Vlad Tepes, inmormantat in Italia. Noua teorie a cercetatorilor estonieni. Istoricii romani: "O prostie de neluat in seama"
Vlad Tepes, cel mai de temut dintre domnitorii romani si singurul care se bucura de faima planetara dupa ce a fost asociat cu Dracula, ar putea fi inmormantat la Napoli. Curajoasa teorie este lansata de niste cercetatori din Estonia.
Lipsa unei pietre funerare care sa ateste locul in care a fost inmormantat voievodul Vlad Tepes, dar si legendele create in jurul celui supranumit in intreaga lume Dracula alimenteaza asa-zise descoperiri.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Cativa cercetatori din Estonia sustin, mai nou, ca mormantul domnitorului roman este la Napoli, in Italia. Pana de curand, toti stiau ca acolo s-ar afla trupul lui Matteo Ferrillo, ginerele lui Tepes.
"In spatele acestui zid, in loc de Matteo sau langa Matteo l-au pus si pe Vlad, contele Dracula. Da, ca epoca, poate fi", spun specialistii.
Si asta nu este tot: teoria cercetatorilor estonieni merge mai departe si neaga faptul ca Tepes ar fi fost ucis in urma unui complot. Potrivit lor, voievodul Tarii Romanesti ar fi fost luat prizonier de turci. Iar fiica sa cea mare, Maria, casatorita in Italia cu un nobil din Napoli, l-ar fi rascumparat.
Un indiciu important, spun cercetatorii, este faptul ca in catedrala se gaseste si un tablou cu Sfantul Andrei, patronul spiritual al Romaniei. O alta pictura o infatiseaza pe Maria, calcand in picioare un dragon.
"In momentul in care se vede pe stema un dragon, s-ar putea face o asociere, prin faptul ca Matteo Ferrillo, Vlad al III-lea si alti doi nobili faceau parte din Ordinul Dragonului", mai spun acestia.
Ce ii face, insa, pe cercetatori sa creada ca au descoperit mormantul lui Dracula? Pe lespedea de marmura ce acopera mormantul lui Ferrillo, ginerele lui Vlad Tepes, sunt multe referinte fara legatura cu omul care ar fi fost ingropat acolo. Teoria este greu de demonstrat.
"Misterul este chiar acesta, ca nu avem niciun document, nici al lui Matteo, nici al lui Vlad", concluzioneaza expertii.
Istorici adevarati sau doar vanatori de senzational, estonienii vor acum sa ceara aprobare la directia monumentelor pentru a cerceta in amanunt catedrala, eventual chiar sa desfaca mormantul.
Istoricii romani catalogheaza totul drept "o prostie de neluat in seama". Ipoteza pe care merg ai nostri este ca Vlad Tepes se odihneste langa Bucuresti.
"Este o simpla prostie, mare cat ei. Este o gluma probabil sau trebuie sa o tratam ca pe o gluma", crede Marius Diaconescu, istoric la Universitatea Bucuresti.
Chiar daca sunt putine, izvoarele istorice spun ca voievodul a fost asasinat de unul de-ai sai, undeva langa Bucuresti, in 1477. Si, tot ca certitudine, istoricii spun ca vestea uciderii lui Tepes a ajuns la Poarta Otomana o data cu capul domnitorului.
"Sunt doua legende, care plaseaza inmormantarea lui fie la Manastirea de pe Lacul Snagov, fie la Manastirea Comana din judetul Giurgiu. Nici intr-o parte, nici in alta nu s-a putut dovedi nimic arheologic", mai afirma istoricul Marius Diaconescu.
Specialistii romani mai spun ca toate aceste asa-zise teorii apar pentru ca mitul lui Dracula vinde bine in intreaga lume.