100 de milioane de euro pentru prima aparitie a lui Vlad Tepes la Hollywood. Premiera pe care o va aduce "Dracula Untold"
In aceasta toamna, Hollywoodul revine la o dragoste mai veche, nimeni altul decat Dracula, cel mai cunoscut vampir din lume.
Pe 3 octombrie se va lansa filmul hollywoodian "Dracula Untold", un blockbuster cu buget consistent, ce va miza din nou pe fascinatia cinefililor asupra lui Dracula.
De aceasta data, Luke Evans, cunoscut din Immortals, The Hobbit:The Desolation of Smaug sau Fast and Furious 6, va fi eroul principal. Trailerul s-a lansat deja si a starnit imediat reactii din partea fanilor, care s-au entuziasmat. Acesta este primul film construit in genul blockbuster pe care Hollywood-ul il face despre acest subiect din 2000 incoace, cand se lansa "Dracula 2000", cu Gerard Butler, dar care, din pacate, a fost un esec de proportii.
"Dracula Untold" promite sa aduca pe ecrane legenda omului care a devenit faimosul Dracula. Personajul interpretat de Luke Evans se numeste chiar Vlad Tepes, celebrul domnitor roman, in jurul caruia s-au nascut legende cu privire la metodele sale sangeroase si crude cu care isi pedepesea dusmanii.
De la trasul in teapa a inamicilor si a bautului sangelui, Vlad Tepes ramane singurul personaj istoric din Romania care a fascinat Hollywood-ul atat de mult incat s-au facut aproape o suta de filme, mai mult sau mai putin legate de Vlad Tepes.
Vlad Tepes, intre mitul lui Dracula si simbolul unui conducator dur si de neinduplecat
Cand aud de Vlad Tepes, americanii tind sa se gandeasca imediat la sange, vampir, usturoi si alte elemente mitice, dar uita ca el a fost de fapt un om, un conducator exigent, care a ramas in istorie pentru curajul sau deosebit. Celebre sunt si luptele sale cu turcii, dar pentru cei mai putini pasionati de istorie, Tepes este egal cu Dracula. In atatea sute de ani, miturile au circulat si s-au dezvoltat atat de mult incat unii cred ca Transilvania e asezata pe un pamant cu un camp magnetic puternic, altii cred ca locuitorii de acolo au puteri speciale.
Dracula, ca personaj fictiv, a aparut prima data in romanul omonim al lui Bram Stoker, in 1897, insa nu este mentionata nici o legatura cu Vlad Tepes, ci doar faptul ca actiunea are loc in Transilvania. De atunci, acest personaj a captivat generatii intregi si a devenit un produs de turism de pe urma caruia Romania profita. Strainii vin la Castelul Bran sperand sa gaseasca macar o urma a lui Dracula sau o dovada a existentei sale.
Insa, legenda a depasit cu mult povestea adevaratului Vlad Tepes. Sigur, fara popularitatea romanului lui Bram Stoker, putini straini ar fi stiut de Romania si Vlad Tepes.
Primul vampir care a cucerit cinema-ul este celebrul Nosferatu din horrorul Nosferatu – Simfonia groazei, un film mut german in cinci acte, produs in anul 1922 sub regia lui Friedrich Wilhelm Murnau. Filmul este o adaptare neautorizata a romanului "Dracula" scris de irlandezul Bram Stoker si este unul dintre cele mai cunoscute filme expresioniste germane.
Insa, probabil cel mai celebru prim film in care Dracula apare pe marile ecrane este “Dracula” din 1931, in care contele este jucat de legendarul Bela Lugosi.
Un alt film celebru la Hollywood a fost “Bram Stoker’s Dracula”, din 1992, care poarta semnatura celebrului cineast Francis Ford Coppola. Gary Oldman era atunci celebrul vampir, din distributie mai facand parte Winona Ryder sau Keanu Reeves. Pelicula a obtinut 3 premii Oscar, in categorii pentru efecte vizuale sau machiaj, insa ramane si azi considerat drept unul dintre cele mai intunecate si fascinante filme despre personajul omonim. Filmul a fost un succes: cu doar 40 de milioane de dolari buget, a strans peste 200 de milioane de dolari, o suma impresionanta in urma cu doua decenii.
Dracula lui Coppola din 1992 il aduce pe Gary Oldman in rolul printului din Transilvania,cumplit de seducator, care se muta din estul Europei in Londra sfarsitului de secol 19. Desi nu Bram Stoker a creat legendele cu vampiri, el a pus bazele unor lucrari moderne in toate formele artei in zilele noastre.
Transformarea lui Dracula in cinematografie in 83 de ani
In 1931, Bela Lugosi aducea pe ecrane prima portretizare a lui Dracula in filmul cu acelasi titlu, care in cei 83 de ani de la premiera, a devenit nu doar un film cult pentru gen, dar in 2000 a fost inclus in Arhiva Filmelor Americana infiintata de Biblioteca Congresului (Library of Congress). Astfel "Dracula" a fost considerat un film de o importanta durabila asupra culturii americane.
Interesant este ca pana la "Dracula Untold", filmul ce urmeaza sa fie lansat in octombrie, numele exact al lui Vlad Tepes nu a fost mentionat in nici un fim. De altfel, nici in cartea lui Bram Stoker nu se face referire la domnitorul roman, ci la un conte pe nume Vlad. Dar, conform IMDb, Luke Evans il va juca Vlad Tepes. Conform notelor oferite de producatorii filmului de la studiourile Universal, filmul va urmari viata Domnitorului, perioada in care a condus Tara Romaneasca, din 1448 si pana la moartea sa, in 1476. Povestea din film va expune cum Vlad III (Vlad Tepes) a intrat in Ordinul Dragonului - o organizatie secreta a Cavalerilor Crestini din care a facut parte si tatal sau. Aici, Vlad a primit celebrul nume de Dracula.
Cu trecerea timpului, Dracula a evoluat in filme: prima aparitie a lui Bela Lugosi a captivat pentru ca aducea un personaj nou, enigmatic si misterios. In timp, asa cum se intampla la Hollywood, americanii au transformat o poveste mitica intr-un scenariu de blockbuster hollywoodian, iar astazi apare ca un razboinic, un erou intunecat.
“Dracula Untold” beneficiaza de un buget de 100 de milioane de dolari, o suma frumusica, pe care Universal mizeaza sa o dubleze cel putin, pentru a scoate profit.
Ce e interesant este modul in care a evoluat personajul in cinematografie: de la o creatura respingatoare si infricosatoare, la un seducator, o creatura cu puteri supranaturale la un om transformat intr-un monstru ce naste compasiune si frica. El este expresia liniei fine dintre bine si rau si are toate elementele pentru ca cineastii sa se indragosteasca de un astfel de personaj si sa isi doreasca sa rescrie legenda, fiecare, in viziunea proprie.
Probabil ca "imortalitatea" lui Dracula consta in faptul ca este un personaj cu o capacitate extraordinara de a fi modelat astfel incat sa se plieze in fiecare dintre culturile lumii, pastrandu-si misterul. Un lucru e cert: Vlad Tepes va fi la nivel mondial mai cunoscut ca primul vampir din istorie, o deformarea exagerata a realitatii, decat ca unul dintre cei mai buni conducatori de pe teritoriul romanesc.
Autor: Adela Ghidoveanu, editor www.procinema.ro