Cel mai deprimant oras de pe planeta. Imagini cu tabara de refugiati care a devenit al 5-lea oras ca marime din Iordania
Impinsi de razboiul civil din tara lor, 6.000 de sirieni ajung zi de zi in Zaatari. Oamenii, care traiesc de pe o zi pe alta, s-au adaptat si au transformat corturile si strazile prafuite intr-un oras in adevaratul sens al cuvantului.
Tabara de refugiati din Zaatari ne arata, in cel mai realist mod cu putinta, cat de dramatic a ajuns razboiul civil din Siria. Atunci cand tabara a aparut, pe 29 iulie 2012, numara doar 100 de familii. In prezent, are aproximativ 160.000 de rezidenti, dintre care aproape 20% sunt copii, potrivit statisticilor realizate de Agentia de Refugiati ONU.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Localizata la 13 kilometri de granita cu Siria, intr-o zona de desert din nordul Iordaniei, tabara a devenit, potrivit estimarilor, al cincilea cel mai mare oras din tara.
Cu toate acestea, nu este un loc in care ai vrea sa locuiesti. Cat vezi cu ochii, peisajul este dezolant: saracie, aglomeratie si mult praf.
Refugiatii, traumatizati si resemnati, continua sa spere ca situatia se va imbunatati. Pana atunci, incearca sa-si faca existenta de zi cu zi cat mai placuta.
Strada principala, pe care au numit-o sarcastic “Champs Elysee”, este animata de peste aproximativ 2.500 de magazine, restaurante si vanzatori.
In total, sunt 3 scoli, in care fetele invata dimineata, iar baietii dupa-amiaza, insa doar jumatate dintre copiii merg la scoala. 13% dintre fete raman insarcinate si devin mame inainte sa devina adolescente.
In ciuda numarului mare de locuitori, Zaatari are doar 2 spitale, cu 55 de paturi. Pe langa problemele medicale care pot aparea, saptamanal, medicii aduc pe lume 80 de copiii.
Nimeni nu pare sa gaseasca o solutie definitiva pentru viata lor. Intrebat cat timp va fi deschisa tabara, raspunsul unui administrator Zaatari este la fel de neclar ca si viitorul acestor oameni: “Trei zile. Treizeci de ani. Cine stie?”
Sursa: Pro TV
Etichete: siria, iordania, sirieni, razboi civil, tabara de refugiati,
Dată publicare:
02-09-2015 11:48