu: o restructurare a companiei, o descentralizare, o construcție a structurii companiei pe regiuni și cu o structură flexibilă la vârf, astfel încât fiecare regiune să se organizeze ca un centru de profit, să ajungem la niște funcții manageriale mai adaptate condițiilor practice din fiecare regiune a României, iar centrele de profit să interacționeze între ele. În legătură cu clienții, așteptările sunt foarte mari, legate de interacțiunea cu angajații poștei, mai ales în oficii; pentru că, pe de-o parte, clientul care așteaptă pensia acasă, mai ales din sate, are o relație aproape de prietenie cu poștașii, dar la ghișeu sunt aspecte care trebuie corectate imediat. Avem aici în vedere niște măsuri privind simplificarea procedurilor, reducerea numărului de informații care trebuie trecute pe un document din multiplele documente prevăzute, astăzi, în proceduruile poștei, astfel încât timpul de procesare al unui client să se reducă. De asemenea, trebuie să recurgem la un sistem electronic, cu cititor de cod de bare, după standardele folosite de alți operatori poștali”.
Are datorii în valoare de 400 de milioane de lei, dar dă banii pe mașini
Săptămâna trecută, Poşta Română anunța că va cumpăra 180 de autoutilitare, după ce a semnat două contracte în valoare de 12.5 milioane de lei, cu Renault Commercial Roumanie şi Ford România. Conducerea companiei motiva decizia susținând că, în condiţiile în care piaţa va menţine trendul de creştere, este prevăzută, în bugetul pentru anul 2018, încă o achiziţie de 250 de autoutilitare de capacitate mică şi medie.
„Suplimentarea parcului auto va eficientiza, astfel, activitatea companiei prin corelarea capacităţii autovehiculelor cu volumul de trimiteri”, a anunţat Poşta Română.
Astfel, în urma contractelor pe care le-a semnat cu Renault şi Ford, flota auto a companiei se va mări cu 100 de autoutilitare de capacitate mică şi 80 de autoutilitare de capacitate medie, toate echipate cu motoare diesel, norma de poluare Euro 6.
Mașinile vor fi cumpărate în leasing financiar, care se va desfăşura pe o perioadă de patru ani şi vor fi livrate, de cele două companii, în termen de 90 de zile de la data semnării contractelor.
„Semnarea acestor contracte va avea un impact direct şi imediat în creşterea calităţii serviciilor oferite de Poşta Română şi, implicit, în creşterea veniturilor companiei. Vom eficientiza mult fluxul de trimiteri prin corelarea capacităţii autovehiculelor cu volumul lor, şi, nu în ultimul rând, vom reduce impactul pe mediu prin echiparea cu motoare mai puţin poluante”, a spus Andrei Stănescu, directorul general al Poştei Române.
Suma alocată achizițiilor este cu doar 5,8 milioane de lei mai mică față de profitul înregistrat de companie în primele luni ale anului 2017. Mai mult de atât, Poșta are datorii care se ridică la aproximativ 400 de milioane de lei. Informația a fost făcută publică de ministrul Comunicațiilor, Lucian Șova, într-un interviu acordat ProTV.
Astfel, ministrul a explicat că, din informațiile primite în ultimele săptămâni, Poșta Română are datorii către ANAF 170 de milioane de lei, generată de cele două amenzi de la Consiliul Concurenței, dar că suma totală se ridică la aproximativ 400 de milioane de lei.
„A mai acumulat încă 30 de milioane de lei, deci vreo 200 de milioane de lei datorii către ANAF. La începutul mandatului am primit o situație în care am văzut că avea datorii de vreo 70 de milioane de lei către trei mari creditori comerciali, dintre care Telecom era cu vreo 50 de milioane de lei – lucru strigător la cer și acesta, întrucât Poșta a încasat contravaloarea unor facturi în contul acestui operator și nu a mai dat bani la Telecom, ci i-a folosit în mecanismele proprii de management -, și mai sunt doi distribuitori de energie, care aveau, fiecare, 13, respectiv, 17milioane. Acum sunt informat că și această datorie comercială a urcat la 100 de milioane de lei (...) Și mai are aproximativ 100 de milioane către diverse credite, către diverse bănci. Deci, în principiu, sunt datorii de 400 de milioane de lei, din care 200 extrem de grav, către ANAF, 100 – la fel de grav -, către creditori, și cealaltă sută care e procesată de o anumită manieră cu băncile. 300 care n-ar trebui să fie”, a spus ministrul Șova.
În 11 septembrie, ministrul Comunicaţiilor a cerut demisia membrilor Consiliului de Administraţie şi a directorului general interimar al Poştei Române, invocând managementul defectuos din ultimul an. Ministrul a trimis şi Corpul de control la Poştă.