Un sfert din populația globului ar putea rămâne fără apă. Avertizările cercetătorilor

Ultima actualizare: 09-12-2019 23:14
incalzire globala
iStock

Aprovizionarea cu apă pentru aproximativ un sfert din populația globală este expusă unor riscuri uriașe, potrivit unui nou studiu.

Cercetarea, realizată de 32 de oameni de știință din întreaga lume, a evaluat vulnerabilitatea celor 78 de sisteme pe bază de ghețari din munte ale planetei.

Aceste resurse naturale, cunoscute sub numele de turnuri de apă, depozitează și transportă apa prin ghețari, lacuri și pâraie, potrivit The Guardian.

Până la 1,9 miliarde de persoane la nivel global, aproximativ un sfert din populația lumii, își fac aprovizionarea cu apă din aceste sisteme.

Noile cercetări arată că aceste turnuri sunt în pericol, în multe cazuri în mod critic, din cauza schimbărilor climatice, a populației în creștere, a gestionării greșite a resurselor și a altor factori geopolitici.

Tobias Bolch, de la Școala de Geografie și Dezvoltare Durabilă a Universității din St Andrews, a contribuit la studiu ca expert în schimbarea criosferei montane.

Potrivit Express&Star, acesta a declarat: „Pierderea turnurilor de apă face ca bazinele dens populate să fie situate în regiuni aride, precum bazinul Indus din Asia de Sud sau bazinul Amu Darya din Asia Centrală, foarte vulnerabile în viitor.”

Autorii studiului au concluzionat că este esențial să se dezvolte politici și strategii internaționale de conservare și de adaptare la schimbările climatice, specifice munților.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO