Cainii de stana care au pus dragostea inaintea datoriei. Ce au descoperit geneticienii din Georgia

Dată publicare: 18-04-2014 16:12
Dată actualizare: 21-04-2014 08:35


hibrid lup caine

Cercetatorii de la Tbilisi au o veste proasta pentru ciobani. Potrivit unui studiu publicat recent, cainii de la stana isi tradeaza stapanii. Dar nu din interes, ci din iubire.

Studiul realizat de oameni de stiinta de la Universitatea de Stat din Tbilisi (Georgia) arata ca “hibridarea lup-caine este obisnuita in regiunile unde cainii sunt folositi la paza stanelor in cadrul pastoritului traditional”. Mai romaneste spus: cainii de la stana, in loc sa pazeasca oile de lupi, ajung in pat cu dusmanul si in final fac si pui cu el.

Studiul a fost facut pe probe ADN de la peste 100 de lupi si 66 de caini. Potrivit savantilor georgieni, aproximativ 10% dintre animalele studiate aveau o ruda din alta specie iar 3% aveau chiar un parinte din alta specie. “Situatia este paradoxala”, spune Natia Kopaliani, sefa echipei de cercetatori, “deoarece singurul rol al acestor caini e sa pazeasca oile de lupi sau hoti. Se pare insa ca ei prefera sa fraternizeze cu dusmanul”.

Studiului, publicat de curand in prestigiosul “Journal of Heredity” al Universitatii Oxford, a pornit de la faptul ca in ultimii ani turmele de oi din Georgia au suferit pierderi din ce in ce mai mari ca urmare a atacurilor lupilor. Mai mult, lupii au inceput sa fie vazuti si in zone dens populate, un comportament pe care savantii il pun pe seama faptului ca hibrizii lup-caine nu se tem de oameni, spre deosebire de lupii salbatici.

Sursa: s, Smithsonian.com

Tags: lup, caine, adn, geneticieni,


VIDEO PROTVPLUS.RO