Cine este fotojurnalistul care "a rupt inima" internetului. Povestea unei imagini sfasietoare: "Pur si simplu plang"
Mii de oameni au distribuit pe internet fotografia unui copil din Siria, care ridica mainile in semn de predare, insa cat de adevarata este aceasta poveste?
Cei care au dat mai departe aceasta imagine pe internet s-au aratat miscati de frica exprimata de ochii copilului, in timp ce micutul sta ca si cum s-ar afla in fata unei tevi de pusca. Nu a fost o arma, ci o camera foto, iar jurnalistii de la BBC Trending au reusit sa-l gaseasca pe fotograful care a imortalizat acest moment.
Totul a inceput saptamana trecuta, dupa o postare pe Twitter a Nadiei Abu Shaban - o fotojurnalista din Fasia Gaza. Imediat, fotografia s-a raspandit in mediul online. "Pur si simplu plang", "incredibil de trist" si "omenirea a gresit" - au fost cateva dintre comentariile internautilor. Postul original a fost redistribuit pe Twitter de peste 11.000 de ori. Vineri, fotografia a ajuns si pe Reddit, unde a provocat de asemenea emotii, primind peste 5.000 de voturi "pentru" si 1.600 de comentarii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Nu a durat mult si au aparut si acuzatiile ca fotografia ar fi fost falsa. Multi utilizatori de pe Twitter au intrebat cine a facut fotografia si de ce a fost postata fara mentionarea autorului. Abu Shaban a precizat ca nu este ea autoarea imaginii, insa nu a putut spune cine este autorul. Pe Imgur, un site de gazduire a fotografiilor, un utilizator a facut conexiunea intre fotografie si un ziar, sustinand ca imaginea este reala, insa ar fi fost facuta "prin 2012", iar copilul ar fi fost de fapt un baiat. In acelasi comentariu, se spunea cel care ar fi facut fotografia este Osman Sağırlı, un fotojurnalist turc.
BBC Trending a vorbit cu acest barbat, care munceste in prezent in Tanzania si care a confirmat ca el este autorul. Copilul nu este un baiat, ci o fata de 4 ani pe nume Hudea. Imaginea a fost realizata in Atmeh, o tabara de refugiati din Siria, in decembrie 2014. Copilul ajunsese acolo cu mama sa si cei doi frati, dupa ce fugise cu familia de acasa, in urma unei calatorii de aproximativ 150 de kilometri.
"Am folosit un obiectiv foto, iar ea a crezut ca este o arma. Mi-am dat seama ca s-a speriat abia dupa ce am facut poza si m-am uitat la imagine, si am vazut ca isi stransese buzele si isi ridicase mainile. In mod normal, copiii fug, isi ascund fetele sau zambesc atunci cand vad camera foto." a povestit fotojurnalistul turc.
Fotografia a fost publicata pentru prima data in cotidianul turc Türkiye, in ianuarie, aceasta fiind publicatia la care Sağırlı a lucrat timp de 25 de ani, acoperind subiecte legate de razboi si dezastre naturale.
Sursa: BBC NEWS
Etichete: viral, Turcia, refugiati, copil, siria, fotografie, copiii,
Dată publicare:
31-03-2015 12:26