Descoperire uimitoare despre unul dintre cei mai cunoscuti faraoni egipteni: "A fost rezultatul unui incest"
O "autopsie virtuala" realizata asupra ramasitelor faraonului egiptean Tutankhamon a aratat ca parintii sai au fost frate si sora si ca, din cauza incestului, el s-a nascut cu o deformatie la picior si avea solduri feminine.
Aceste informatii au fost dezvaluite in filmul documentar "Tutankhamun: The Truth Uncovered", care va fi difuzat de BBC One pe 26 octombrie.
Masca mortuara a lui Tutankhamon, acoperita cu aur, arata imaginea unui faraon care sugereaza putere si frumusete regala, insa in realitate el avea dinti iesiti in exterior, o deformatie la picior (la talpa) si solduri feminine. Mai mult, in loc sa fie un baiat pasionat de cursele carelor de razboi, el mergea schiopatand, sprijinaindu-se mereu intr-un baston, in timpul domniei sale din secolul al 14-lea Inainte de Christos.
"Autopsia virtuala" relizata de oamenii de stiinta a fost compusa din analiza a peste 2.000 de scanari computerizate si a fost combinata cu analizele gentice ale familiei lui Tutankhamon. Astfel s-a constatat ca parintii sai au fost rude de gradul 1, adica frate si sora, fapt care a dus la aparitia unor dereglari hormonale in cazul sau. De asemenea, este posibil ca istoria familiei sale sa fi dus la moartea lui prematura, in timpul adolescentei, scrie Daily Mail.
Pana in prezent, conform miturilor, faraonul ar fi murit din cauza unor accidente in timpul curselor de care de razboi sau chiar ar fi fost ucis, deoarece in craniul sau fusesera gasite fracturi care sugereau aceste ipoteze. Acum insa, oamenii de stiinta cred ca Tutankhamon ar fi murit din cauza unor boli, deoarece handicapul de la picior nu ii permitea sa participe la curse.
Albert Zink, cercetator de la un institut din Italia, este cel care a folosit amprentele gentice si a facut teste ADN, descoperind astfel ca mama lui Tutankhamon a fost sora lui Akhenaten, care a fost tatal sau. In Egiptul antic, incestul era tolerat, iar oamenii nu stiau ca exista urmari genetice asupra copiilor rezultati din astfel de relatii.
"De asemenea, el dezvoltase boala Kohler, adica moartea oselor, in timpul adolescentei, fapt care i-a provocat probabil dureri foarte mari. Stim ca acest om a avut 130 de bastoane pe care le folosea si ca obisnuia sa traga cu arcul atunci cand statea pe un scaun", a declarat Zahi Hawass, secretar general al Consilului Suprem de Antichitati din Egipt.