Guardian: Statul Islamic s-a nascut intr-o inchisoare americana. "In libertate nu reuseam sa ne strangem toti intr-un loc"

Ultima actualizare: 14-12-2014 01:00
Camp Bucca

Jurnalistii de la The Guardian publica o serie de articole plecate de la informatiile oferite in exclusivitate de unul dintre membrii ISIS pe care constiinta a inceput sa-l indeparteze de principiile grupului terorist.

Abu Ahmed a fost la un moment dat unul dintre cei mai mari sustinatori ai Statului Islamic. Facea parte din aceasta grupare si credea in scopurile ei, pana cand gradul tot mai mare de violente l-a indepartat de "fratii" sai. A imbatranit, a inceput sa creada ca invatamintele din Coran pot fi interpretate si altfel decat ad-litteram si, drept urmare, a inceput sa-si spuna povestile jurnalistilor britanici.

Si astfel, cei de la Guardian au ajuns la o concluzia inspaimantatoare: Statul Islamic, cea mai mare amenintare terorista a momentului, s-a nascut intr-una dintre inchisorile americane. Mai precis in Camp Bucca, in Irak.

"Cu totii eram speriati de Bucca, dar am realizat apoi ca aveam de a face cu o oportunitate. Nu ne-am fi putut intalni niciodata cu totii in Baghdad sau in alta parte, ar fi fost imposibil de periculos. Aici, nu numai ca eram in siguranta, dar eram la doar cateva sute de metri distanta de intreaga conducere a al-Qaida", povesteste Abu.

In Camp Bucca, insa, cel mai important personaj era fara indoiala un alt Abu: Abu Bakr al-Baghdadi - Emirul ISIS. Omul pe capul caruia SUA a pus o recompensa de 10 milioane de dolari, al-Baghdadi era cel in jurul caruia roiau toti teroristii din inchisoarea americana. Acolo, in Camp Bucca s-a nascut prima "incarnare" a Statului Islamic.

Culmea, Ahmed povesteste ca gardienii aveau o cu totul alta impresie despre al-Baghdadi. "Il priveau ca pe o prezenta calma cu un rol impaciuitor", isi aminteste el. "Era totul un joc de teatru, dar eu am simtit ca e ceva in el, ceva intunecat, o latura pe care nu voia sa o lase la vedere".

Cu doctorat in studii Islamice si cu argumente prin care-si sustine chiar descendenta din profetul Mohammed, al-Baghdadi avea un pedigree rar printre detinutii din Bucca. Prin modul pacifist in care se afisa, acesta i-a convins pe americani ca nu reprezinta un pericol si a fost pus in libertate in 2004. Mica grupare pe care a pornit-o pe langa Al-Qaida s-a transformat de-atunci in Statul Islamic, iar al-Baghdadi a devenit cel mai periculos om din lume, mai scriu cei de la Guardian.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO