Un sfert din populația globului ar putea rămâne fără apă. Avertizările cercetătorilor


Ultimul update: Luni 09 Decembrie 2019 23:14
Data publicarii: Luni 09 Decembrie 2019 22:59
Categorie: Stiri Stiinta
incalzire globala

Aprovizionarea cu apă pentru aproximativ un sfert din populația globală este expusă unor riscuri uriașe, potrivit unui nou studiu.

Cercetarea, realizată de 32 de oameni de știință din întreaga lume, a evaluat vulnerabilitatea celor 78 de sisteme pe bază de ghețari din munte ale planetei.

Aceste resurse naturale, cunoscute sub numele de turnuri de apă, depozitează și transportă apa prin ghețari, lacuri și pâraie, potrivit The Guardian.

Până la 1,9 miliarde de persoane la nivel global, aproximativ un sfert din populația lumii, își fac aprovizionarea cu apă din aceste sisteme.

Noile cercetări arată că aceste turnuri sunt în pericol, în multe cazuri în mod critic, din cauza schimbărilor climatice, a populației în creștere, a gestionării greșite a resurselor și a altor factori geopolitici.

Tobias Bolch, de la Școala de Geografie și Dezvoltare Durabilă a Universității din St Andrews, a contribuit la studiu ca expert în schimbarea criosferei montane.

Potrivit Express&Star, acesta a declarat: „Pierderea turnurilor de apă face ca bazinele dens populate să fie situate în regiuni aride, precum bazinul Indus din Asia de Sud sau bazinul Amu Darya din Asia Centrală, foarte vulnerabile în viitor.”

Autorii studiului au concluzionat că este esențial să se dezvolte politici și strategii internaționale de conservare și de adaptare la schimbările climatice, specifice munților.

Sursa: Guardian

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33