VIDEO. CEO-ul Tesla, Elon Musk, a prezentat prototipul primului său robot umanoid, Optimus

robot
youtube.com

CEO-ul Tesla, Elon Musk, a prezentat vineri un prototip al robotului său umanoid ”Optimus”, prezicând că producătorul de vehicule electrice va putea fabrica milioane de exemplare.  

El a precizat că roboții se vor vinde cu mai puţin de 20.000 de dolari, respectiv mai puţin de o treime din preţul unui automobil Model Y, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Musk a spus că se aşteaptă ca Tesla să fie gata să preia comenzile pentru robot în trei până la cinci ani şi a descris efortul de dezvoltare a produsului pe parcursul unui deceniu sau mai mult, aceasta fiind cea mai detaliată viziune pe care a oferit-o până în prezent asupra unei afaceri despre care a spus că ar putea să fie mai mare decât veniturile obţinute de Tesla din vehicule electrice.

Forţa Tesla de a proiecta şi construi roboţi pentru piaţa de masă, care ar fi testaţi şi prin locuri de muncă în fabricile sale, diferenţiază compania de alţi producători care au experimentat cu roboţi umanoizi.

Dezvăluirea, aşteptată cu nerăbdare, a prototipurilor de roboţi la biroul Tesla din Palo Alto, California, a făcut, de asemenea, parte din ceea ce Musk a descris ca un efort pentru ca Tesla să fie văzută ca lider în domenii precum inteligenţa artificială, nu doar o companie care produce ”maşini cool”.

Citește și
roboti
”A treia revoluție în război”. Experții, avertisment despre ”roboții ucigași”
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Ce știe să facă Optimus, robotul lui Musk

 

Un robot de testare experimental despre care Tesla a spus că a fost dezvoltat în februarie, a ieşit să facă cu mâna mulţimii, vineri, iar Tesla a arătat un videoclip în care face sarcini simple, cum ar fi udarea plantelor, transportul cutiilor şi ridicarea barelor metalice la un centruţie de producţie al companiei din California.

Dar un robot mai simplu, despre care Musk a spus că este mai aproape de ceea ce speră să pună în producţie, a trebuit să fie lansat pe o platformă şi a făcut cu mîna pentru public.

Musk l-a numit Optimus şi a spus că va putea merge în câteva săptămâni.

Încă mai este mult de lucru pentru a perfecţiona Optimus şi a dovedi acest lucru”, a spus Musk, adăugând mai târziu: ”Cred că Optimus va fi incredibil în cinci sau 10 ani, uimitor”.

El a spus că roboţilor umanoizi existenţi ”le lipseşte un creier” – şi capacitatea de a rezolva singuri problemele. Prin contrast, a spus el, Optimus ar fi ”un robot extrem de capabil”, pe care Tesla ar urma să-l producă în milioane de exemplare.

Alţi producători de automobile, inclusiv Toyota Motor şi Honda Motor, au dezvoltat prototipuri de roboţi umanoizi capabili să facă lucruri complicate, cum ar fi împuşcarea unei mingi de baschet, iar roboţii de producţie de la ABB şi alţii sunt pilonul de bază al producţiei auto.

Dar Tesla este singura care a promovat oportunitatea pieţei pentru un robot de masă care ar putea fi folosit şi în activităţile din fabrică.

Următoarea generaţie de robot Tesla va folosi componente proiectate de Tesla, inclusiv un pachet de baterii de 2,3 kWh transportat în tors, un sistem de cip şi dispozitive de acţionare pentru a-şi conduce membrele. Robotul este proiectat să cântărească 73 kg.

Inginerii Tesla, care la fel ca Musk purtau toţi tricouri negre cu o imagine a mâinilor robotizate metalice care făceau forma inimii, au descris modul în care au dezvoltat caracteristicile robotului - inclusiv în domenii precum modul în care se mişcă degetele - concentrându-se pe reducerea costului de producţie.

”Încercăm să urmărim obiectivul căii celei mai rapide către un robot util care poate fi realizat la volum”, a spus Musk.

Prin dezvoltarea unei afaceri de robotică, a spus Musk, Tesla modifică termenii unei binecunoscute declaraţii de misiune, care a devenit parte a atractivităţii sale pentru investitori şi activişti pentru schimbările climatice, angajându-se ”să accelereze tranziţia lumii către energie durabilă”.

Optimus nu este direct în acord cu accelerarea energiei durabile. Cred că misiunea se extinde oarecum odată cu apariţia lui Optimus pentru a - ştii, nu ştiu: a face viitorul minunat”, a spus Musk.

Musk a descris evenimentul ca fiind menit să recruteze muncitori, iar inginerii de pe scenă s-au adresat unui public tehnic. Ei au detaliat procesul prin care Tesla a proiectat mâinile robotului şi a folosit tehnologia de simulare a accidentelor pentru a testa capacitatea robotului de a cădea pe faţă fără a se rupe.

Musk, care a vorbit înainte despre riscurile inteligenţei artificiale, a spus că lansarea în masă a roboţilor are potenţialul de ”a transforma civilizaţia” şi de a crea ”un viitor al abundenţei, un viitor fără sărăcie”.

Dar el a spus că crede că este important ca acţionarii Tesla să aibă un rol în verificarea eforturilor companiei.

Dacă înnebunesc, poţi să mă concediezi. Asta e important", a spus Musk.

Multe reacţii pe Twitter au fost pozitive, concentrându-se pe viteza efortului de dezvoltare al Tesla începând cu august anul trecut, când Tesla şi-a anunţat proiectul cu o cascadorie prin care o persoană în costum alb simulează un robot umanoid.

Henri Ben Amor, profesor de robotică la Universitatea de Stat din Arizona, a declarat că preţul ţintă al lui Musk de 20.000 de dolari este ”o propunere bună”, deoarece costurile actuale sunt de aproximativ 100.000 de dolari pentru roboţii umanoizi.

”Există o oarecare discrepanţă între ambiţie şi ceea ce au prezentat. Mai este mult de lucru”, a spus Aaron Johnson, profesor de inginerie mecanică la Universitatea Carnegie Mellon.

Tesla a discutat, de asemenea, despre tehnologia sa de conducere autonomă, Inginerii care lucrează la software-ul de conducere autonomă au descris modul în care au instruit software-ul să aleagă acţiuni şi cum au accelerat procesul de luare a deciziilor pe computer.

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Elon Musk a anunțat că Tesla va construi un robot umanoid. Ce îi îngrijorează pe oameni
Elon Musk a anunțat că Tesla va construi un robot umanoid. Ce îi îngrijorează pe oameni

Elon Musk a anunțat, joi, că Tesla va construi un robot umoanoid ce va purta denumirea de Tesla Bot. Un prototip al acestuia urmează să fie prezentat anul viitor.

”A treia revoluție în război”. Experții, avertisment despre ”roboții ucigași”
”A treia revoluție în război”. Experții, avertisment despre ”roboții ucigași”

Elon Musk şi 115 alte personalităţi ale industriei roboticii şi inteligenţei artificiale au cerut Naţiunilor Unite, prin intermediul unei scrisori, să ia măsuri ferme împotriva pericolului armelor autonome, relatează MarketWatch.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.