Cainii de stana care au pus dragostea inaintea datoriei. Ce au descoperit geneticienii din Georgia
Cercetatorii de la Tbilisi au o veste proasta pentru ciobani. Potrivit unui studiu publicat recent, cainii de la stana isi tradeaza stapanii. Dar nu din interes, ci din iubire.
Studiul realizat de oameni de stiinta de la Universitatea de Stat din Tbilisi (Georgia) arata ca “hibridarea lup-caine este obisnuita in regiunile unde cainii sunt folositi la paza stanelor in cadrul pastoritului traditional”. Mai romaneste spus: cainii de la stana, in loc sa pazeasca oile de lupi, ajung in pat cu dusmanul si in final fac si pui cu el.
Studiul a fost facut pe probe ADN de la peste 100 de lupi si 66 de caini. Potrivit savantilor georgieni, aproximativ 10% dintre animalele studiate aveau o ruda din alta specie iar 3% aveau chiar un parinte din alta specie. “Situatia este paradoxala”, spune Natia Kopaliani, sefa echipei de cercetatori, “deoarece singurul rol al acestor caini e sa pazeasca oile de lupi sau hoti. Se pare insa ca ei prefera sa fraternizeze cu dusmanul”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Studiului, publicat de curand in prestigiosul “Journal of Heredity” al Universitatii Oxford, a pornit de la faptul ca in ultimii ani turmele de oi din Georgia au suferit pierderi din ce in ce mai mari ca urmare a atacurilor lupilor. Mai mult, lupii au inceput sa fie vazuti si in zone dens populate, un comportament pe care savantii il pun pe seama faptului ca hibrizii lup-caine nu se tem de oameni, spre deosebire de lupii salbatici.