Un crater uriaș descoperit în Groenlanda pune pe jar comunitatea științifică. De ce trebuie luate măsuri urgente
Un crater uriaş, provocat de căderea unui asteroid, descoperit sub gheaţa groasă din Groenlanda, pune pe jar comunitatea ştiinţifică.
Specialiştii cred că ar trebui să luăm măsuri urgente pentru depistarea cât mai rapidă a obiectelor care ar putea lovi Terra.
Agenţia Spaţială Română, de exemplu, anunţă că în cel mult un an, vom avea un sistem radar care va putea să vadă o astfel de rocă spaţială de la o mie de kilometri distanţă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Oamenii de ştiinţă au observat o depresiune circulară uriaşă sub gheţarul Hiawatha, din nord vestul Groenlandei. De 3 ani fac studii şi măsurători, dar rezultatul la care au ajuns acum a depăşit toate aşteptările
Sub un strat de gheaţă de peste jumătate de kilometru s-ar afla dovada celui mai recent impact dintre un asteroid lung de câţiva kilometri şi Pământ. În căderea sa cu 19 kilometri pe secundă, roca uriaşă ar fi provocat acest crater cu adâncime de un kilometru şi un diametru de 31 de kilometri. Suprafața Bucureştiului este de 21 de km în diametru.
Asteroidul ar fi căzut în urmă cu 10-12 mii de ani. Deşi pare mult, experţii spun că frecvența acestor fenomene ar trebui reconsiderată.
”Impactul asteroidului cu Pământul este posibil să fi cauzat sau încheiat o eră glaciară, oricum, să fi fost sursa schimbărilor climatice majore de pe Terra acum câteva mii de ani, ceea ce este foarte aproape de epoca noastră modernă. Este foarte posibil ca un astfel de obiect să apară acum sau peste 30 de ani, noi îl detectăm acum şi ştim că peste 30 de ani orbita lui va atinge Pământul”, a spus Marius-Ioan Piso, directorul Agenția Spațială Română.
Şi tocmai de aceea, spun oamenii de ştiinţă, descoperirea de acum ar trebui să urgenteze măsurile programului de apărare planetară. În acest moment, NASA a localizat peste 90% dintre asteroizii mari, cu diametru de peste 1 kilometru care se afla în spaţiu. Provocarea este însă identificarea celor aşa-zişi mici, cu diametru de cel puţin 100 de metri.
”Cu Agenţia Spaţială Europeană dezvoltăm un sistem radar monostatic care va fi capabil să observe şi urmărească obiecte cu dimensiuni de un centimetru de la mai mult de 1000 km distanţă. Sistemul va fi amplasat în staţia de sol cheia, sistem de telecomunicaţii radio din '77, mult dezvoltat în prezent şi va intra în funcţiune parţial anul viitor”, a transmis Marius-Ioan Piso, directorul Agenția Spațială Română.
Atunci când ar trebui să funcţioneze şi un sistem european integrat pentru astfel de informaţii. Spania, Franţa, Germania, România, Polonia, sunt doar câteva dintre statele parte dintr-o viitoare reţea de telescoape şi sisteme radar capabile să vadă deşeurile spaţiale şi rocile care ar putea avea traiectoria îndreptată spre Pământ.
”Trebuie să lucrăm împreună şi să transmitem informaţia mai departe. Un observator din România ar putea vedea o parte din asteroid, din Polonia o altă parte din acel obiect, din analiza acestor informaţii am putea afla traiectoria”, explică Grzegorz Brona, Agenția Spațială Poloneză.
”Va fi un telescop mobil astfel încât să fie amplasat în diverse situaţii ca să poţi găsi cer senin. El poate merge de la câţiva zeci de kilometri, distanţă mică, până la sute pe kilometri”, explică Sorin Zgură, director Institutul de Științe Spațiale.
Problema majoră este că până acum nu au fost descoperite soluţii sigure prin care să poată fi deviată traiectoria unui asteroid, odată identificat.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: planete, pamant, asteroid, sistem, groenlanda,
Dată publicare:
15-11-2018 18:32