AFP: Proiectul privind o mina de aur canadiana trezeste din toropeala tinerii romani
Mii de romani manifesteaza in fiecare seara impotriva unui proiect privind o mina de aur canadiana, o mobilizare inedita din anii '90, care marcheaza trezirea civica a unei noi generatii, afirma analistii, conform Mediafax, care citeaza AFP.
"Dupa primavara araba si vara turca, toamna romaneasca", proclama un banner al uneia dintre reuniunile care au avut loc la Bucuresti, in piata Universitatii, teatrul revoltei impotriva dictaturii lui Nicolae Ceausescu in 1989.
Majoritatea manifestantilor au intre 18 si 35 de ani si sunt liceeni, studenti, ingineri, artisti, antreprenori, multi deschisi catre Europa si catre lume dar atasati de Romania. "Printre manifestanti se afla o elita a tinerei generatii, oameni din ce in ce mai implicati in viata cetatii", afirma sociologul Mircea Kivu.
Cu sensibilitati diferite, "ecologisti, anarhisti, oameni de dreapta, libertarieni ... ei resping in general partidele politice" si se mobilizeaza in mare parte gratie retelelor de socializare, adauga el.
Ei vin sa protesteze pe biciclete, cu copiii in spate sau in landouri, bat ritmul cu sticle de plastic umplute cu pietricele si isi creeaza propriile lozinci si sloganuri, de la "Uniti salvam Rosia Montana", "Iubim natura nu cianura" la "Lasati aurul unde l-au ascuns dracusorii".
"Dupa 1989 se manifesta mult in strada, apoi oamenii s-au descurajat deoarece au vazut ca nu reuseau sa faca lucrurile sa se miste. A urmat o perioada de apatie dar acesti tineri au un optimism nou", apreciaza Kivu.
Duminica, ei erau peste 15.000 in strada pentru a cere Guvernului sa retraga un proiect de lege care ar deschide calea exploatarii celei mai mari mine de aur din Europa in pitorescul sat Rosia Montana din Transilvania.
Dezvoltat de compania canadiana Gabriel Resources, prin filiala sa Rosia Montana Gold Corporation, proiectul va necesita folosirea a aproximativ 12.000 de tone de cianura pe an si ameninta, potrivit arheologilor, galeriile miniere din epoca romana. Compania promite sute de locuri de munca, respectarea normelor de mediu si restaurarea patrimoniului.
"Rosia Montana a reusit sa atinga corzi sensibile deoarece proiectul ataca valorile in care tinerii cred cu adevarat", ecologie, transparenta, dreptul cetatenilor de a fi informati, subliniaza pentru AFP Codruta Cernea, o pictorita care participa pentru prima data in viata sa la manifestatii.
"O generatie tanara care este dezinteresata de politica isi constientizeaza vocea", adauga ea.
Ca in Turcia, o problema legata de mediu a ajuns sa exprime nemultumirea fata de o clasa politica patata de scandaluri de coruptie repetate si considerata incapabila sa creasca nivelul de trai in cea de-a doua cea mai saraca tara din Europa.
"Acest proiect de lege a fost picatura care a umplut paharul", afirma pentru AFP actrita Cristina Flutur, care a primit premiul pentru interpretare la Cannes in 2012, declansand "o revolta reprimata prea multa vreme".
"Sper ca oamenii politici vor reactiona. Pentru ca Romania nu este tara lor, ci tara tuturor", adauga ea.
"Se asista la un fenomen inedit din anii 1990: coagularea unei opozitii reale in interiorul societatii civile", subliniaza Victoria Stoiciu, de la Fundatia Friedrich Ebert in Romania.
"Bineinteles, se poate spune ca mii de persoane nu sunt comparabile cu sutele de mii de manifestanti din Franta sau Portugalia, dar pentru Romania, unde toropeala civica este adeseori sufocanta, este un mare pas inainte", continua ea.
"Oamenii politici s-au bazat pe faptul ca noi nu vom reactiona dar eu simt ca exista un spirit nou care se afirma. Sper ca incepand de acum vom invata sa luptam si pentru alte lucruri in care credem", afirma Cernea.
Sursa: Mediafax
Etichete: proteste, gabriel resources, rosia montana,
Dată publicare:
10-09-2013 08:03