Fenomenul ”zombie” în România. Drogurile necunoscute care afectează tot mai mulți tineri
Sud-estul țării a devenit o piață de desfacere pentru droguri necunoscute, provenite din China și India.
Consumatorii, în general liceeni, au un comportament straniu, spun specialiștii care s-au confruntat cu numeroase cazuri de dependență.
L-au numit "fenomenul zombie", pentru că victimele par inerte. Vârsta celor subjugați de aceste stupefiante noi a scăzut sub 16 ani.
Un tânăr a fost filmat de un trecator în fața prefecturii din Constanța. Într-o mână are o țigară în care autoritatile cred ca erau droguri.
In urma cu doua zile un alt tânăr a fost surprins în timp ce conducea tot în Constanța, pe contrasens, sub influența stupefiantelor.
Înregistrare:
-"Ăsta este nebun sau e beat? Ce face?
-Nu ştiu! Doamne, merge pe contrasens!"
Specialiştii spun că tinerii se află în aşa numită "stare zombie" în urmă consumului unor substanţe necunoscute, provenite de regulă din China sau India.
Comisar şef, Cristian Oprişan, Centrul de prevenire evaluare şi consiliere antidrog Constanţa: "Aceste noi substanţe psihoactive denumite şi etnobotanice care au o compoziţie chimică practic necunoscută deci nu se ştiu efectele pot ajunge până la stări de comă."
Sorin Tranca, gruparea mobilă Tomis a Jandarmeriei: "În ultimele zile aproape constant depistăm persoane care consumă substanţe interzise."
Marian este unul dintre tinerii care a apelat la ajutorul centrului de prevenire şi consiliere antidrog.
Marian:"Totul a început la sfârşitul clasei a noua, un fost prieten a venit la mine cu două pliculeţe şi a zis hai să încercăm să vedem şi noi cum este. Toată lumea se simte bine. Noi de ce nu? Noi, de ce să fim mai fraieri? După decursul unui an am văzut că totul se schimbă în jurul meu.”
Şi Elena a trecut prin aceleaşi experienţe nefericite.
Elena: "Am început de vreo doi - trei ani să consum, în urmă cu doi-trei ani, aceste substanţe la început nu mi-am dat seama cât de tare mă afesteaza şi cât de rău îmi poate face, şi am ajuns într-un punct în care nu prea mă mai recunoşteam nu eram eu pur şi simplu."
Specialiştii spun că vârsta consumatorilor a scăzut spre 15-16 ani. Din păcate, tinerii nu pot fi forţaţi să între un program de consiliere.
Comisar şef, Cristian Oprişan: "Nu putem să-i luăm cu forţă, dacă ei nu doresc să acceseze aceste servicii nu putem să îi luăm cu forţă de pe stradă şi să-i aducem în centrul nostru."
La Constanţa sunt zeci de tineri care au parte de ajutorul specialiştilor.