Un nou simptom al noului coronavirus ar fi fost descoperit din întâmplare de medici. Ce au pățit doi pacienți
Mai mulți medici au identificat un caz neobișnuit: o persoană infectată cu Covid-19 avea ca principal simptom sughițul.
Un bărbat în vârstă de 62 de ani a ajuns la spital, după ce a sughițat timp de patru zile consecutiv, fără să știe de ce. De asemenea, a slăbit și 25 de kilograme în patru luni, transmite businessinsider.com.
Crezând că bărbatul ar putea avea o tumoră între plămâni, medicii i-au făcut o radiografie toracică. În schimb, rezultatele au arătat o caracteristică comună a plămânilor pacienților cu Covid-19. La scurt timp, l-au testat pe bărbat, care a ieșit pozitiv.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O poveste similară este prezentată într-un alt studiu de caz publicat în luna iunie. Un bărbat de 64 de ani a ajuns la Urgențe, în urma unor sughițuri severe. Medicii i-au făcut o radiografie și au văzut aceleași semne, fiind testat pozitiv.
Întrebarea care rezultă din aceste două cazuri este dacă sughițul poate fi considerat simptom al infecției cu Covid-19. În afară de aceste două cazuri, asocierea dintre infecția cu noul coronavirus și sughiț nu a fost studiată în detaliu.
Un medic a susținut că dovezile existente până în prezent nu sunt suficiente pentru a confirma că sughițul este strâns legat de Covid-19.
Cercetările au arătat că virusul poate provoca probleme gastro-intestinale. Un studiu a demonstrat că dintre 204 pacienți cu Covid-19, 103 au raportat episoade de diaree, vărsături sau de pierdere a poftei de mâncare. Șase dintre acești pacienți nu au prezentat simptome respiratorii, ci doar pe cele de ordin gastro-intestinal.
Dacă coronavirusul irită tractul gastro-intestinal, poate afecta și nervul frenic, care controlează diafragma. Un nerv frenic iritat poate provoca contracții involuntare ale diafragmei, cunoscute sub numele de sughiț.
Pentru a stabili cu certitudine dacă există o legătură între infecție și sughiț, oamenii de știință ar avea nevoie să efectueze mult mai multe studii. Un expert a menționat că în cele două cazuri descrise, alți factori ar putea fi în joc. Unul dintre ei ar fi avut un nivel scăzut de sodiu în organism, ceea ce poate provoca și sughițul.
Până în prezent, niciunul dintre studiile efectuate nu a inclus sughițul pe lista simptomelor specifice infecției cu Covid-19.