Surse ProTV: Canadienii vor invoca acorduri clasificate in cazul Rosia Montana. Ce risca Romania


Ultimul update: Joi 12 Septembrie 2013 07:05
Data publicarii: Luni 09 Septembrie 2013 20:53
Categorie: Stiri Economice
despagubiri RMGC

Victor Ponta a declarat ca exista acorduri si contracte semnate de Romania, pe baza carora canadienii vor putea cere despagubiri uriase statului roman.

"Ordinul este legat de faptul ca cei de la Rosia Montana, ma rog, compania, din 1998, dar mai ales din 2005, de cand a venit Traian Basescu presedinte, au avut asigurari ferme din partea presedintelui ca proiectul se va face, si, sigur, exista contracte, exista avize, acum, daca nu se face, in mod cert vor cere despagubiri. Cat vor cere si ce se va intampla nu stiu sa va spun. Repet, banii publici sunt tot de la cetatenii acestei tari", a spus premierul Ponta.

Prim-ministrul din acea perioada, Calin Popescu Tariceanu nu a raspuns la telefon pentru a oferi lamuriri.

Saptamana trecuta insa premierul vorbea despre despagubiri uriase de cel putin doua miliarde de dolari. Imediat dupa anuntul de blocare a proiectului de exploatare miniera a aurului de la Rosia Montana, compania Gabriel Resources, a dat replica:

"Gabriel incearca sa obtina rapid confirmari privind declaratiile facute si clarificari asupra impactului asupra propunerii referitoare la avizarea proiectului Rosia Montana. Daca propunerea legislativa este respinsa, compania va evalua toate variantele de actiune disponibile, inclusiv notificarea formala a intentiei de a initia un litigiu ca urmare a multiplelor incalcari ale tratatelor interntionale referitoare la investitii", a precizat Purtatorul de cuvant al GR, Bobby Morse.

Cei de la Gabriel Resources vor sa-si recupereze investitiile facute in acest proiect in Romania. Ministrul Justititiei nu a raspuns daca statul e pregatita sa plateasca despagubiri firmei canadiene.

"Oricine e nemultumit poate sa dea in judecata", a spus Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei.

"Nu stiu daca o amenintare din partea actionarilor acestui proiect invocata de premierul Ponta sta in picioare pentru ca ar insemna ca orice investitor sa vina in Romania sa bata cu pumnul in masa si sa zica: Daca nu mi se aproba ceea ce cer megem la tribunal la Washington. Pana in acest moment Romania a castigat toate procesele de la tribunalul international comercial de la Washington ICSID", precizeaza insa Cristian Hostiuc, director editorial ZF.

Surse oficiale din interiorul companiei canadiene au declarat pentru Stirile PROTV ca vor fi invocate contracte si acorduri clasificate si secretizate, prin care compania Gabriel Resources este indreptatita sa ceara daune.

Deocamdata insa, anuntul de la Bucuresti a pornit o furtuna la bursa din Toronto, unde sunt tranzactionate actiunile Gabriel Resources. Intr-o singura zi actiunile au scazut la jumatate. La nivelul capitalului cotat la bursa, actionarii au pierdut o suma colosala de circa 300 de milioane de dolari.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO