Un nou simptom al infecției cu coronavirus, descoperit de cercetători. Cum îl recunoaștem
Coronavirusul poate ataca plămânii și inima. Poate provoca dureri în piept sau senzație de arsură în plămâni.
Coronavirusul poate ataca plămânii și inima. Poate provoca dureri în piept sau senzație de arsură în plămâni. Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor enumeră durerea sau presiunea persistentă în piept ca semn că ar trebui să apelați la medic, potrivit healthline.com.
Durerea toracică sau arsurile pot fi un semn al COVID-19. Disconfortul în piept poate apărea împreună cu dificultăți de respirație. Studiile arată că 17,7% dintre persoanele infectate cu coronavirus raportează dureri în piept.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Persoanele cu forme mai grave ale COVID-19 sunt mai susceptibile de a prezenta dificultăți de respirație sau dureri în piept decât persoanele cu formă ușoară.
Experții susțin că durerea toracică poate fi rezultatul unei leziuni cardiace sau a inflamației țesuturilor din jurul plămânilor.
Coronavirusul poate intra în celule printr-un receptor numit enzima de conversie a angiotensinei 2 (ACE2). ACE2 se găsește în multe părți ale corpului, inclusiv plămânii, inimă și tractul gastro-intestinal. Odată ce virusul pătrunde în celule prin ACE2, acesta poate duce la deteriorarea acestora și inflamație.
Eliberarea moleculelor numite citokine inflamatorii de către sistemul imunitar poate provoca, de asemenea, deteriorarea celulelor inimii. Acest fenomen se numește ”furtună cu citokine”.
Acest proces contribuie la disfuncția ventriculului stâng la persoanele cu COVID-19 care au și complicații cardiace. Disfuncția pulmonară și nivelurile scăzute de oxigen pot contribui, de asemenea, la afectarea inimii.
Persoanele cu antecedente de boli cardiovasculare par să prezinte un risc crescut de afectare a inimii. Un studiu din iulie 2020 arată că aproximativ 30 până la 60 la sută dintre persoanele cu leziuni cardiace au antecedente de boli coronariene sau hipertensiune arterială.
Moleculele inflamatorii eliberate în spațiul pleural pot declanșa receptori ai durerii și pot provoca dureri în piept sau arsuri.
COVID-19 poate duce, de asemenea, la dezvoltarea pneumoniei, care poate provoca dureri în piept.
Într-un studiu din august 2020, cercetătorii au descoperit că într-un grup de 405 de persoane cu COVID-19, 61,2 la sută prezentau simptome digestive. Aproximativ un sfert dintre ei au avut un istoric anterior de boli gastro-intestinale.
Multe alte afecțiuni în afară de COVID-19 pot provoca arsuri sau dureri în gât și piept.
Unele persoane cu COVID-19 pot prezenta o senzație de arsură în stomac și piept în același timp.