A murit romanul care a dezvaluit secretul lui Dracula. Cine a fost Radu Florescu, urmasul unui boier al lui Vlad Tepes

20-05-2014 11:02


Dracula

Istoricul de origine romana Radu Florescu s-a stins din viata duminica in Franta. Florescu a devenit faimos pentru cartea sa, “In cautarea lui Dracula”, in care explica legatura dintre aceste personaj si Vlad Tepes.

Potrivit Associated Press, Radu Florescu s-a stins din viata in localitatea Mougins din Franta, in urma unor complicatii provocate de o pneumonie. Nascut la Bucuresti pe 23 octombrie 1925 intr-o veche familie din care provenea si generalul Ioan Emanoil Florescu, creatorul armatei romane moderne, a urmat studii superioare la Oxford iar apoi s-a mutat in Statele Unite, unde si-a facut doctoratul la Universitatea Indiana.

Radu Florescu a predat la Universitatea din Boston si a devenit faimos dupa ce a publicat in 1972, impreuna cu istoricul american Raymond T. McNally, cartea In Search of Dracula, “In cautarea lui Dracula”. Dedicata “povestii adevarate din spatele legendei lui Dracula”, aceasta a fost prima lucrare stiintifica care a explicat cum s-a nascut mitul celebrului vampir, inspirat de povestile medievale despre cruzimile lui Vlad Tepes.

Cartea a devenit best-seller si s-a tradus in 15 limbi, aducandu-i lui Florescu celebritatea mondiala – a fost chiar invitat in cele mai celebre talk-show-uri de atunci, “The Tonight Show” si “David Frost Show”. De altfel, familia lui Radu Florescu se trage dintr-un boier din divanul lui Vlad Tepes.

Din 1986, istoricul de origine romana a fost si director al Centrului de Studii Est Europene de la Boston College, pe care el insusi l-a fondat. De asemenea, incepand din 1996 a fost si consul onorific al Romaniei la Boston.

Familia regala a Romaniei, fostul ambasador american James Rosapepe, dar si mai multi politicieni de la Washington, au trimis mesaje de condoleante.

Sursa: AP

VIDEO PROTVPLUS.RO