Un asteroid gigantic se apropie de Pământ cu 31.933 km/h. Ce se va întâmpla marți
Giganticul asteroid 2024 ON, de dimensiunea unui zgârie-nori, va zbura marți, 17 septembrie, foarte aproape de Pământ, ”ratând” planeta noastră la o distanță de 2,6 ori față de cea dintre Pământ și Lună.
Un asteroid „potențial periculos” de dimensiunea unui zgârie-nori va trece pe lângă Pământ marți, 17 septembrie 2024, anunță NASA, citată de Live Science.
Asteroidul de dimensiunea unui zgârie-nori, numit 2024 ON, are un diametru estimat de la 220 până la 480 de metri și va trece pe lângă Pământ cu 31.933 km/h - sau de aproximativ 26 de ori viteza sunetului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La cea mai mare apropiere, asteroidul se va afla la aproximativ 1 milion de kilometri de Pământ, de aproximativ 2,6 ori distanța medie dintre Pământ și Lună.
După standardele cosmice, aceasta este o marjă incredibil de strânsă - dar încă suficient de departe încât niciun pământean nu trebuie să-și facă griji cu privire la roca spațială care trece.
NASA consideră orice obiect spațial care se află la o rază de 193 de milioane de km de Pământ un „obiect apropiat de Pământ” și clasifică orice obiect mare aflat la 7,5 milioane de km de planeta noastră drept „potențial periculos”.
NASA urmărește locațiile și orbitele a aproximativ 28.000 de asteroizi, pe care îi monitorizează cu Sistemul de alertă pentru impact terestru de asteroizi (ATLAS), o serie de patru telescoape care efectuează o scanare a întregului cer nocturn la fiecare 24 de ore.
Ce s-ar fi întâmplat dacă asteroidul 2024 ON ar fi lovit Pământul
NASA a estimat traiectoriile tuturor acestor obiecte apropiate de Pământ până dincolo de sfârșitul secolului. Practic, Pământul nu se confruntă cu niciun pericol cunoscut din cauza unei coliziuni apocaliptice cu vreun asteroid în cel puțin următorii 100 de ani, potrivit NASA.
Dacă 2024 ON ar lovi Pământul, nu ar provoca un eveniment cataclismic precum asteroidul ucigător de dinozauri de 12 km care a lovit Pământul acum 66 de milioane de ani.
Dar asta nu înseamnă că efectele sale nu ar fi de amploare. De exemplu, o explozie din 2013 a unui meteor lat de 18 m deasupra Chelyabinsk, Rusia, a generat o explozie aproximativ egală cu 400 până la 500 de kilotone de TNT sau de 26 până la 33 de ori energia eliberată de bomba de la Hiroshima și a rănit în jur de 1.500 de oameni.
Înțelegerea traiectoriilor asteroizilor poate fi o sarcină mai grea decât pare la prima vedere din cauza așa-numitului efect Yarkovsky. Numit după inginerul din secolul al XIX-lea care l-a propus pentru prima dată, efectul înseamnă că, pe perioade lungi de timp, rocile spațiale absorb și emit suficientă lumină purtătoare de impuls pentru a-și schimba subtil orbitele.
Asta înseamnă că o cuantificare a efectului Yarkovsky este crucială atunci când se prezice care asteroizi sunt potențiale amenințări.
Un asteroid a fost deja deviat în 2022, China anunță că mai redirecționa încă unul
Agențiile spațiale din întreaga lume lucrează deja la posibile modalități de a devia un asteroid periculos, dacă acesta s-ar îndrepta vreodată spre noi.
Pe 26 septembrie 2022, sonda spațială Double Asteroid Redirection Test (DART) a redirecționat asteroidul nepericulos Dimorphos, deplasându-l din cursă prin modificarea orbitei sale cu 32 de minute în primul test al sistemului de apărare planetară al Pământului. De atunci, NASA a salutat misiunea ca fiind un succes peste toate așteptările.
China a spus că se află în etapele incipiente de planificare a unei misiuni de redirecționare a asteroizilor. Prin lovirea a 23 de rachete Long March 5 în asteroidul Bennu, care se va oscila la 7,4 milioane de km de orbita Pământului între anii 2175 și 2199, oamenii de știință speră să devieze roca spațială și mai mult de la traiectoria actuală.
Pentru cei interesați să urmărească cursul asteroidului 2024 ON pe măsură ce trece pe lângă planeta noastră, Virtual Telescope Project va arăta o transmisie live a traseului său începând cu 15 septembrie la 19:30 UTC, când obiectul va fi vizibil în emisfera nordică.