Un satelit ESA, de o tona, va cadea de pe orbita pe Pamant intr-o zona necunoscuta
Un satelit de o tona, operat de Agentia Spatiala Europeana, a ramas fara rezerve de carburant si va cadea pe Pamant in urmatoarele zile, intr-o zona necunoscuta, relateaza www.independent.co.uk.
Satelitul GOCE se va prabusi pe Pamant in urmatoarele zile, insa nimeni nu stie locul impactului. Cercetatorii de la ESA sustin ca intre 25-45 de fragmente din satelit, unele cu o greutate de 90 de kg, ar putea lovi Pamantul in cadrul unei asa numite "intrari necontrolate".
BLACK FRIDAY 2013: Cele mai tari laptopuri pe care le poti cumpara la reducere de Black Friday
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
BLACK FRIDAY 2013: Televizoare cu pret redus de Black Friday. Care sunt cele mai bune oferte
BLACK FRIDAY 2013: Cele mai bune preturi pentru frigidere de Black Friday
100 de tone de materiale cad din spatiu pe Pamant in fiecare an.
Satelitul a fost lansat in spatiu pe 17 martie 2009 si face parte din cadrul unui program care a costat ESA 350 de milioane de euro. GOCE a plutit pe o orbita terestra "la o altitudine exceptional de mica pentru un satelit de cercetari stiintifice".
Supranumit un "Ferrari al spatiului", satelitul a permis cu ajutorul instrumentelor de la bord artografierea variatiilor inregistrate de gravitatia terestra, "cu o precizie de neegalat".
Oamenii de stiinta au exploatat de asemenea datele transmise de GOCE pentru a alcatui prima harta din lume de inalta rezolutie a frontierei dintre scoarta terestra si manta, denumita "moho" (discontinuitatea Mohorovičić).
GOCE a devenit astfel "primul seismograf de pe orbita" atunci cand a detectat undele sonore produse de puternicul seims care a lovit Japonia pe 11 martie 2011.
Misiunea sa trebuia sa durereze initial 20 de luni, insa a fost prelungita. ESA a anuntat ca satelitul care si-a epuizat in octombrie rezervele de carburant va intra in atmosfera planetei noastre in urmatoarele zile.