Un avertisment pentru Pamant. Meteoritul din Siberia a avut forta a 30 de bombe nucleare Hiroshima
Meteoritul de 7000 de tone care s-a dezintegrat deasupra orasului Chelyabinsk, in Siberia in luna februarie, a eliberat o energie echivalenta a celei produse de 30 de bombe nucleare de tipul Hiroshima, se arata intr-un nou studiu, potrivit The Guardian.
O echipa de oameni de stiinta internationali, condusi de Olga Popova, de la Academia Rusa de Stiinte a vizitat Chelyabinsk si satele din imprejurimi la cateva saptamani dupa prabusirea meteoritului.
Oamenii de stiinta au calculat ca explozia cauzata de dezintegrarea meteoritului in timp ce se apropia de Pamant cu o viteaza de 19km/s este asemanatoare cu explozia produsa de 500.000-600.000 tone de trinitrotoluen (TNT) si comparabila cu detonarea a 30 de bombe ca cea lansata la Hiroshima in 1945.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Unda de soc produsa de meteoritul din Chelyabinsk a fost suficient de puternica incat sa-i trimita la pamant pe oamenii care s-au aflat sub traiectoria lui. Peste 3600 de blocuri de apartamente au ramas fara geamuri si acoperisul unei fabrici s-a prabusit in urma impactului.
Peste 1210 de oameni au fost tratati pentru rani, majoritatea provenite de la geamurie sparte. In cel mai intens moment al sau, bila de foc in care s-a transformat meteoritul a fost de 30 de ori mai stralucitoare decat Soarele.
Un localnic aflat la Korkino, aflat la 30 de km depunctul de maxima stralucire al meteoritului, a ajuns cu pielea de pe fata arsa din cauza radiatiilor. Forta cu care a ars a "evaporat" 3 sferturi din meteorit. Pe Pamant a ajuns doar 0.05 % din meteoritul original.
"Scopul nostru este acela de a intelege toate circumstantele care au facut ca 1200 de oameni sa fie internati din cauza unei de soc a meteoritului" a declarat Peter Jenniskens, cercetator NASA.
"Daca omenirea nu vrea sa dispara precum dinozaurii, un eveniment ca acesta trebuie studiat in detaliu" a avertizat Qing-Zhu Yin, cercetator la Universitatea din California.
Analize despre meteoritul din Chelyabinsk vor fi publicate in doua studii in revista "Nature". Primul studiu a avut in centru traiectoria meteoritului si identifica asteroidul 86039 ca fiind corpul din care acesta s-a desprins.
In timp ce al doilea studiu, condus de Peter Brown, de la o Universitate din Ontario, a calculat energia emanata de explozia meteoritului si a aratat ca meteoriti de dimensiuni de pana in 10 metri sunt mai periculosi decat se credea initial.
Aceasta fost cea mai mare explozie a unui meteorit de la cea petrecuta in 1908 in Tunguska, tot in Siberia. Atunci meteoritul prabusit pe Pamant a distrus sute de metri patrati de padure si a eliberat energia echivalenta a 5-15 milioane de tone de TNT.