Un sfert din populația globului ar putea rămâne fără apă. Avertizările cercetătorilor
Aprovizionarea cu apă pentru aproximativ un sfert din populația globală este expusă unor riscuri uriașe, potrivit unui nou studiu.
Cercetarea, realizată de 32 de oameni de știință din întreaga lume, a evaluat vulnerabilitatea celor 78 de sisteme pe bază de ghețari din munte ale planetei.
Aceste resurse naturale, cunoscute sub numele de turnuri de apă, depozitează și transportă apa prin ghețari, lacuri și pâraie, potrivit The Guardian.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Până la 1,9 miliarde de persoane la nivel global, aproximativ un sfert din populația lumii, își fac aprovizionarea cu apă din aceste sisteme.
Noile cercetări arată că aceste turnuri sunt în pericol, în multe cazuri în mod critic, din cauza schimbărilor climatice, a populației în creștere, a gestionării greșite a resurselor și a altor factori geopolitici.
Tobias Bolch, de la Școala de Geografie și Dezvoltare Durabilă a Universității din St Andrews, a contribuit la studiu ca expert în schimbarea criosferei montane.
Potrivit Express&Star, acesta a declarat: „Pierderea turnurilor de apă face ca bazinele dens populate să fie situate în regiuni aride, precum bazinul Indus din Asia de Sud sau bazinul Amu Darya din Asia Centrală, foarte vulnerabile în viitor.”
Autorii studiului au concluzionat că este esențial să se dezvolte politici și strategii internaționale de conservare și de adaptare la schimbările climatice, specifice munților.