Marturia romanului care l-a intalnit pe Aleksandr Litvinenko. Cum ar fi ajuns Putin la putere inscenand atentatele din 1999
Istoricul roman Marius Oprea, cunoscut pentru investigatiile sale asupra crimelor comunismului, l-a intalnit in urma cu 12 ani pe fostul spion rus Aleksandr Litvinenko, care i-a facut o serie de destainuiri socante despre ascensiunea lui Putin.
Marius Oprea (foto jos) a relatat aceasta intalnire si dialogul pe care ea l-a prilejuit in volumul „Chipul mortii: dialog cu Vladimir Bukovski despre natura comunismului”, aparut chiar in 2006, cu putin timp inainte de asasinarea fostului spion. Istoricul roman a ajuns la Litvinenko prin intermediul lui Bukovski, unul dintre cei mai cunoscuti disidenti rusi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Acesta m-a anuntat, cu un aer triumfator, ca urmeaza sa fac o calatorie la Londra. „Ai sa-l intalnesti pe Sasa”, mi-a spus cumva conspirativ, amintindu-mi de promisiunea lui de a ma ajuta sa stau de vorba cu ultimul „defector din serviciile secrete ruse, refugiat in Marea Britanie”, relateaza Marius Oprea, in cartea sa. Litvineno, spune el, „nu si-a facut prea multe iluzii in legatura cu intentiile fostilor sai colegi. A ales sa paraseasca ilegal Rusia impreuna cu sotia si copiii [...]. Am avut ocazia sa-l intalnesc pe Sasa intr-o locuinta pe undeva prin nordul Londrei, la capatul unei calatorii ce parea decupata din filmele cu James Bond.”
Litvinenko (foto jos) i-a decris istoricului roman cum, dupa destramarea URSS, KGB si serviciile secrete militare, transformate in „organele de securitate ale Rusiei”, s-au transformat „in sindicate ale crimei, ale caror conduceri se ocupa cu asasinate comandate, cu traficul de droguri, cu rapiri de persoane si acte de terorism.”.
El sustinea, de pilda, ca atentatele din Rusia din 1999, in care si-au pierdut viata aproximativ 300 de oameni si care au dus la izbuncirea celui de-al doilea razboi din Cecenia si la castigarea alegerilor de catre Vladimir Putin, „au fost organizate si comise de catre Serviciul Federal de Securitate al Rusiei” (FSB). Litvinenko spunea ca unul dintre colegii sai, colonelul Tripaskin, a descoperit implicarea FSB in aruncarea in aer a cladirilor din Moscova, atribuita oficial teroristilor ceceni condusi de Samil Basaiev. Insa atunci cand Tripaskin i-a raportat ce a descoperit superiorului sau, directorul FSB Patrusev, a fost concediat si a primit 4 ani de inchisoare.
Ancheta oficiala privind aceste atentate, comise intre 4 si 22 septembrie 1999 in Buiknask, Moscova, Volgodonsk si Riazan, s-a sfarsit in 2002. Doi dintre membrii comisiei independente de investigatie, formata dupa ce Duma de stat a refuzat sa demareze o ancheta, au fost asasinati iar un alt treilea – Tripaskin – inchis. Teoria potrivit careia atacurile au fost inscenate de FSB nu a fost niciodata probata convingator, insa in urma atentatelor Vladimir Putin a crescut rapid in sondaje, mai ales ca a doua zi dupa ultimul atentat a ordonat bombardarea capitalei cecene Groznii. Printre sustinatorii teoriei ca atentatele au fost puse la cale de servicii s-au numarat, pe langa Litvinenko, fostul oligarh si disident Boris Berezovski, generalul Aleksandr Lebed, seful armatei a 14-a din Transnistria, si politogolul Vladimir Pribilovski. Toti au murit in circumstante controversate.
In discutia cu Marius Oprea, Litvinenko a mai vorbit si despre modul in care serviciile secrete l-au adus pe Vladimir Putin la putere si despre metodele prin care acesta a ajuns sa controleze Rusia prin coruptie, dar si despre „genocidul” din Cecenia. Interviul complet il puteti citi in volumul lui Marius Oprea, care poate fi achizitionat in editie electronica.
In noiembrie 2006, Litvinenko a fost asasinat prin otravire cu poloniu-210. Raportul publicat saptamana trecuta de investigatorii britanici afirma ca „operatiunea FSB-ului pentru asasinarea lui Litvinenko a fost cel mai proabil aprobata de Patrushev si de presedintele Vladimir Putin".
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, kremlin, vladimir putin, interviu, asasinat, atentat, Aleksandr Litvinenko, fsb, inscenare, kgb,
Dată publicare:
25-01-2016 11:50