Groapa de gunoi a Clujului, in presa internationala. "Cum ii vor trata romanii pe refugiati, cand se poarta asa cu saracii?"

Ultima actualizare: 30-01-2016 07:03
Sky NEws, reportaj de la groapa de gunoi a Clujului

Reporterii Sky News, unul dintre cele mai urmarite posturi de stiri din lume, au coborat in infernul gropii de gunoi de langa Cluj-Napoca, orasul care vrea sa devina Capitala Culturala Europeana in 2021.

Ca furnicile, oamenii cauta prin gunoaie dupa orice ar putea avea valoare. Se intampla in Europa si acestia nu sunt refugiati, ci sunt saracii Romaniei.” Astfel prezinta Sky News, intr-un reportaj exclusiv, vietile celor care traiesc si muncesc la Pata Rat, uriasul depozit de gunoaie de langa Cluj-Napoca, orasul ce isi propunea sa devina Capitala Europeana a Culturii peste 5 ani.

Reporterii afirma ca li s-a interzis sa filmeze inauntru, dar l-au convins pe unul dintre cei care lucreaza la groapa de gunoi sa intre cu o camera ascunsa. De asemenea, au realizat filmari aeriene spectaculoase deasupra gropii de la Pata Rat, cel mai probabil cu o drona.

Autoritatile si contractorii privati detin tot gunoiul de aici. Gunoierii – ‘corbi’, cum li se mai spune – primesc un procent minuscul pentru a aduna deseurile reciclabile. Pe vremuri aveau voie sa ia gunoiul singuri si sa il valorifice. Acum nu mai pot. Sunt sclavi economici, legati de acest loc”,  afirma autorul reportajului, Stuart Ramsay, seful corespondentilor Sky News, unul dintre veteranii postului TV. “Deseuri toxice au fost aruncate aici in epoca sovietica. Gazele pe care le produc se ridica in continuare in aer”.

Reporterii Sky News au vorbit si cu localnicii si trag o concluzie ingrijoratoare. “Nimeni nu vrea sa traiasca si sa munceasca intr-un loc ca acesta, dar acesti oameni nu au de ales. Nu-i de mirare ca ar vrea sa plece in alta parte. Din multe puncte de vedere, diferenta intre ei si refugiatii care invadeaza Europa e foarte mica. Exista insa o diferenta majora: ei sunt deja in Europa, sunt europeni”.

Iar intrebarea cu care se incheie reportajul este nu e deloc comoda: “Cum vor fi tratati aici refugiatii, cand clasa de jos a Romaniei traieste deja asa?

Situatia de la groapa de gunoi de langa Cluj-Napoca a fost prezentata acum cativa ani si la “Romania, te iubesc!”. Pro TV a prezentat atunci viata acestei comunitati in care exista familii ce traiesc si de 2 sau chiar 3 generatii printre gunoaie. Si un jurnalist britanic de la Independent a vizitat Pata Rat, in 2013.

Depozitul de la Pata Rat dateaza din anii '60. Se intinde pe18 hectare si trebuia inchis din anul 2010, insa decidentii locali si-au tot pasat unul altuia problema. Abia recent s-a inceput modernizarea, prilej cu care primaria condusa de Emil Boc a mutat temporar gunoaiele langa un cartier al orasului, in plina vara, provocand un protest al localnicilor. Groapa de reziduuri ecologice de la Cluj-Napoca va fi gata abia in 2017.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO