Documente secrete, declasificate: dezvăluiri despre moartea lui John F. Kennedy și planul CIA de a îl ucide pe Fidel Castro

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Vineri 27 Octombrie 2017 10:10
Categorie: Stirileprotv iti recomanda
JFK

Vestea că Donald Trump va declasifica mai multe documente referitoare la moartea misterioasă a fostului președinte american John Fitzgerald Kennedy a început să stârnească interesul opiniei publice.

CIA a operat împreună cu mai multe grupări mafiote împotriva liderului cubanez, Fidel Castro. O persoană necunoscută anunța FBI-ul că îl va ucide pe Lee Harvey Oswald, cu o zi înainte de-a fi asasinat. Toate aceste afirmații ar fi unele dintre cele mai recente descoperiri redate de documentele puse la dispoziție de oficialii americani, notează CNN.

Asasinarea președintelui John F. Kennedy, din nou în atenția opiniei publice

După un termen limită de 25 de ani, Arhivele Statelor Unite au dezvăluit, joi seara, mai multe dosare ce conțin informații despre JFK.

Cu toate acestea, președintele Donald Trump a blocat declasificarea altor documente importante, cel puțin temporar, citând preocupările legate de securitatea națională, lăsând astfel cercetătorilor, dar și amatorilor de teorii ale conspirației ocazia de a analiza celelalte documente făcute publice.

Trump anunță că va declasifica dosarele privind moartea lui Kennedy

Jurnaliștii de la CNN au dat publicității o serie dintre cele mai importante subiecte dezvăluite prin prisma documentelor.

CIA ar fi urmărit să-l ucidă pe Fidel Castro

Un document al Comisiei de la Rockefeller, care datează din 1975, detaliază rolul CIA în asasinatele străine, declarând că planurile de asasinare a lui Castro au fost întreprinse în primele zile ale administrației Kennedy.

Raportul a arătat că procurorul general Robert Kennedy, fratele președintelui, a declarat pentru FBI că a aflat că CIA a angajat un intermediar "să se apropie de Sam Giancana cu o propunere de a plăti 150.000 de dolari pentru a angaja un asasin, care ar urma să meargă în Cuba și să-l ucidă pe Castro".

Procurorul general a spus că a fost dificil să-l acuze pe Giancana, un mafiot sicilian american.

"Procurorul general Kennedy a afirmat că CIA nu ar mai trebui să recurgă vreodată la folosirea mafiei fără a consulta mai întâi Departamentul de Justiție, deoarece ar fi dificil să se urmărească acele persoane pe viitor", se arată în raport.

Raportul a mai spus că CIA a fost mai târziu interesată să se folosească de mafioți pentru a-i da o pastilă cu otravă lui Castro, umărind să-l ucidă.

Un bărbat a sunat la FBI să spună că îl va omorî pe Oswald

Un document, care datează din 24 noiembrie 1963, demonstrează faptul că directorul FBI, J. Edgar Hoover, a declarat că moartea lui Oswald, despre care se crede că este cel care l-a ucis pe fostul președinte american, este în mâinile lui Jack Ruby.

Nu mai e nimic de adăugat în cazul lui Oswald, cu excepția faptului că el este mort”, a declarat atunci Hoover.

Hoover a spus că biroul FBI din Dallas a primit un apel "de la un bărbat care vorbea cu o voce calmă", spunând că era membru al unui comitet care urmăresc să-l ucidă pe Oswald.

Oficialul a declarat că i-a cerut șefului poliției din Dallas să-l protejeze pe Oswald.

"Ruby spune că nimeni nu trebuie să se asocieze cu el și a negat faptul a sunat telefonul nostru din biroul de la Dallas noaptea trecută", a spus Hoover.

În plus, Hoover a declarat că FBI are dovezi care-l incriminează pe Oswald, având, de asemenea, interceptări ale discuției dintre el și Cuba, dar și cu Uniunea Sovietică.

Sabotarea unor componente ale unei aeronave

Un document al Consiliului de Securitate SUA, care datează din 1962, înainte de uciderea lui Kennedy - a făcut referire la "Operațiunea Mongoose", o încercare ascunsă de-a înlătura de la putere comunismul din Cuba.

În procesul-verbal al unei întâlniri secrete privind operațiunea Mongoose din 14 septembrie 1962, "Generalul (Marshall) Carter a spus că CIA va examina posibilitățile de sabotare a pieselor de avion care urmează să fie expediate din Canada în Cuba".

Enigma loviturii de stat în Vietnamul de Sud

Un document top secret din 1975 pentru Comisia de la Rockefeller subliniază mărturia fostului director al CIA, Richard Helms.

În transcriere, Helms a spus că a crezut că fostul președinte Richard Nixon era de părere că CIA este responsabilă pentru moartea președintelui sud-vietnamez Ngo Dinh Diem, care a decedat după o lovitură de stat, unde CIA a avut legături.

"Nu există absolut nici o dovadă a acestui lucru în înregistrările Agenției și totul a fost... Președintele Johnson obișnuia să plece spunând că motivul pentru care președintele Kennedy a fost asasinat este pentru că el este cel care l-a asasinat pe președintele Diem și asta era doar ... dreptate", a spus Helms.
Helms a adăugat: "De unde a înțeles asta, nu știu."
Dispoziția continuă cu Helms care a fost întrebat dacă Oswald a fost în vreun fel agent CIA sau un alt agent, după care documentul se întrerupe.

Se pare că ofițerul de informații cubanez îl cunoștea pe Oswald

Un document FBI din 1967 vorbește despre o persoană, care-l citează pe Oswald, susținând că ar fi trebuit să fie o lovitură bună.

Se presupune că ofițerul cubanez se întoarse: "Oh, a fost destul de bun".

Întrebat de ce a spus asta, ofițerul a răspuns: "L-am cunoscut."

Sovieticii susțin că asasinarea a fost o „conspirație oganizată”

Directorul FBI, Hoover, a transmis în 1963 o notă Casei Albe, la scurt timp după moartea lui Kennedy. Nota top secretă vorbește despre reacțiile în URSS, după moartea lui Kennedy. Sursele documentului sunt agenții americani de pe teritoriul sovietic.

"Potrivit sursei noastre, oficialii Partidului Comunist din Uniunea Sovietică au crezut că există o conspirație bine organizată din partea „extremei drepte” din Statele Unite pentru a face o lovitură de stat", apare scris în notă. "Ei par a fi convinși că asasinarea nu a fost fapta unui singur om, ci că a rezultat dintr-o campanie atent planificată în care mai mulți oameni și-au jucat bine rolul”.

Sursele americane adaugă faptul că oficialii sovietici neagă faptul că ar fi vreo legătură între Oswald și URSS și îl descriu pe acesta ca fiind „un pistolar nevrotic”

CIA a interceptat discuția dintre Oswald și KGB

O notă CIA, oferită la o zi după asasinarea lui Kennedy, CIA a interceptat un apel dintre Oswald și Ambasada Rusiei din Mexic. Oswald a luat legătura cu consulul, Valeriy Vladimirovici Kostikov, un "ofițer KGB identificat".

Cel care a scris nota susține că a fost informat de un ofițer de legătură al FBI că biroul este de părere că vizita lui Oswald le-ar fi cerut acestora un pașaport sau o viză.

JFK Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: CNN

Trump a declasificat 2.800 de documente privind asasinarea lui John F. Kennedy

Trump a declasificat 2.800 de documente privind asasinarea lui John F. Kennedy

Trump anunță că va declasifica dosarele privind moartea lui Kennedy

Trump anunță că va declasifica dosarele privind moartea lui Kennedy

Casa in care a copilarit o fosta Prima Doamna a SUA, scoasa la vanzare pentru 49,5 milioane de dolari. FOTO

Casa in care a copilarit o fosta Prima Doamna a SUA, scoasa la vanzare pentru 49,5 milioane de dolari. FOTO

Tad Oelstrom, profesor Harvard:

Tad Oelstrom, profesor Harvard: "Vedem o amenintare soft la adresa Romaniei". De ce ar trebui sa fim ingrijorati

gazprom

Germania, acuzată că protejează Gazprom în scandalul gazului rusesc, folosit ca armă contra UE

Trump ar fi vrut un atac mai amplu în Siria și să distrugă sistemul de apărare aeriană al Rusiei. James Mattis l-a oprit

Imagini din satelit. Cum arată clădirile din Siria atacate de SUA, Marea Britanie și Franța, înainte și după bombardament

Cătălin Radu Tănase: obiectivele Occidentului în Siria și unde a stat ascuns Bashar al-Assad în timpul atacului

Avioane Tornado, bombardiere invizibile și rachete Tomahawk, folosite în atacul din Siria

Refugiatul sirian care trăiește de o lună într-un aeroport. ”Nu e războiul meu”

soia, Argentina

Răzbunarea naturii. În Argentina au apărut râuri peste noapte, după defrișările masive

Misterul morții lui Dan Mureșan și legătura cu Cambridge Analytica: ”Ar fi fost otrăvit”

Povestea sfâșietoare a fetiței ucise cu o injecție cu fenol în inimă la Auschwitz

28 de imagini din cea mai izolată țară din lume. Cum îşi trăiesc viaţa nord-coreenii

Destinul sfâșietor al unei nord-coreence ajunsă sclavă sexuală. ”Picioarele mi-au îngheţat și am făcut pe mine”

Povestea miliardarului care și-a donat toată averea, pentru ca noi ”să trăim într-o lume mai bună”