Descoperire istorica intr-o biserica din Transilvania. Monumentul a fost la un pas de demolare
O pictura unica in aceasta parte a Europei a fost gasita intr-o mica biserica reformata din apropiere de Cluj-Napoca.
Este vorba despre o fresca, replica a mozaicului Navicella (corabioara) realizat de cel mai faimos artist italian al secolui al XIV-lea, Giotto din Bondone. Originalul, care se afla la Roma, a fost aproape complet distrus acum patru secole, iar la ora actuala in Bazilica Sfantul Petru poate fi admirata o copie care incorporeaza mici fragmente din opera lui Giotto.
Despre acest mozaic se spune ca, prin frumusetea sa divina, a convins-o pe Sfanta Ecaterina din Siena sa renunte la aceasta lume si sa se inalte la ceruri. Iar faima operei a fost atat de mare incat a fost copiata chiar in veacul al XIV-lea, existand copii la Strasbourg si in Italia la Pistoia si Foligno. Nimeni nu se astepta insa sa descopere o copie tocmai in Transilvania, in satul Vistea aflat la cativa kilometri de Cluj-Napoca.
De la Țetcu Mircea Rareș, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15943529
De la Țetcu Mircea Rareș, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15943538
Istoricii spun ca satul Vistea (Magyarvista, in ungara) a fost in Evul Mediu proprietatea episcopilor Transilvaniei iar biserica de aici a fost inaltata in veacul al XIII-lea. Frescele ar fi fost comandate de Czudar Imre, episcop al Ardealului intre 1386 si 1389, care cu un deceniu in urma admirase originalul lui Giotto in cursul unei vizite la Roma. Artistii transilvaneni au reinterpretat opera maestrului italian intr-un mod original, facand aluzie si la calatoria episcopului in vestul Europei.
Frescele au fost gasite prima data acum mai bine de un secol, cu prilejul unei renovari a bisericii, fiind acoperite cand aceasta a devenit din catolica, reformata. Acoperite cu ipsos in perioada interbelica cand s-a propus chiar demolarea bisericii pentru a se construi una mai mare in loc, ele au fost regasite cu prilejul unor recente lucrari la lacasul de cult de istoricul de arta Tekla Szabo.
Frescele din Vistea au fost resturate si pot fi vazutea de turisti. O alta copie a Navicellei, intr-o stare avansata de degradare, s-ar gasi in biserica din Jelna, judetul Bistrita. Acest monument este insa in ruina in clipa de fata.
Sursa: Pro TV
Etichete: biserica, monument, arta, istorie, pictura,
Dată publicare:
17-02-2016 15:20