Țestoasa „punk”, inclusă între cele mai vulnerabile specii de reptile din lume
Țestoasa cu aspect „punk”, ce respiră prin organele genitale, a cărei denumire ştiinţifică este „Elusor macrurus”, a fost adăugată pe lista celor mai vulnerabile specii de reptile din lume, realizată de Societatea Zoologică din Londra, scrie The Guardian.
Ţestoasa, care măsoară 40 de centimetri în lungime, trăieşte doar în râul Mary din statul australian Queensland.
Aspectul „punk” al ţestoasei este creat adesea de alge verticale care îi cresc pe cap, dar şi pe corp. Ţestoasa a fost populară de-a lungul timpului ca animal de companie, fiind o reptilă blândă.
Organe din cloaca acestei ţestoase – un orificiu utilizat de reptile pentru excreţie şi împerechere – îi permite să rămână sub apă până la trei zile.
Însă, ţestoasele din această specie nu s-au putut ascunde de colecţionari ce le-au invadat cuiburile în anii 1960 şi 1970, luându-le drept animale de companie.
Această specie de ţestoasă este plasată pe locul 30 pe lista reptilelor distincte din punct de vedere al evoluţiei şi pe cale de dispariţie la nivel mondial realizată de Societatea Zoologică din Londra.
Lansată în 2007, variante ale acestei liste au fost publicate anterior pentru amfibieni, păsări, corali şi mamifere, contribuind la ghidarea priorităţilor de conservare a 100 de specii care se confruntă cu cel mai mare risc de dispariţie. Fiecărei specie îi este atribuit un scor calculat luând în considerare două criterii – riscul de dispariţie şi unicitatea speciei în privinţa evoluţiei acesteia.
Pe primul loc pe această listă se află „Erymnochelys madagascariensis” – ţestoasa cu cap mare din Madagascar.