Cea mai calduroasa luna februarie din istoria masuratorilor. Cercetatorii atrag atentia asupra unei "urgente climatice"
Oamenii de stiinta ne avertizeaza ca avem de-a face cu o “urgenta climatica”. Am avut de-a face cu cel mai calduros februarie de cand se fac masuratori. Este pentru prima data cand temperaturile depsasesc media perioadei cu mai mult de un grad.
Conform datelor publicate sambata de NASA, temperaturie globale, inregistrate la suprafata solului si a apei, in luna februarie, au doborat orice record cunoscut. Acestea sunt cu 1,35 grade peste media lunii, calculata pe perioada 1951-1980, dupa cum realteaza The Guardian.
February Smashes Earth's All-Time Global Heat Record by a Jaw-Dropping Margin https://t.co/6B937T0Uk9 pic.twitter.com/uZqvum4aVA
— Stefan Rahmstorf (@rahmstorf) March 13, 2016
Rezultatele au fost “un adevarat soc si totodata o dovada a cresterii continue a temperaturilor la nivel global, datorate gazelor cu efect de sera, produse de om.” au scris cercetatorii Jeff Masters si Bob Henson pe blogul Weather Underground.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Mai multe analize preliminare realizate la inceputul acestei luni confirma datele prezentate de NASA.
Updates for February in @NASAGISS temperature analysis. Wow. pic.twitter.com/4YOJLjeZ5h
— Gavin Schmidt (@ClimateOfGavin) March 12, 2016
Recordul global anterior fusese stabilit in luna ianuarie a acestui an, care a fost cu 1,14 grade Celsius mai calda decat oricare alta luna ianuarie. Acesta a fost doborat de luna februarie.
In ianuarie 2016, conform datelor NASA, a fost pentru prima data in 136 de ani cand temperaturie au depasit cu peste un grad media perioadei.
Recordul pentru cea mai fierbinte luna nu a fost doborat, dar acest lucru este posibil sa se datoreze in mare masura faptului ca nu am ajuns inca la lunile calde, atunci cand este vara in emisfera nordica si cand mare parte din suprafata solului se incinge.
Cu toate ca fenomenul El Nino, prezent in Oceanul Pacific, a dus la o crestere a temperaturilor, acestea sunt chiar mai mari decat cele inregistrate in 1988, cand ne-am confruntat cu un El Nino la fel de intens ca cel de anul acesta.
“Trecem printr-o urgenta climatica. Este cu adevarat uluitor. Nu s-a mai intamplat asa ceva pana acum.” spune Stefan Rahmstorf, de la Institutul German de Cercetare a Impactului Climatic de la Potsdam.
Sursa: The Guardian
Etichete: temperaturi, incalzire globala, record, nasa, soare, el nino, efect de sera,
Dată publicare:
14-03-2016 11:19