Analiza AFP: Rezultatul votului in Congresul SUA privind un atac in Siria este foarte nesigur

Barack Obama, Bashar al-Assad

Barack Obama a surprins sambata cerand Congresului autorizarea pentru a efectua actiuni militare impotriva regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad.

Rezultatul dezbaterii este nesigur si ramane ca multi congresmeni sa fie convinsi, inclusiv in cadrul Partidului Democrat, comenteaza AFP.

Casa Alba a trimis Congresului un proiect de rezolutie care il autorizeaza pe presedinte sa utilizeze forta cu scopul de impiedica folosirea sau proliferarea armelor chimice, urmand ca Senatul sa inceapa sa o examineze marti, in cadrul unor audieri parlamentare.

Camera Reprezentantilor si Senatul vor dezbate fiecare in sedinta plenara, incepand de luni, 9 septembrie, iar senatorii vor vota inca din saptamana care incepe pe 9 septembrie, s-a angajat Harry Reid, liderul majoritatii democrate.

Peste 170 de congresmeni republicani si democrati au reclamat cu insistenta aceasta consulate, dar pozitiile lor pe fond cu privire la actiuni militare erau mai dificil de distins sambata, congresmenii aflandu-se in vacanta de vara, raspanditi in toata tara.

Citește și
Familia Assad din Siria
Familia Assad. Cine sunt oamenii care conduc Siria de peste o jumatate de secol
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Nu exista vreo indoiala ca numerosi republicani vor ezita sa il sustina politic pe Barack Obama, in contextul in care alte dosare arzatoare se afla pe ordinea de zi dupa reluarea activitatii parlamentare, ca de exemplu datoria, bugetul sau imigratia.

Anumiti veterani, ca senatorii republicani John McCain si Lindsey Graham au avertizat deja ca vor vota impotriva oricarei rezolutii prea timorate, care va viza indepartarea de la putere a lui Bashar al-Assad.

"Nu putem, in sufletul si constiinta noastra, sa sustinem atacuri militare izolate in Siria care sa nu faca parte dintr-o strategie globala vizand schimbarea dinamicii pe campul de lupta, atingerea obiectivului presedintelui de a-l determina pe al-Assad sa plece de la putere si de a pune capat acestui conflict", au declarat cei doi intr-un comunicat comun.

Obiectivul lor este foarte clar in comparatie cu pozitia rezervata, in mod voit ambigua, afisata pana in prezent de cei mai multi lideri republicani, majoritari in Camera Reprezentantilor. Aprobarea lor, repeta ei de mai multe zile, va depinde de argumentele pe care le va folosi Obama cu scopul de a convinge tara ca actiunile militare nu sunt destinate sa ii linisteasca doar constiinta.

"Apreciez decizia presedintelui", a declarat Howard McKeon, presedintele republican al Comisiei pentru Aparare din cadrul Camerei Reprezentantilor. "Autorizarea folosirii fortei va depinde de capacitatea presedintelui de a stabili obiective militare clare", a subliniat el.

"Vom vedea cum va arata planul"

"O actiune militara intreprinsa doar pentru a transmite un mesaj sau a salva aparentele" nu este in interesul national, a avertizat Marco Rubio, care militeaza de luni de zile pentru cresterea ajutorului militar catre grupari rebele. Niciodata intelegator cu Obama, liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, a apreciat ca "rolul presedintelui in calitate de comandant suprem este intotdeauna sporit atunci cand se sprijina pe sustinerea exprimata de Congres". Dar, prudent, el nu si-a dezvaluit intentiile cu privire la vot, la fel ca aproape toti colegii sai.

Obama dispune totusi de sustinerea neclintita a mai multor congresmeni democrati, care detin majoritatea in Senat.

"Regimul sirian si altele ca el trebuie sa inteleaga ca liniile rosii sunt de nesters, (ca) inamicii nostri trebuie sa nu se indoiasca de hotararea Statelor Unite", a declarat senatorul democrat Robert Menendez, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe.

Liderul majoritatii democrate in Senat Harry Reid a apreciat ca Statele Unite au o "obligatie morala" si "interese de securitate nationala". Insa problema transcende liniile partizane. O coalitie a taberei "nu" se contureaza intre anumiti democrati si republicani aliniati Tea Pary - o apropiere observata deja in dezbaterea cu privire la spionajul american.

"Absolut, vom vedea cum va arata planul", a raspuns Adam Smith, un democrat, atunci cand a fost intrebat de MSNBC daca ar putea sa voteze impotriva rezolutiei promovate de Casa Alba.

Este necesar ca rezolutia sa fie aprobata in fiecare dintre cele doua Camere ale Congresului.

De-acum, a recomandat senatorul republican Bob Corker, este imperativ ca Barack Obama "sa isi canalizeze imediat toata energia pentru a-i convinge pe americani". In ceea ce priveste votul, "poate fi problematic in ambele Camere", a recunoscut el.

Decizia-surpriza a lui Obama privind Siria a consolidat pozitia lui Putin la summitul G20

Decizia-surpriza a lui Barack Obama de a cere un vot Congresului in vederea unei actiuni militare in Siria a consolidat pozitia lui Vladimir Putin, odata cu apropierea summitului G20, pe care Moscova vrea sa il foloseasca pentru a gasi o solutie politica la conflictul sirian, comenteaza AFP.

"Obama s-a dovedit incapabil sa raspunda unei provocari" lansate de catre presedintele rus, care s-a pronuntat cu privire la conflictul sirian "doar cu cateva ore inaintea discursului omologului sau american", apreciaza analistul Aleksandr Gorbenko.

"Putin a pus la indoiala in avans eficienta unor «masuri militare» asupra carora insista Statele Unite (...), iar Obama a facut un pas inapoi", a subliniat Gorbenko intr-un articol postat pe portalul de analiza Odnako.org.

"Este clar, acum, ca punctul de vedere american cu privire la conflictul sirian va fi departe de a fi cel mai popular la summitul G20", la Sankt Petersburg (nord-vestul Rusiei), in perioada 5-6 septembrie, cu atat mai mult dupa refuzul neasteptat al deputatilor britanici de a sustine atacuri militare in Siria, a apreciat el.

Vladimir Putin a calificat sambata drept o "absurditate totala" acuzatiile Washingtonului potrivit carora regimul sirian a utilizat arme chimice in atacurile de la 21 august, care s-ar fi soldat cu cateva sute de morti langa Damasc, si a indemnat Statele Unite sa prezinte probele pe care afirma ca le detin.

Presedintele rus a indemnat totodata Washingtonul sa "reflecteze bine" inainte sa ia o decizie privind o eventuala actiune in Siria, subliniind ca i se adreseaza lui Obama in calitate de "laureat al Premiului Nobel pentru Pace", in prima sa reactie publica fata de acuzatii americane privind folosirea armelor chimice de catre regimul sirian.

Cateva ore mai tarziu, presedintele Obama a creat o surpriza anuntand lumii decizia sa de a cere autorizarea Congresului pentru a efectua actiuni militare in Siria, care pareau pana atunci iminente, amanand astfel o actiune militara pe termen scurt.

"Obama era la un pas de razboi", a scris duminica intr-un mesaj postat pe Twitter presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Dumei de Stat (Camera inferioara a Parlamentului rus) Aleksei Puskov. Insa "el nu vrea sa fie George Bush numarul doi, pentru ca intreaga lume sa fie impotriva lui", apreciaza Puskov.

Putin l-a indemnat sambata pe Obama "sa isi aminteasca de cate ori au fost Statele Unite initiatoare ale unor conflicte armate in diferite regiuni ale lumii", si anume in Afganistan, Irak si Libia in ultimul deceniu.

"Oare, a rezolvat acest lucru macar si o singura problema?", s-a intrebat el retoric, avertizandu-l pe Obama in privinta repetarii "erorilor" trecutului. Putin a propus totodata evocarea conflictului sirian in cadrul summitului G20, la Sankt Petersburg, fosta capitala imperiala rusa.

Desi nicio intalnire bilaterala Obama-Putin nu a este prevazuta in mod oficial, acest summit este considerat drept ultima sansa ca cei doi lideri sa discute personal despre o eventuala actiune militara americana in Siria, inaintea unui vot in Congresul Statelor Unite, care urmeaza sa revina din vacanta pe 9 septembrie.

"Evident, G20 nu poate inlocui Consiliul de Securitate al ONU (...). Dar este un teren bun pentru a discuta o problema. De ce sa nu se profite de el?", a subliniat Putin.

Statele Unite si Franta, care a devenit principalul aliat al Washingtonului in dosarul sirian dupa respingerea unei interventii militare in Siria de catre deputatii britanici, indeamna sa se actioneze impotriva regimului presedintelui sirian Basgar al-Assad evocand o actiune "limitata".

La randul ei, Moscova acuza rebelii ca au utilizat arme chimice cu scopul de a discredita Guvernul.

Rusia, care sustine regimul de la Damasc de la inceputul conflictului in Siria, in urma cu doi ani si jumatate, a blocat pana in prezent, impreuna cu China, orice decizie a Consiliului de Securitate al ONU care viza sanctiuni sau lansarea unei actiuni punitive impotriva presedintelui al-Assad.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Premierul sirian:
Premierul sirian: "Armata este pregatita sa faca fata tuturor provocarilor. Are degetul pe tragaci"

Siria se asteapta la o actiune occidentala impotriva teritoriului sau "in orice moment", a declarat un oficial de rang inalt din cadrul serviciilor siriene de securitate pentru AFP.

Familia Assad. Cine sunt oamenii care conduc Siria de peste o jumatate de secol
Familia Assad. Cine sunt oamenii care conduc Siria de peste o jumatate de secol

Faceti cunostinta cu familia Assad, care se afla la conducerea Siriei de peste 50 de ani. Pe acesti oameni, Statele Unite ale Americii ii acuza de folosirea armelor chimice impotriva propriului popor.

Reactia premierului Victor Ponta la criza din Siria:
Reactia premierului Victor Ponta la criza din Siria: "Vom actiona in consecinta"

Premierul Victor Ponta a declarat ca Guvernul a luat act de dovezile prezentate privind comiterea unor crime impotriva umanitatii in Siria, "cu stiinta autoritatilor guvernamentale", acte pe care Executivul roman le condamna ferm.

Mesajul pe care fiul lui Bashar al-Assad l-ar fi scris pe Facebook.
Mesajul pe care fiul lui Bashar al-Assad l-ar fi scris pe Facebook. "Imi doresc mult sa ne atace"

Hafez al-Assad, fiul in varsta de 11 ani al presedintelui Bashar al-Assad, ar fi ras de americani intr-o postare pe Facebook, afirmand ca-si doreste ca acestia sa atace pentru a fi infranti, in final.

Imagini socante dupa bombardamentul unei scoli din Siria. Zeci de oameni prezinta arsuri grave.VIDEO
Imagini socante dupa bombardamentul unei scoli din Siria. Zeci de oameni prezinta arsuri grave.VIDEO

Zeci de persoane din nordul Siriei au suferit arsuri grave, dupa ce o bomba incendiara a fost lansata asupra terenului de joaca al unei scoli.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.