VIDEO.Specialistii NASA, uluiti: "Ceva neasteptat se intampla cu Soarele. N-ar trebui sa vedem asta"


Ultimul update: Marti 12 Martie 2013 07:08
Sursa: NASA
Data publicarii: Sambata 09 Martie 2013 08:32
Categorie: Stiri Stiinta
Soare

Anul 2013 ar trebui sa fie apogeul unui ciclu solar de 11 ani, ceea ce presupune o intensificare a activitatii stelei. Realitatea este insa alta, iar specialistii de la NASA nu inteleg ce se intampla.

Imaginile obtinute de NASA arata ca Soarele nostru trece printr-o perioada foarte calma, iar numarul petelor solare, care sunt semnele unor furtuni solare, sunt foarte reduse.

Acestea sunt mult mai putine fata de cele raportate in 2011, iar furtunile solare puternice sunt rare, anunta NASA.

Imaginile au fost obtinute de Solar Dynamics Observatory pe 28 februarie 2013, iar multi experti se tem ca au gresit ceva in estimarile lor.

Lamborghini Veneno, printre cele mai scumpe masini construite vreodata, va fi produs doar in 3 exemplare

In schimb, fizicianul Dean Pesnell, de la Goddard Space Flight Solar, specializat in activitatea Soarelui, spune ca asa arata un maximum solar, insa este diferit de ce stiau astronomii pana acum, pentru ca in 2013 activitatea stelei noastre are “doua varfuri”.

“Activitatea solara a crescut, a scazut si apoi a crescut din nou, realizand un mini-ciclu de aproximativ 2 ani”, explica el, precizand ca asta s-a intamplat si in 1989 si 2001, cand au avut lor ultimele doua finaluri de cicluri.

Razboiul Apple vs. Samsung ia sfarsit.Google lanseaza produsul care va umili cele mai tari telefoane

La fel si acum, adauga Pesnell, petele solare au fost numeroase in 2011 si mult mai putine in 2012. El crede ca acestea se vor inmulti din nou in 2013 si 2014.

Insa, daca observatiile lui sunt corecte, acest ciclu solar seamana cu alte doua de la inceputul secolului XX, care au avut tot doua varfuri.

Iar asta inseamna, potrivit lui Pesnell, ca vor exista doua perioade de maximum, la sfarsitul lui 2013 si in 2015.

“Urmatorul ciclu solar (ciclul 24) va fi ca intensitate sub medie, adica va avea un numar maxim de 90 de pete solare. Conform calculelor mele, perioada de maxima activitate va fi inregistrata in mai 2013".

Cum a rezolvat un copil de 12 ani o problema de care o industrie de zeci de miliarde de dolari nici nu stia ca exista. VIDEO

 

Sursa: NASA

Tags: soare, nasa,

VIDEO PROTVPLUS.RO