Gazoductul care aduce independenta Europei de gazul rusesc va trece prin Romania. Ce au semnat oficialii nostri la Riga

gazoduct in camp

La summit-ul Parteneriatului Estic care a avut loc joi la Riga, tara noastra a pus bazele unei mai stranse cooperari in domeniul energetic cu statele vecine, care va

Romania, Slovacia, Ungaria si Bulgaria au semnat pe 21 mai, la reuniunea de la Riga o declaratie comuna in care sustin construirea unui gazoduct care sa uneasca Europa Centrala si cea de Sud-Est (puteti descarca textul declaratiei de la finalul acestui articol). Ideea dateaza de la sfarsitul anului trecut cand, pe fondul conflictului intre Occident si Rusia, Slovacia a propus crearea unei asemenea conducte, botezata Eastring si prezentata drept “o alternativa la South Stream”.

La acel moment, din proiect facea parte si Cehia, care nu a semnat insa si declaratia de joi. Fostul premier al acestei tari, insarcinat acum cu promovarea Eastring, a dat mai multe detalii despre gazoduct pentru EuObserver. Exista doua proiecte – unul de 832 km, care se opreste in Romania, si altul de 1274, ce include si un terminal in Bulgaria. O parte din infrastructura exista deja, respectiv cea de pe teritoriul Slovaciei, insa segmentul cel mai lung, cel care tranziteaza tara noastra, ar trebui practic construit de la zero.

Eastring va putea transporta gaz in ambele directii – adica si dinspre Rusia, Irak sau Azerbaidjan spre vestul Europei, dar si dinspre vest spre tarile din Balcani. De asemenea, gazoductul ar putea avea un terminal si in Ucraina, reducand dependenta acestei tari de Gazprom.

Citește și
Victor Ponta cu vesta antiglont in Afganistan
Ponta: Romania "duce cateva razboaie in acelasi timp". Care crede premierul ca este principala arma a rusilor
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Bulgaria, Slovacia si Ungaria ar beneficia cel mai mult dintr-un asemenea gazoduct. Peste trei sferturi din necesarul de gaze al acestor tari este asigurat de importurile din Rusia. In plus, vecinii de la sud de Dunare nu au acces la alte surse alternative, in vreme ce Eastring i-ar lega la retelele din vestul continentului, care transporta in principal gaze din alte surse decat Gazprom - din Algeria, Norvegia, Qatar. Romania are mai degraba rolul de tara de tranzit, dar si de potential exportator de gaze, date fiind zacamintele descoperite in ultima perioada pe platoul Marii Negre.

Constructia Eastring ar putea reduce astfel tentatia unei “aliante a gazelor ieftine” cu Rusia, tentatie care a parut sa atraga in ultima vreme guvernul de la Budapesta, dar si pe cele din Slovacia si Bulgaria. Pe de alta parte, declaratia comuna de la Riga este foarte vaga: “partile isi declara sustinerea pentru implementarea interconectarii si cresterea capacitatii bidirectionale a infrastructurii de gaze naturale existente”.

Eastring nu e mentionat explicit in text, insa se face referire la Uniunea Energetica planuita de UE pentru a nu mai depinde de gazul rusesc. Insa ”documentul are doar rolul de a inregistra o intentie politica”, fara a crea vreun drept sau vreo obligatie pentru statele semnatare, se arata in textul declaratiei, care a fost semnata de ministrii de externe ai celor patru state.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Romania devine putere energetica cu un pic de ajutor american. De anul viitor, ucrainenii vin
Romania devine putere energetica cu un pic de ajutor american. De anul viitor, ucrainenii vin "sa se inchine" la Bucuresti

De la anul, gazele noastre ar putea ajuta Ucraina sa devina independenta de Rusia. O veste buna, pentru ca ar insemna ca nici romanii nu ar mai fi dependenti de Gazprom.

Ponta: Romania
Ponta: Romania "duce cateva razboaie in acelasi timp". Care crede premierul ca este principala arma a rusilor

Prezent la Summitul Regional de Securitate Ciberneticaorganizat de institutii guvernamentale din Romania si Statele Unite, premierul a vorbit despre pericolele care ameninta Romania.

Cum a redevenit Marea Neagra punct strategic de exploatare a petrolului:
Cum a redevenit Marea Neagra punct strategic de exploatare a petrolului: "In aceste vremuri, energia inseamna securitate"

Cu o istorie de peste 150 de ani in industria extractiva de petrol si gaze, tara noastra este acum din nou intr-o pozitie care poate sa-i garanteze relansarea intr-o zona tensionata, aflata la intersectia unor mari orgolii geopolitice.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.