Faraonul Tutankhamon a murit din cauza unei dereglari hormonale. Teoria surprinzatoare a medicilor
A fost cel mai cunoscut faraon al unei dinastii care a domnit peste una dintre cele mai mari civilizatii ale lumii.Despre moartea lui Tutankhamon au existat multe teorii, iar acum specialistii spun ca au descoperit motivul real al decesului acestuia.
Hutan Ashrafian, un medic britanic, a declarat pentru Daily Mail ca are o explicatie pentru moartea faraonului, care ar fi suferit de o dereglare hormonala cauzata de o epilepsie de lob temporal, la fel ca si predecesorii sai.
Dereglarea ar fi dus la cresterea soldurilor si a sanilor regelui egiptean.
Alegeri 2024
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
Medicul de la Imperial College din Londra crede ca Tutankhamon si predecesorii sai au murit foarte tineri din cauza acestei probleme.
Smenkhkare, un alt faraon egiptean despre care se crede ca ar fi fost unchiul sau fratele mai mare al lui Tutankhamon, este reprezentat in picturi cu sani si solduri precum cele de femei. Si aceasta ar fi murit tanar, ceea ce il face pe doctor sa creada dereglarea ar fi fost mostenita.
“Teoria este sustinuta de faptul ca doi dintre faraonii care au fost inaintea lui Tutankhamun, Amenhotep al III-lea si Tuthmosis al IV-lea, par sa fi suferit de aceeasi disfunctie”, mai noteaza Daily Mail.
Mormantul lui Tutankhamuon a fost descoperit in 1922 de catre Howard Carter. De atunci au tot aparut teorii legate de cauza mortii faraonului. Ipotezele lansate au inclus crima, muscatura unui sarpe, lepra, malarie, tuberculoza sau anemie.
Doctorul Ashrafian a declarat si pentru Washington Post: “ Sunt atat de multe teorii legate de moartea cunoscutului faraon”.
Medicul a mai spus ca este convins ca regele egiptean a suferit de o forma ereditara de epilepsie de lob temporal, care a dus la aparitia sanilor anormal de mari pentru un barbat, dar si la viziunile religioase pe care Tutankhamon le-a avut.
Lobul temporal este conectat la parti ale creierului implicate in eliberarea de hormoni responsabili de dezvoltarea sexuala, ceea ce explica dezvoltarea sanilor, a mai spus medicul.
Examinarea corpului mumificat lui Tutankamon dezvaluit ca avea un picior fracturat. Ashrafian crede ca acesta ar fi putut fi rezultatul unei crize epileptice.
Howard Markel, un istoric de la Universitatea din Michigan, subliniaza faptul ca teoria este imposibil de demonstrat, deoarece nu exista niciun test pentru epilepsie.
"E o ipoteza foarte interesanta, dar nu exista nicio dovada certa", a spus Markel.
Tutankhamun, nascut cu numele de Tutankhaton, care si-a schimbat numele dupa cel al lui Amun-Ra, Zeul Soare, divinitate suprema, a trait intr-una dintre cele mai tulburi epoci din istoria Egiptului, facand parte din celebra dinastie XVIII.
Mormantul sau a fost unul din putinele care nu au fost pradate si a fost gasit intact de arheologi in anii 1920. La intrarea in mormant s-a gasit faimosul blestem, scris in hieroglife: "Moartea va veni cu aripi rapide asupra celui ce va tulbura pacea regelui".