Locul Romaniei pe harta mondiala a coruptiei. Una dintre marile puteri economice ale UE, cu un loc mai jos decat noi
Conform Indicelui de Perceptie a Coruptiei 2015 lansat azi de Transparency International, Romania se claseaza pe locul 58 in topul statelor lumii, cu un scor de 46 de puncte.
Punctajul e raportat la o medie a statelor Uniunii Europene de 65,36 de puncte si sub media europeana. Ne aflam astfel printre tarile UE incluse cu cel mai mic punctaj, pe ultimul loc situandu-se Bulgaria. Paradoxal, italienii se considera mai corupti decat noi, situandu-se astfel pe penultima pozitie in clasamentul tarilor UE. De asemenea, Romania a crescut foarte mult, fata de anii trecuti: in 2013 si 2014 era pe locul 69, iar in 2012, pe locul 66.
Pe primul loc, cu cel mai bun punctaj, s-a situat Danemarca, fiind astfel tara cu cel mai mic nivel perceput al coruptiei la nivel mondial. Pe ultimul loc la nivel global s-au situat Coreea de Nord si Somalia, care au obtinut punctajul 8.
Danemarca este perceputa a fi cea mai curata pentru al patrulea an consecutiv, cu un scor de 91 de puncte pe o scara de 100 a ONG-ului cu sediul la Berlin. Ea este urmata de Finlanda, pe locul doi, si Suedia pe locul trei.
Totusi, in ceea ce priveste Europa, Transparency International atrage atentia asupra faptului ca si in aceasta regiune coruptia "ramane o uriasa provocare". Sunt date ca exemplu negativ Ungaria, Polonia si Turcia, unde "politicieniii si acolitii lor deturneaza din ce in ce mai mult institutiile statului in propriul profit, o tendinta ingrijoratoare ce afecteaza si Balcanii".
Coreea de Nord si Somalia obtin cel mai scazut scor de 8, neschimbat fata de anul trecut, noteaza agentia Kyodo.
Japonia marcheaza 75 de puncte, un scor aproape neschimbat de la 76 cu un an inainte. Japonia a coborat pe locul 18 in randul celor 168 de tari conform IPC 2015, in timp ce Coreea de Nord se afla in partea de jos a listei pentru al cincilea an consecutiv.
China, care si-a intensificat campaniile anticoruptie sub conducerea presedintelui Xi Jinping, obtine un scor de 37, plasandu-se pe locul 83 impreuna cu Columbia si Sri Lanka.
Punctajul unei tari/unui teritoriu indica nivelul perceput al coruptiei pe o scala de la 0 - 100, unde 0 inseamna ca tara este perceputa ca fiind extrem de corupta si 100 ca tara este perceputa ca fiind foarte curata. In index au fost incluse 168 de tari.
Transparency International a realizat si un clasament al celor mai grave cazuri de coruptie din lume, in care oricine poate vota. Pana acum, cele mai multe voturi (aproape 13.000) le-a strans fostul lider ucrainean Victor Ianukovici, urmat indeaproape de gigantul petrolier Petrobras. Compania braziliana, care este controlata de stat, e implicata in ceea ce ar putea fi cel mai mare scandal de coruptie din istorie, sumele despre care se discuta fiind de ordinul miliardelor de dolari.