Doi asteroizi au trecut sâmbătă noapte, pe lângă Pământ. De ce au fost urmăriți atent
Un asteroid a trecut pe lângă Pământ, la ora 3 dimineaţa, iar NASA l-a inclus în categoria corpurilor cerești ''potențial periculoase''.
Nu se îndreapta direct spre Terra, însă direcția lui s-ar fi putut schimba oricând, așa că a fost monitorizat constant. Și nu a fost singurul asteroid care s-a apropiat de noi. Altul, de 10 ori mai mic, a trecut mult mai aproape de Pământ, aseară la ora 20.
''2000 qw7'' catalogat de NASA cu potenţial periculos a trecut pe lângă noi la ora 3, la o distanţă de 5 milioane de kilometri.
În imagini transmise în direct se vede cum se apropia de orbita Pământului. Are între 300 şi 650 de metri, iar când a trecut pe lângă Pământ se deplasa cu 23 de mii de kilometri pe oră.
Adrian Sonka: „Să ştiţi că nu este periculos, dar trebuie urmărit pentru că poate deveni periculos. Dacă se apropie la mai mult de vreo 5 milioane îl clasificăm drept periculos. Sunt meteoriţi care sunt compuşi din metal, sunt foarte periculoşi pentru că la frecarea cu aerul când intră în atmosferă nu se distrug deloc, sunt unii care sunt ca o rocă şi cei mai buni într-un fel sunt alţii formaţi din mai multe pietre, aceştia se distrug mai uşor într-un fel."
Specialiştii l-au monitorizat pentru că direcţia lui ar fi putut fi perturbată de diferiţi factori şi s-ar fi putut apropia mult mai mult de planeta noastră.
Un alt asteroid, de 10 mai mic, s-a apropiat şi mai mult de noi aseară, la ora 20.
Adrian Sonka: „E drept că acesta e ceva mai periculos, trebuie urmărit mai mult pentru că trece prin drumul nostru. Orbita lui este în drumul nostru, faţă de celălalt care trece în paralel''.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, asteroid, observatorul astronomic,
Dată publicare:
14-09-2019 17:55